Ambasador Srbije primljen na razgovor u MVP, odbio da primi protestnu notu

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je generalni sekretar Miodrag Kankaraš
59783 pregleda 320 komentar(a)
Božović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Božović, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Ažurirano: 03.01.2020. 14:17h

Ambasador Srbije u Podgorici, Vladimir Božović, pozvan je danas na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u cilju uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave, saopšteno je iz MVP-a.

Generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je, kako je saopšteno, protest Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su, kako se navodi, izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš, izrazivši očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbjeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

On je naveo da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore, u suprotnosti sa načelima dobrosusjedskih odnosa dvije prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbjeđivanju nesmetanog i bezbjednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Ambasador Božović je, kako je saopšteno iz MVP-a, osudio pomenuti čin kao neprimjeren, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije niti njenih građana.

„Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ambasador, prenijevši „žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta“.

Takođe, istakao je da se u komunikaciji sa srbijanskim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem preduzimaju sve mjere u cilju zaštite prostorija i osoblja Ambasade Crne Gore. On je, izrazivši poštovanje prema Crnoj Gori kao susjedu, nezavisnoj i samostalnoj državi, istakao da se Srbija ne želi miješati u unutrašnje stvari Crne Gore.

Ambasador Božović je, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Srbije, odbio da primi protestnu notu.

"Neometani nacionalistički pir"

Ministarstvo vanjskih poslova u ranijem saopštenju najoštrije je osudilo sinoćnji incident i kako su naveli, kontinuirane nasrtaje na crnogorsku zastavu i ambasadu u Beogradu.

"Nasrtaj na ambasadu i državne simbole susjedne i prijateljske zemlje i članice NATO, a u stvari neometani nacionalistički pir, apsolutno je neprihvatljiv. Iako je atak na ambasadu bio najavljen još prije dva dana i trajao više od sat vremena, nerazumljivo je da organi bezbjednosti Republike Srbije nijesu učinili gotovo ništa da onemoguće pirotehničke orgije i napad na državne simbole Crne Gore", naveli su u ranijem saopštenju iz MVP-a.

Obaveza zemlje prijema je, kako su tada istakli, da osigura normalno funkcionisanje i bezbjednost diplomatsko-konzularnih predstavništava drugih država i da spriječi ovakve incidente koji mogu negativno uticati na bilateralne odnose dvije države.

"Pozivamo Vladu Republike Srbije da, u skladu sa svojim nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnim konvencijama hitno reaguje na ovaj vandalski čin i da nadležni organi što prije preduzmu odgovarajuće mjere protiv organizatora i počinilaca koji narušavaju bezbjednost prostorija Ambasade Crne Gore", naveli su iz MVP-a.

Bonus video: