Knežević: Poslao sam Stankoviću 700-800 hiljada eura

Duško Knežević tvrdi da je slao stotine hiljada eura vrhovnom državnom tužiocu, objavio snimak na kome navodno razgovara sa sekretarom VDT-a koji tvrdi da je prenosio novac. Stanković sve negira
46449 pregleda 177 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.09.2019. 07:34h

Biznismen Duško Knežević tvrdi da je preko sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva Nenada Vujoševića davao novac vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, da se radi o stotinama hiljada eura i da se Stanković obavezao da navodno neće progoniti određene inostrane klijente Atlas banke koji su koristili njen e-commerce servis.

Knežević je “Vijestima” rekao da se radi o 700-800 hiljada eura i da je Vujoševiću novac davao u posljednje tri godine.

“Novac sam mu (Vujoševiću) davao u istoj onoj kući u kojoj je Migo Stijepović dolazio po pare i u kući u kojoj je na kanabeu Milo Đukanović dolazio za pare i za torbu. Ne znam tačno koliko je bilo para u više tranši u zadnje tri godine, oko 700-800 hiljada. Samo za puštanje vozača koji su mijenjali pare za DPS i za Miga Stijepovića dao sam im 200 hiljada eura da pušte vozače iz zatvora. Imam i video snimke kako mu dajem pare”, kazao je Knežević.

Stanković je sinoć za TV Vijesti negirao sve optužbe i pozvao nadležne organe da preduzmu sve neophodne korake kako bi se utvrdila puna istina u ovom slučaju. “Na ovakvoj režiji pozavidjeli bi svi svjetski režiseri”, poručio je Stanković.

Snimak na kome Knežević daje novac Stijepoviću je otvorio aferu “Koverta”, a Đukanović je više puta demantovao da je uzimao novac od Kneževića.

Knežević je sinoć objavio snimak na kojem razgovara sa osobom za koju se na snimku navodi da je sekretar VDT-a, Vujošević, a koji više puta na snimku tvrdi da je od Kneževića uzimao novac i davao ga Ivici Stankoviću.

Na snimku se čuje i kako Vujošević tvrdi da se Stanković ništa ne pita, moli Kneževića da ne objavljuje snimak, jer tvrdi da će Stanković jednostavno reći da mu on nije davao novac, a da on nema snimak koji bi to potkrijepio.

Knežević navodi da je reketiran i traži od Vujoševića da utiče na Stankovića da bi se pustio njegov kum Dejan Sekulić i prijeti da će, ako se to ne desi, objaviti snimak.

Sekulić je uhapšen u avgustu, a Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči Mihajla Banjevića, Duška Đukanovića i Đorđa Đurđića da su mu, suprotno bankarskim procedurama, odobrili kredit od 365.000 eura, koji je narastao na dug od gotovo 600.000 eura.

Kneževićev pokret “Do slobode” je u saopštenju najavio da se radi o prvom u nizu snimaka “koji razotkrivaju kako se odvija korupcija u crnogorskom tužilaštvu”. “Na snimku se može čuti i da se Stankovićev sin obratio predsjedniku Atlas grupe dr Dušku Kneževiću, sa namjerom da on, umjesto Nenada Vujoševića, ubuduće bude posrednik za odnošenje novca čelnicima Tužilaštva”, dodaje se u saopštenju.

Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva koje se odnose na utaju poreza, pranje novca i zloupotrebu službenog položaja.

Predsjednik Atlas grupe - Knežević, izbjegao je hapšenje odlaskom iz Crne Gore u Veliku Britaniju, čiji je takođe državljanin.

Transkript razgovora Kneževića i Vujoševića: A reka’ si bio da nećeš to izbačat

Vujošević: Ne bi ti bilo fer, znam da se boriš i da je rat. Ali imaš i svoje ljude, eno Brajovića nisi izgorio do kraja zbog nekoga svoga prijatelja, pa pušti zbog mene ne moraš ovoga. Ne pita se on, on se ne pita, on je samo jedna lutka tu.

Knežević: Ti na snimku kažeš da direktno za poslovođu Stankovića idu pare, nije ovo za mene, tako da ću taj segment da iskoristim i da dam.

Vujošević: Ali on će reć’ da Dule laže, on će reć’ da mene nije dao, ja sam mu to rekao. A on je rekao ja ću reć’ da ti mene nisi dao.

Knežević: Ti prenesi njemu poruku direktno da se pušti danas Dejan Sekulić ili reči - on pušta snimak. Tako mu direktno kaži, pare koje sam uzimao i donosio tebi, sve je to snimljeno, reči, za oko onoga što ste reketirali klijente kojima su bile blokirane pare. Reči ja to neću da preuzmem na sebe, ja sam te pare donosio tebi i znaš i sam.

Vujošević: Ali on veli ja ću da kažem da meni nisi davao.

Knežević: I tvoj sin ga je startovao tamo i tražio da radi direkno sa njim i da ga reketirate. Prema tome reči, ti imaš obavezu ako ne pusti Dejana Sekulića danas, koga drže za privatni kredit i neku glupost i ucjenjuju, prate ga i svašta mu rade, hapsili su ga zato što je podiga’ privatne pare od Duška Kneževića koji je legalno prodao plac, i maltretirali su ga oko svega toga - ja ću danas da pustim snimak i to ti je to. Biće gora afera nego u Makedoniji, da znaš samo.

Vujošević: Samo ti ništa nećeš postić’ sa tim.

Knežević: Uzimao si pare za Stankovića, jesi uzimao pare za Stankovića? Kaži mi, jesi uzimao pare za Stankovića?

Vujošević: Jesam.

Knežević: Pa šta ti ima tu da se strecaš. Uzimao si pare za Stankovića i gotovo. Sa kim je on bio sve povezan, koji su još tužioci umiješani, ko još tamo... ti fino kaži sve kao što je bilo. Koji su tužioci umiješani, je li Katnić umiješan, nije li Katnić umiješan... Fino ti to postavi gdje je. Ti tačno znaš kome si nosio pare zadnje dvije tri godine za te blokirane pare što su me reketirali. Jasno k’o dan.

Vujošević: A reka’ si bio da nećeš to izbačat.

Knežević: Reka’ sam bio, ali nema šta.

Vujošević: Ništa nećeš postići.

Knežević: Ma nema šta, ako ne pušte danas Dejana - gotovo. Nema šta to, to ti je gotovo, to ti je kao dobar dan.

Vujošević: A ja te molim ka’ boga da ne puštaš zbog mene, reka’ si, obećao si... Evo ja ću mu reć, ali ne znam koliko on može da utiče.

Knežević: A kad je mogao da uzima pare onda je uticao.

Vujošević: Nije za to uzimao pare.

Knežević: Pa nije za to, uzimao je za blokirane pare stranih klijenata. Daj mu fino spisak za koje klijente je uzimao i nek se vidi kakva je korupcija u tužilaštvu, kod Stankovića, kod Katnića i kod tužilaca koji su učestvovali u tome.

Vujošević: Poći ću do njega, no nije on tu on je, na more negdje, da idem da ga tražim...

Knežević: Ne znam vidi đe je, korupcija je gora nego u Makedoniji. Kažite koliko ste para uzimali, sve kaži. To je rat više, da mi je dijete sve, ja ću da ga žrtvujem. Držao sam te tamo dugo, koliko sam mogao, znaš da sam bio korektan prema tebi. Sve što smo se dogovarali i što ti je Stanković tražio. Ja znam da nisi to uzimao za sebe, da je to Stanković uzimao, prema tome...

Vujošević: Znam, samo ćeš mene izgoret, njega neće uhapsit, mene će uhapsit odmah, shvataš li. Ništa nećeš postić sem da mene uhapse. On će reći - meni nije davao uopšte. Što ću onda?

Knežević: Jesi mu ti davao, brate? Jesi mu davao ti?

Vujošević: A jesam, kako nisam.

Knežević: Pa nema šta onda.

Vujošević: Ali on će reći nije, kako ću dokazat kad ga nemam snimljenog da sam mu dao. Kako ću dokazati ja da sam mu dao?

Knežević: Ništa, bilo je to na prijemima i koktelima, potvrdio je on meni to, kao, eto Neno zna kako to funkcioniše, a onda mi je poslao sina da izbači tebe iz igre. Tako da ću ja dat izjavu, ne brini ti to.

Vujošević: A znam, ali on je meni reka’ - ja ću reć’ da meni nisi dao ništa...

Knežević: Nema šta da ide, idi vidi...

Vujošević: A ti ćeš, veli, reči da ti je dao za bolest, on je meni tako reka’.

Knežević: Idi vidi, reketiraju Dejana, maltretiraju ga, rade namjerno ovo sve.

Vujošević: Aj’ sad ću poć’, on je neđe u Herceg Novom, pa ću tamo da ga tražim.

Knežević: Nema veze, Herceg Novi, bez Herceg Novog, imaš danas dan, imaš danas dan...

Vujošević: Ajde, idem kod njega, no neće on, on se distancirao od mene od kad je ovo počelo.

Knežević: Distancira’ se, čuj sad. Sprema se reči snimak, objaviće se u Italiji i da znaš da ćeš biti žrtvovan kao tužiteljka, reči, ova makedonska. Međunarodna zajednica će te dići, žena će ti se upropastiti tvoja, koja je sad politički... na koju DPS računa i koju gura... Prema tome, vidite šta ćete.

Vujošević: Evo sad ću da idem kod njega...

Knežević: Ajde i javi mi.

Bonus video: