Đukanović o Stijepoviću: Sačekaćemo da Tužilaštvo obavi svoj posao

"Sačekaćemo da vidimo kakvi su argumenti i ako budu govorili u prilog odgovornosti, moralne, političke, naravno da niko neće ostati na svom mjestu", rekao je Đukanović
16728 pregleda 26 komentar(a)
Đukanović danas tokom svečanosti Dan parlamentarizma, Foto: Zoran Đurić
Đukanović danas tokom svečanosti Dan parlamentarizma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.10.2019. 19:11h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je država učinila sve da obezbijedi da Duško Knežević, koji je iznio teške optužbe na račun države i njenih institucija i čelnih ljudi u državi, dobije priliku da pred domaćim sudovima da argumente za svoje ocjene.

"Procedura koja se odvija u Velikoj Britaniji je duga...ali je to procedura na koju računamo. Mi smo sa svoje strane uradili sve što je Britanija tražila i sad je na nama da sačekamo da oni obave te procedure da u bliskoj budućnosti dobijemo priliku da pred crnogorskim sudovima čujemo argumente koje Knežević ima za optužbe koje je iznio".

"Najlakše je odmah odrubili glavu osumnjičenom"

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li će njegov generalni sekretar Slavoljub Stijepović biti suspendovan dok se ne okončaju istrage, Đukanović je rekao da ce sačekati da Tužilaštvo obavi svoj posao.

"Svi smo svjedoci da se u mnogo slučajeva otvore i zatvore istrage i da se ne podignu optužnice, i da kad se podignu optužnice ne rezultiraju osuđujućim presudama".

On je istakao da je najlakše na svaku optužbu reagovati tako što bismo "odmah odrubili glavu osumnjičenom".

"Ja nikada nijesam tako postupao i neću. Sačekaćemo da vidimo kakvi su argumenti i ako budu govorili u prilog odgovornosti, moralne, političke, naravno da niko neće ostati na svom mjestu", rekao je Đukanović.

"Ne pristajemo na ucjene"

Đukanović je kazao da nemaju namjeru da nikome ustupaju ono što su im građani povjerili na izborima, niti da pristaju na bilo čiju ucjenu, pa ni opozicije.

"Odgovor na takve zahtjeve je i dalje ne", rekao je Đukanović, komentarišući zahtjeve za formiranje tehničke Vlade.

Komentarišući povjerenje građana u rad Tužilaštva, istakao je da povjerenje građana predstavlja najrelevantniji sud o kvalitetu funkcionisanja države u cjelini.

On je rekao da je Tužilastvo napravilo ozbiljne pomake tokom poslednjih nekoliko godina na planu suzbijanja kriminala, korupcije i stvaranja utiska o pouzdanijoj stabilnosti i sigurnosti prava svakog građanina Crne Gore.

"Mislim da se generalno u zemlji stvari pomejraju nabolje i da institucije u državi, uključujući i Tužilaštvo, tome daju značajan doprinos".

"Učestvujemo u svim regionalnim inicijativama"

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je inicirao formiranje Balkanske unije i kakav bi to savez mogao biti, rekao da bi prvo morao vidjeti šta podrazumijeva ta ideja Balkanske unije.

On je rekao da su sve inicijative za regionalnu saradnju, kad je Crna Gora u pitanju, "kucanje na otvorena vrata".

"Učestvujemo u svim regionalnim inicijativama, a one su brojne", navodeći da su regionalne inicijative prihvatljive uz uslov, ako su na liniji strateškog cilja - dostizanja evropskih standarda.

Đukanović je kazao da nema nikakva saznanja o novim zahtjevima dijela članica EU prema zemljama Zapadnog Balkana koje pretenduju u EU.

"Imam nagovještaje da se u određenim evropskim krugovima razmišlja o nekom novom modelu pregovora sa zemljama članicama. Ukazujem na dvije manjkavosti ako su te informacije tačne".

Istakao je da nije fer "mijenjati pravila tokom utakmice" i da nije dobro nagovještavati promjenu modela a pri tome ne saopštiti u kom pravcu se taj model želi promijeniti.

Bonus video: