Konjević Brajoviću: Zapitajte se da li vas DPS smatra predsjednikom parlamenta u punom kapacitetu

Konjević je ocijenio da nijedan tehnički razlog ne može biti snažniji od činjenice da se u parlamentu želi izbjeći rasprava o tome da se jedan od najvažnijih državnih resursa daje 30 godina pod koncesiju, a da poslanici o tome ne progovore ni riječ
9460 pregleda 11 komentar(a)
Konjević, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Konjević, Foto: Screenshot/Skupština Crne Gore
Ažurirano: 20.12.2019. 13:41h

Skupština Crne Gore je sa dnevnog reda skinula Rezoluciju o Predlogu rezolucije o očuvanju Aerodroma Crne Gore, na predlog poslanice Demokratske aprtije socijalista (DPS) Marte Šćepanović.

Šćepanovićeva je obrazložila da je razlog zbog koje traže izostavljanje tačke sa dnevnog reda tehničke prirode, a ne suštinske, "jer rezolucija nema pravno obavezujuće dejstvo, dok na današnjem dnevnom redu postoje tačke, poput predloga Zakona o radu, koje imaju to dejstvo i izuzetno su važne".

"Naš stav povodom Aerodroma je potpuno jasan. Mi želimo valorizaciju Aerodroma na ovaj način i želimo raspravu u ovom Parlamentu o tome. Mislim da ćemo i kroz ove tačke koje budemo razmatrali ovih dana pominjati temu Aerodroma", kazala je Šćepanovićeva.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je kazao da misli da je ovo poruka predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću jer se po drugi put dešava da mu kao predsjedniku Skupštine koalicioni partner skida tačku sa dnevnog reda.

"Treba ozbiljno da se zapitate da li vas oni smatraju predsjednikom parlamenta u punom političkom kapacitetu", kazao je Konjević.

On je ocijenio da nijedan tehnički razlog ne može biti snažniji od činjenice da se u parlamentu želi izbjeći rasprava o tome da se jedan od najvažnijih državnih resursa daje 30 godina pod koncesiju, a da poslanici o tome ne progovore ni riječ.

On je pozvao poslanike da otvore debatu na ovu temu, a Brajovića da iskoristi politički kapacitet i funkcionalni autoritet i da ne dozvoli da se u parlamentu ne raspravlja o tome.

"Jer ste vi drugi čovjek u državi i koalicioni partner DPS i imate mogućnost da se raspravlja da Aerodromi ostanu na upravljanje državi a ne nekom privatniku", rekao je Konjević.

Nikola Rakočević (DPS) je kazao da nije tačno da Brajoviću poručuju bilo šta, navodeći da ga smatraju predsjednikom Skupštine i koalicionim partnerom dok god su politčki subjekt u Crnoj Gori.

"Bez obzira što se nekad ne usaglašavamo oko određenih stavova, to ne znači da se ne slažemo oko ključnih pitanja koaliicione i državne saradnje", kazao je Rakočević.

On je kazao da su veoma zadovoljni načinom na koji menadžment Aerodroma radi svoj posao, ali da vjeruju da se buduća valorizacija treba osmisliti kroz partnerstvo sa inostranim kapitalom i znanjem.

"Neka građani procijene da li bježite ili ne bježite. Vi ne želite da se raspravlja o tome kako aerodromi u Tivtu i Podgorici treba da u budućnosti bude u korist građana Crne Gore", rekao je Konjević, navodeći da nije imao bilo kakav negativan kontekst prema predsjedniku Parlamenta.

“Tražite da se skine tačka gdje ne postoji većina u parlamentu za tu stvar , ali ćete zato predložiti tačku gdje ćete firmi koja je gubitaš od 70 miliona da glasate da se 155 miliona građana da toj firmi”, rekao je Konjević.

Brajović je rekao je da je i u ranijem angažovanju u SDP-u i sada u SD-u štitio interese i sačuvao Aerodrome u vlasništvu države.

"Više nema nikakve priče o prodaji i privatizaciji Aerodroma, a o koncesiji Aerodroma sa kojom se duboko ne slažem zato što mislim da je bolje po interese države da se valorizuju od strane države, nego da se daju koncesionaru koji će da da značajna sredstva akontatitvno .. pa koliko će tek onda on da zaradi", rekao je Brajović.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao da je mislio da će Vlada predložiti da se u dnevni red uvrsti predlog zakona o Montenegro erlajnzu zajedno sa ovim, jer su to dvije stvari koje se dodiruju.

“Mogu Vladi da obećam da ću ja predložiti tačku o Montenegro erlajnzu Skupštini ako Vlada to ne uradi do naredne sjednice", kazao je Damjanović.

Bonus video: