Demokrate: Brajović da podnese ostavku

"Brajović je, još jednom, posvjedočio o onome što se u Crnoj Gori uveliko zna: da se političke pozicije isključivo i bjesomučno koriste za lično bogaćenje", navode Demokrate
2892 pregleda 3 komentar(a)
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora pozvala je predsjednika crnogorskog parlamenta, Ivana Brajovića, da podnese ostavku na tu funkciju.

Brajović je potvrdio da zna da se protiv njega vodi istraga, nakon što je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) objavilo da istražuje njegove transakcije, odnosno podmirivanje najmanje 50.000 eura minusa na njegovoj rivolving kartici.

Takođe, Istraživački centar MANS-a danas je SDT-u predao dokumentaciju do koje je došao tokom istraživanja o spornoj prodaji blizu 4500 m2 zemljišta u vlasništvu Brajovića.

"Kada u Crnoj Gori ispliva neki nov dokaz o koruptivnim radnjama u najvišim državnim institucijama, malo ko ima razloga da bude iznenađen. Takvi slučajevi postali su, odavno, naša svakodnevica. Afera aferu sustiže, a ispred svake od afera, po pravilu, stoje neki od nosilaca najviših državnih funkcija. Posljednji slučaj korupcije koji se veže za predsjednika Skupštine samo je pritvrdio status koji Crna Gora, i bez toga, ima u očima međunarodne zajednice – status države u kojoj se korupcija nalazi na alarmantno zabrinjavajućem nivou i gdje, već godinama, ne postoji volja da se napravi ikakav pomak na tom planu. Činjenica da su pojave korupcije u, bez izuzetka, svim javnim ustanovama postale česte kao „dobar dan“, da je javnost, u značajnoj mjeri, na takve pojave, počela polako i da oguglava, ne umanjuje, ni u najmanjoj mjeri, odgovornost nosilaca ovih pojava", navode Demokrate.

U konkretnom slučaju, ističu iz te partije, odgovornost je veća time što se, ovog puta, "kao protagonista koruptivnih radnji" pojavio neko ko je, "uz sve što se o njemu saznalo posljednjih dana, još i predsjednik Skupštine Crne Gore".

"Jasno je da bi vladajuća većina, povodom konkretnog slučaja, voljela da, na neki način, pred očima međunarodne zajednice prikrije da je riječ o nosiocu najviše funkcije u jednoj od tri grane vlasti. Da li je potrebno reći koliko aktuelna afera u vezi sa Brajovićevim manipulacijama oko zemljišta urušava ugled institucije koju predstavlja. Brajović je, još jednom, posvjedočio o onome što se u Crnoj Gori uveliko zna: da se političke pozicije isključivo i bjesomučno koriste za lično bogaćenje i da se time, kada je riječ o našoj političkoj praksi, u potpunosti iscrpljuju i svrha i smisao političkih pozicija koje ova lica pokrivaju", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: