Usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandmana DF-a na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti
57809 pregleda 97 komentar(a)
Sa sjednice Skupštine, Foto: Savo Prelević
Sa sjednice Skupštine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2019. 15:39h

Glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen je Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Za Zakon je glasalo 45 poslanik DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

glasanje Zakon o slobodi vjeroispovijesti
Prisutni poslanici glasali za Zakon(Foto: Youtube)

Poslanici su pozdravili aplauzom usvajanje Zakona.

Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a na Predlog zakona.

Zakon je usvojen u odsustvu poslanika Demokratskog fronta koji su privedeni i Posebnog kluba poslanika koji je ranije danas napustio sjednicu

Najspornija odredba u predlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti je da će vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore, koji su izgrađeni ili pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, postati državna svojina, ako ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica nad tim objektima.

Srpska pravoslavna crkva smatra da je novi zakon diskriminatorski prema toj vjerskoj zajednici, te da se njegovim odredbama pokušava oteti imovina SPC u Crnoj Gori koja, po njima, ima svoju “osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru današnje Crne Gore”.

Iz Vlade je ranije saopšteno da je predlog Zakona o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući konvencije UN, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, praksu Evropskog suda za ljudska prava, kao i smjernice VK i OEBS-a/ODIHR-a.

Nastavak skupštinskog zasijedanja zakazan je za danas u 14 časova

Bonus video: