SD: DF skupio svu snagu kako bi savladao par skupštinskih mikrofona

Dodaju da su video zapisi o "divljanju i izlivima primitivizma ostrašćenih poslanika opozicije u Skupštini obišli svijet"
4061 pregleda 5 komentar(a)
Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević

Socijaldemokrate najoštrije osuđuju "primitivizam i "junačko" ponašanje poslanika DF-a koji su skupili svu snagu kako bi savladali par skupštinskih mikrofona."

Skupština Crne Gore sinoć je usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Usvajanju zakona prethodili su incidenti u Skupštini nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koje je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front. Nakon incidenta su uhapšene 22 osobe - 18 poslanika DF-a i još četiri osobe. Poslije uzimanja izjave Milun Zogović, Andrija Mandić i Milan Knežević zadržani su u policiji, dok su ostali poslanici pušteni.

"Upravo u tim mikrofonima i jeste simbolika. Juče je javnost Crne Gore imala priliku da, preko tih istih skupštinskih mikrofona, čuje argumente emancipovane Crne Gore sa jedne i bijes, neistine i nedostatak bilo kakvih argumenata većina poslanika opozicije, sa druge strane. Najoštrije osuđujemo i pozive „ratnim“ drugovima, očekujući da će nadležni organi, shodno svojim ovlašćenjima, i po ovom pitanju preduzeti odgovarajuće mjere i radnje. Nevjerovatno zvuči da u osvit 2020. godine u Crnoj Gori postoje ljudi koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka i oružane pobune. Izgleda da sljedbenicima politike krvi i tla nije bilo dovoljno zla i stradanja u periodu raspada SFRJ", saopštile su Socijaldemokrate.

Dodaju da su video zapisi o "divljanju i izlivima primitivizma ostrašćenih poslanika opozicije u Skupštini obišli svijet."

"Na svu sreću, svjetska javnost je bila u prilici da vidi i drugu, civilizovanu i dostojnu Crnu Goru, koja nije poklekla pod prizemnim ucjenama i uticajima sa strane. Poštovani građani, Crna Gora treba da bude ponosna na izglasavanje ovog zakona kojim je napravljen još jedan korak u zaokruživanju državnog identiteta. Naša država je dobila savremeni Zakon koji se temelji na osnovnom ljudskom pravu, a to je sloboda vjerovanja ili uvjerenja. Ovim Zakonom se nikome ništa ne otima, niti je usmjeren protiv bilo koga, kako su ga pokušali interpretirati svi oni koji Crnoj Gori ne žele građanski prosperitet, odnosno svi oni koji misle da u Crnoj Gori ima građana prvog i drugog reda, zavisno od njihove vjere i nacije. Na njihovu žalost, a na sreću nikad jače i jedinstvenije Crne Gore, juče smo rekli jedno veliko NE takvom pokušaju diskreditacije temeljnih principa progresivne Crne Gore i veliko DA dugoročnom učvršćivanju samosvjesne Crne Gore u kojoj je multietičnost i multikonfesionalnost najveće bogatstvo kao nasljeđe koje ova i svaka naredna generacije mora da njeguje i nadograđuje.

Na kraju, bez želje da onima koji pokušavaju da u kontinuitetu ruše temeljne vrijednosti demokratske, građanske, multietničke, multikonfesionalne, antifašističke i sekularne države i njihovim nikad vidljivijim podstrekačima posvećujemo vrijeme, jer oni to ne zaslužuju, poručujemo građanima da je država stabilna, jaka i spremna da odoli svakom izazovu. Dužni smo i da pohvalimo profesionalno ponašanje policije tokom svih ovih dešavanja, ali i da zahvalimo građanima što su pokazali zrelost i ostali prisebni, ne nasijedajući na provokacije ratnih huškača", zaključeno je.

Bonus video: