DPS se "pravi mrtav", Tivatska akcija ne vjeruje SD-u

Socijaldemokrate traže vanrednu sjednicu lokalnog parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o oduzimanju imovine Opštine na aerodromu
4682 pregleda 10 komentar(a)
Država od Opštine želi da uzme 124 katastarske parcele, Foto: Siniša Luković
Država od Opštine želi da uzme 124 katastarske parcele, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.07.2019. 21:40h

Tivatske opozicione stranke, sa izuzetkom SDP-a, najavile su da će podržati inicijativu članice lokalne vladajuće koalicije Socijaldemokrata, da se održi vanredna sjednica Skupštine Opštine Tivat na kojoj bi se raspravljalo o oduzimanju vlasničkih i prava raspolaganja tivatske Opštine nad nekretninama u i oko kompkleksa ovdašnjeg aerodroma.

SDP je saopštio da neće podržati inicijativu SD-a, ocjenjujući je političkim licemjerstvom, već žele lokalni referendum o sudbini aerodroma.

Raspravu o toj, za tivatski DPS vrlo škakljivoj temi, jer iza oduzimanja bez naknade, na desetine miliona eura vrijedne imovine grada Tivta, stoji Vlada Crne Gore, podržače i druga članica vladajuće koalicije HGI.

„Podržaćemo ne samo raspravu u Skupštini, nego i preduzimanje svakog drugog neophodnog koraka da se u ovoj priči zaštite imovina i interesi Tivta", kazao je „Vijestima“ potpredsjednik Opštine Tivat i predsjednik OO HGI Ilija Janović.

Podršku inicijativi SD za održavanje sjednice lokalnog parlamenta iskazali su i odbornici dr Andrija Petković (Bokeški Forum), Dejan Risančić (DSS) i Budimir Cupara (Arsenal za Tivat), dok „Vijesti“ nisu uspjele dobiti zvaničan stav Tivatske Akcije jer je predsjednik te građanske liste Mirko Kovačević bio nedostupan.

Ukupno podržavaoci inicijative SD zajedno sada imaju devet, pa bi im za eventualno njeno kandidovanje na dnevni red sjednice lokalnog parlamenta, bili neophodni i potpisi podrške i dva odbornika TA, kako bi zadovoljili poslovničku odredbu da inicijativu za zakazivanje sjednice SO potpisima mora podržati trećina ukupnog odborničkog saziva.

“Kad je došao u pitanje lični interes SD-a - budući da oni kontrolišu Aerodrom, a samim tim i zapošljavanje na Aerodromu - i kad su, samim tim, došli u pitanje glasovi koje SD dobija na izborima zahvaljujući tom zapošljavanju, ova 'patriJotska' partija sjetila se da je ugrožen interes grada Tivta. Nisu, međutim, tražili zakazivanje vanredne sjednice SO kad je (gradonačelnik Siniša) Kusovac otpisivao Portu 5,6 miliona eura duga za komunalne naknade, niti kad se dokazalo da se Kusovac bavi finansijskim malverzacijama, niti kad je njihov koalicioni partner Adrijan Vuksanović u Skupštini Crne Gore izglasao Zakon o uređenju prostora, koji je urbanistički uništio Tivat, niti bilo kada u ove tri najcrnje godine godine za Tivat otkad su na vlasti zajedno sa DPS-om i HGI-jem; tada im opšti interes Tivta nije bio bitan", napisao je drugi odbornik TA Miomir Abović na svom fejsbuk profilu.

On je pozvao tivatsku SD da “za početak” potpredsjednik Opštine Tivat Dejan Maslovar iz te partije podnese ostavku na tu funkciju, “a onda ćemo dalje.”

“Mi iz opozicije moramo imati neku potvrdu i dokaz da stvarno želite da u Tivtu napravite temeljni rez i raskid sa katastrofalnom politikom DPS-a u našem gradu. Inače, za svoje uskopartijske interese moraćete da se borite sami. A ko vam povjeruje da ovo oko Aerodroma radite zbog Tivta, a ne zbog vaših interesa, to je već njegov problem", napisao je Abović.

Gradonačelnik Tivta i predsjednik OO DPS dr Siniša Kusovac danas nije odgovorio na pitanja “Vijesti” vezano za stav te partije prema iniciajtivi SD-a i namjerama Vlade da uzme Tivtu njegovu imovinu ogromne vrijednosti.

Tivatski DPS ranije je u javnim nastupima svojih funkcionera relativizovao taj problem pravdajući se zakonskim rješenjima po kojima aerodromi kao objekti od posebnog interesa, navodno mogu biti samo u državnom, ali ne i vlasništvu lokalne uprave.

Država od Opštine želi da uzme 124 katastarske parcele upisane u listove nepokretnosti 151,152 i 291 KO Mrčevac, ukupne površine 225.643 kvadrata. Riječ je o parcelama koje se nalaze sa sjeverne, zapadne, istočne i jugoistočne strene aktuelnog aerodromskog kompleksa od kojih se neke bukvalno “naslanjaju” na ogradu aerodroma. Neke od njih nalaze se bukvalno na “pjeni od mora” obližnje uvale Kalardovo.

Imajući u vidu procjenu vrijednosti zemljišta unutar kompleksa aerodroma Tivat koju su sudski vještaci u sporovima koje neki građani vode sa državom tražeći povraćaj ili obeštećenje za oduzetu im privatnu imovinu, a koja iznosi 109 eura za kvadrat, Vlada ovako administrativnim putem pokušava da od Opštine Tivat oduzme imovinu vrijednu oko 24,5 miliona eura.

Bonus video: