Lekić: Vlada ponovo prevarila Pljevlja

Odbornik Nove traži od Vlade da omogući lokalnim upravama da ubiraju 50 odsto od akciza naplaćenih na proizvode proizvedene na njihovoj teritoriji
2159 pregleda 0 komentar(a)
Povećati iznose za Opštinu: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan
Povećati iznose za Opštinu: Pljevlja, Foto: Goran Malidžan, Goran Malidžan

Odbornik Nove srpske demokratije u Skupštini opštine Pljevlja, Milan Lekić, zatražio je od Vlade da omogući lokalnim upravama da ubiraju 50 odsto od akciza naplaćenih na proizvode proizvedene na njihovoj teritoriji.

Inicijativa Lekića prevashodno se odnosi na akcize na ugalj, koje od ove godine počela da naplaćuje Vlada od Rudnika uglja u Pljevljima.

“Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, koje je usvojila Skupština, prvi put u istoriji Crne Gore ugalj se tretira akciznim proizvodom. Predviđeno je da se akciza na ugalj plaća 0,3 eura po gigadžulu (GJ) bruto prosječne vrijednosti. Ministarstvo finansija 22. januara 2019. godine Upravi carina daje instrukcije da se u 2019. godini akciza na ugalj obračunava 0,15 eura po GJ, a narednih fiskalnih godina po 0,3 eura po GJ bruto prosječne vrijednosti. U 2019. godini Rudnik uglja je u prvih osam mjeseci po osnovu akciza po cijeni od 0,15 eura u budžet Crne Gore uplatio preko 1,3 miliona eura. Ako Rudnik uglja zadrži proizvodnju i za četiri preostala mjeseca, za godinu dana će u budžet uplatiti preko 1,8 miliona eura. U 2020. i svakoj sljedećoj fiskalnoj godini RUP plaćaće akcize po 0,3 eura po GJ što je duplo veća cijena a i sam iznos na godišnjem nivou duplo veći i iznosi preko 3,6 miliona eura”, ističe Lekić.

On je kazao da su njegove kolege iz vladajuće koalicije u Pljevljima nisu podržali njegovu inicijativu koja je, kako tvrdi, logična i koja ima uporište u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

“Vlada i Rudnik uglja zaključili su štetan koncesioni ugovor i za državu i za opštinu, zato što po Zakonu o koncesijama 70 odsto koncesionih naknada pripada Opštini, a 30 odsto državi”, navodi Lekić.

On smatra da nije dobra ni nedavno donijeta Odluka o naknadi za zaštitu i unapređenje životne sredine u Pljevljima, po kojoj će kompanije koje zagađuju životnu sredinu (Rudnik uglja, Termoelektrana i Gradir Montenegro) plaćati 1,7 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda, odnosno oko 2,5 do tri miliona eura godišnje.

“Da je ova odluka donijeta 1982. godine, kada je u rad puštena Termoelektrana, ona bi imala smisla”, rekao je Lekić.

Bonus video: