MJU: U značajnoj mjeri smo usvojili komenatre koji dolaze od NVO

Kako saopšavaju, Ministarstvo javne uprave "nastavlja da realizuje sve svoje aktivnosti i da ispunjava obaveze iz Programa rada Vlade i strateških dokumenata među kojima su i Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacija"
1637 pregleda 0 komentar(a)
Ministarka Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ministarka Suzana Pribilović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 01.04.2020. 19:14h

Ministarstvo javne uprave reagovalo je na izjavu Direktora Istraživačkog centra MANS-a, Dejana Milovca, koji je kazaoda zabrinjava istrajnost Minstarstva javne uprave i ministarke Suzane Pribilović da, u momentu kada se Crna Gora zbog epidemije virusa korona suočava sa najvećom krizom u svojoj modernoj istoriji i kada je na samoj ivici vanrednog stanja, i dalje insisitira na održavanju javne rasprave i konsultacija o izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama, uprkos epidemiološkoj situacji.

Kako saopšavaju, Ministarstvo javne uprave "nastavlja da realizuje sve svoje aktivnosti i da ispunjava obaveze iz Programa rada Vlade i strateških dokumenata među kojima su i Izmjene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacija".

Kako su dodali, oni neće komentarisati "neprimjerene i netemeljene komentare iz reagovanja predstavnika MANS-a".

"O tome kakve su naše namjere, najbolje govori da smo i u javnoj raspravi isticali da ćemo razmotriti sve pristigle komentare i sugestije. Upravo osluškujući stavove NVO i medija, u posljednjoj verziji teksta, koja je usaglašena sa Evropskom komisijom, u značajnoj mjeri smo usvojili komenatre koji dolaze iz civilnog društva. Ključne sugestije nevladinog sektora su razmotrene i prihvaćene i odustalo se od uvođenja zloupotrebe prava i izmjene pravila o troškovima u upravnom postupku i upravnom sporu, a kojima bi svaka strana snosila svoje troškove", navodi se u saopštenju

Oni su objasnili da je javna rasprava o ovom nacrtu Zakona već sprovedena.

"Javna rasprava je o ovom nacrtu Zakona već sprovedena, a dodatne konsultacije predstavljaju otvoren poziv, pije svega, predsjednika Vlade, Vlade Crne Gore i Ministarstva javne uprave, više nego što nas zakon obavezuje, da prije zvaničnog razmatranja Vladi, obavimo dodatne konsultacije o predloženim rješenjima", kaže se u saopštenju.

Oni dodaju da bi više voljeli da argumente o predloženim zakonskim rješenjima razmijene u formi okruglog stola "koji su zbog akturlnr dituaciji odložili".

"Vjerujemo da će se svi zainteresovani odazvati našem pozivu i uzeti učešće u dodatnim konsultacijama i time pokazati otvorenost i spremnost da, u nešto izmijenjenim radnim okolnostima, razgovaramo o predloženim rješenjima", kaže se u saopštenju.

"Podsjećamo da javni poziv omogućava učešće svih zainteresovanih u ovoj fazi pripreme zakona, a sa svim zainteresovanim nakog završenih konsultacija organizovaćemo video konferenciju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: