Moćni, a nemoćni

Puno se ne miješaju u svoj posao
20450 pregleda 9 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević

Crnogorske institucije imaju čelnike koji često svoje pozicije koriste ili samo da budu servis vladajućim strukturama, ili se puno ne miješaju u svoj posao.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je došao na čelo krnjeg parlamenta koji je dugo bojkotovala cijela opozicija.

Ivan Brajović
Brajović(Foto: Filip Roganović)

Skupština je potpuno izgubila kontrolnu funkciju, zakoni prolaze mahom bez rasprave, a sam Brajović je opterećen aferama Ramada i optužbama Duška Kneževića da je korumpiran kroz prodaju zemljišta po nerealnim cijenama.

Ivica Stanković je sada vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca koji je takođe dio afera koje je pokrenuo Duško Knežević.

Ivica Stanković
Ivica Stanković(Foto: Boris Pejović)

Sekretar tužilaštva Nenad Vujošević je tvrdio da je davao novac Stankoviću, ali i označava ga kao čovjeka koji se ništa ne pita. Stankovićev položaj ne jačaju nemušti javni nastupi.

Sreten Radonjić je bio simbol kontrolnih agencija koje su krajnje pasivne u primjeni svojih ovlašćenja dok primaju ogromne plate.

Sreten Radonjić
Pod teretom porodičnih odnosa sa premijerom: Radonjić(Foto: Filip Roganović)

Slab rad Agencije za sprečavanje korupcije je redovno pominjala i Evropska komisija u svojim izvještajima. Umjesto penzionisanja nagrađen je novom agencijom.

Dragoljub Drašković
Dragoljub Drašković(Foto: Filip Roganović)

Dragoljub Drašković nije mnogo drugačiji od svojih prethodnika na čelu Ustavnog suda koji su se pokazali kao spori i nedjelotvorni zaštitnici javnog interesa sa jedne od ključnih institucionalnih pozicija.

Rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić je poznat po tome što javnost praktično ne zna ni kakav glas ima.

Danilo Nikolić
Nikolić(Foto: UCG)

Aktuelno rukovodstvo UCG se krije iza saopštenja Službe za odnose sa javnošću, ali i predstavnika studenata.

Dragan K. Vukčević je čelnik najveće crnogorske akademske institucije - CANU, koja podsjeti javnost da postoji samo višemiliionskim ulaganjima u svoje prostorije.

Dragan K. Vukčević
Akademik Dragan K. Vukčević(Foto: Filip Roganović)

O domaćim pitanjima koje podijele društvo se živi ne čuju, a doprinos međunarodnoj naučnoj sceni je praktično zanemarljiv za veliki broj odjeljenja.

Bonus video: