SO Pljevlja: Sjednicu koja nije počela nije moguće odlagati više puta; Bajić: To ne piše u Poslovniku

"Mogućnost odlaganja više puta sjednice koja nije započeta zbog nedostatka kvoruma nije predviđena poslovnikom već je precizno definisana članom 76 stav 2 da se sjednica koja se odlaže sazove u roku koji ne može biti duži od deset dana od dana odlaganja sjednice, a to je 28 1. 2020 godine", saopšteno je iz SO Pljevlja
3804 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Sa sjednice SO Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Sjednicu Skupštine opštine (SO) Pljevja, koja nije započeta zbog nedostatka kvoruma, nije moguće odložiti više puta.

To se tvrdi saopštenju SO koje je dostavljeno medijima, uoči sjutrašnjeg nastavka dva puta odlagane sjednice lokalnog parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Saopštenje je potpisala sekretarka SO Emina Brković.

Sjednici, koja je sazvana na inicijativu građana, osim opozicije prisustvovala su i dva odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Cvijović i Srđan Pivljanin, uprkos protivljenju njihove partije.

"Mogućnost odlaganja više puta sjednice koja nije započeta zbog nedostatka kvoruma nije predviđena poslovnikom već je precizno definisana članom 76 stav 2 da se sjednica koja se odlaže sazove u roku koji ne može biti duži od deset dana od dana odlaganja sjednice, a to je 28 1. 2020 godine. Po odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi sjednica Skupštine opštine Pljevlja održava se najskasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja, a sjednica je sazvana 20.1 u skladu sa svim navedenim drugi put odložena sjednica SO koja nije ni započeta nije zakazana u skladu sa odredbom Poslovnika i Zakona o lokalnoj samoupravi“, navodi se u saopštenju. U saopštenju se konstatuje da je prvo odlaganje sjednice nakon što je konstatovan nedostatak kvoruma bilo u skladu sa članom 76. Stav 2 Poslovnika o radu Skupštine opštine Pljevlja

„Dana 20.1 2020 godine odbornici koji su podržali inicijativu građana koristeći mogućnost predviđenu članom 68. Poslovnika sazvali su sjednicu Skupštine opštine za 28 1. 2010. Sednica Skupštine opštine koja je bila zakazana za 28. januar nije započeta zbog nedostatka kvoruuma i odložena je za 3. Februar što je u skladu sa poslovnikom član 76. stav 2. Kako ni na odloženoj sjednici nije bilo kvoruma te ista nije započeta u skladu sa članom 75. stav 7 koji predviđa da je kvorum potreban za poćetak rada sjednice predsjedavajući mimo odredbe poslovnika član 76. stav 2. i odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi član 40 po drugi put odlože sjednicu za 10 2 2020 godine", navodi se u saopštenju.

Član 76 Poslovnika SO Pljevlja glasi:

“Ako predsjednik Skupštine na početku sjednice utvrdi da ne postoji kvorum za rad odlaže sjednicu i određuje vrijeme održavanja sjednice u istom danu ili odlaže sjednicu za drugi dan u određeno vrijeme. Predsjednik Skupštine je dužan da sjednicu koja se odlaže sazove u roku koji ne može biti duži od 10 dana od dana odlaganja.O odlaganju sjednice i o terminu održavanja odložene sjednice, obavještavaju se samo odbornici koji nijesu prisustvovali odlaganju sjednice”

Predsjedavajući SO Božidar Bajić kaže da nigdje u Poslovniku nije rečeno da se sjednica ne može odlagati više puta.

"U saopštenju se priča o zakazivanju sjednica, a ne o odlaganju", rekao je Bajić.

On je kazao da autentično tumačenje člana poslovnika mogao da da samo Odbor za status i propise, a nikako sekretarka Skupštine.

"Ovo je najneobičniji slučaj koji nije zabilježen u parlamentarnom životu Opštine. To je tolika količina pravnih gluposti da nije mogla izaći iz jedne glave“, rekao je Bajić.

On očekuje da će odbornicima biti omogućeno da rade i da će lokalna televizija prenositi sjednicu.

Urednik RTV Pljevlja Milo Džaković kazao je "Vijestima" da se sjednica neće prenositi jer su od "nadležnog organa Skupštine opštine Pljevlja dobili obaveještenje da sjednica nije zakazana u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i da zbog toga ne mogu ispostaviti fakturu".

Prenos sjednica lokalnog parlamenta RTV Pljevlja naplaćuje dvije hiljade eura.

Džaković je kazao d su predhodne dvije odlagane sjednice SO prenosili.

Bonus video: