Lekić: Rumunski ambasador htio o aferama, Nikolić i Močnik prekinuli sjednicu

Predsjednik Demosa je rekao da je iznenađen gestom i obrazloženjem slovenačkog ambasadora „da više nema vremena, jer nekud žuri“
12519 pregleda 21 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Sa sjednice Odbora, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 31.01.2019. 17:17h

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i predsjednik Odbora za međunarodnu odnose i dijasporu, Andrija Nikolić i slovenački ambasador, Mitja Močnik, naglo su prekinuli današnju sjednicu Odbora u trenutku kada je rumunski ambasador Ferdinand Nađi i predstavnik zemlje koja predsjedava EU namjeravao da pročita objavljeni stav EU povodom aktuelnih afera u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Demosa i član Odbora, Miodrag Lekić.

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održao je danas sastanak sa ambasadorima država članica Evropske unije u Crnoj Gori, kojem je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

"Tokom sastanka, kojem su prisustvovali ambasadori zemalja članica EU, više puta sam pokrenuo pitanje razmjene mišljenja o posljedicama aktuelnih korupcionaških afera i na pad međunarodnog kredibiliteta Crne Gore, kao i dinamike procesa integracije, pri tom poštujući pravo diplomatskih predstavnika na opreznost u iznošenju stavova njihovih zemalja. Uprkos nastojanjima predsjedavajućeg, poslanika DPS-a, da usmjeri rad Odbora u samo jednom tehničkom pravcu - organizovanje konferencije mladih zemalja EU - smatrao sam da tema integracija bez osvrta na aktuelni trenutak zemlje rizikuje da bude tretirana na apstraktan način, što sam i saopštio tokom sastanka", kazao je Lekić.

On je rekao da je iznenađen gestom i obrazloženjem slovenačkog ambasadora „da više nema vremena, jer nekud žuri“, što je označilo kraj sjednice i prekid čitanja stava EU

"Nemam namjeru da komentarišem nastupe ambasadora Slovenije u Crnoj Gori i predsjedavajućeg Odbora koji su naglo prekinuli sjednicu u trenutku otvaranja značajne teme, i to na nekolegijalan način prema rumunskom ambasadoru koji je upravo počeo da čita saopštenje EU. Ipak ne mogu da ne iskažem iznenađenje gestom i obrazloženjem slovenačkog ambasadora „da više nema vremena, jer nekud žuri“, što je označilo kraj sjednice i prekid čitanja stava EU. Priznajem da u ovom neuobičajenom gestu teško mogu da prepoznam zemlju koju predstavlja ambasador imajući u vidu da je Slovenija sa velikim uspjehom i na našu radost odavno usvojila visoke demokratske, vrijednosne i diplomatske standarde EU", zaključio je Lekić.

Iz Skupštine je povodom današnjeg sastanka saopšteno da je Brajović iskazao zahvalnost diplomatskim predstavnicima na svemu učinjenom u prethodnoj godini, na profesionalnom odnosu i korektnom praćenju situacije u Crnoj Gori.

"Vaša podrška, sugestije i mišljenje iskazano kroz izvještaje je presudno za kreiranje stava o dešavanjima u našoj zemlji i podršci vaših država Crnoj Gori u procesu evropske integracije", zaključio je Brajović.

Predsjednik Odbora, Andrija Nikolić, kako je saopšteno iz Skupštine, obavijestio je diplomatske predstavnike da će Crna Gora 15. i 16. aprila biti domaćin međunarodnog skupa: „Parlamenta mladih zemalja EU i Zapadnog Balkana“.

"Prema riječima Nikolića, ideja je da zemlje regiona i zemlje članice EU predlože po dva poslanika, jednog iz vlasti i jednog iz opozicije, sa zamišljenom, ali fleksibilnom starosnom granicom do 35 godina, te da se u crnogorskom Parlamentu otvori debata o perspektivi politike proširenja u kontekstu predstojećih izbora za Evropski parlament i razmotri uloga obrazovanja kao jednog od ključnih faktora demokratskog i ekonomskog razvoja", stoji u saopštenju Skupštine.

Diplomatski predstavnici koji su prisustvovali današnjem sastanku pozdravili su ideju organizovanja konferencije koja bi okupila mlade parlamentarce iz država članica EU i Zapadnog Balkana, te izrazili spremnost da pruže logističku i drugu vrstu pomoći u realizaciji ovog, kako su ocijenili, izuzetno važnog događaja, dodaje se u saopštenju parlamenta.

Sastanak koji je organizovan na inicijativu predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, predstavljao je takođe priliku za razmjenu mišljenja o učinjenom u integracionom procesu u prethodnoj godini, zaključuje se u saopštenju Skupštine.

Sastanku su, pored Lekića, prisustvovali i članovi Odbora: Luiđ Škrelja, dr Dragutin Papović i Miloš Nikolić.

Bonus video: