Kolić: Uprava policije i dalje primjenjuje silu tamo gdje joj nije mjesto

On je rekao da Ustav Crne Gore garantuje pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenje vjerskih obreda.
3169 pregleda 14 komentar(a)
Kolić, Foto: Demokrate
Kolić, Foto: Demokrate

Poslanik Demokrata, Dženan Kolić kazao je da Uprava policije i dalje primjenjuje silu tamo gdje joj nije mjesto, a zatvara oči nad onim što cijela Crna Gora vidi.

"Tako se može okarakterisati informacija da je uručila poziv Mitropolitu crnogorsko-primorskom da se javi tužilaštvu zbog prisustva i vršenja vjerske službe na sahrani, pod prijetnjom hapšenja. Važno je podsjetiti da aktuelne mjere zabrane NKT podrazumijevaju da se sahrane obavljaju u užem krugu porodice, što je konkretno bio slučaj" saopštio je Kolić.

Jednom od lidera Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju policija je uručila poziv da se jave Tužilaštvu pod prijetnjom hapšenja zbog prisustva sahrani istoričaru Vladu Jovićeviću.

Kolić je rekao da Ustav Crne Gore garantuje pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenje vjerskih obreda.

"Nije poznato kako Veljovićeva policija zamišlja obavljanje sahrane u užem krugu porodice bez prisustva sveštenog lica, koji je, od strane porodice, pozvan da izvrši obred. Sudeći po postupku Uprave policije, pretpostavljamo da je preovladalo mišljenje da je Mitropolit trebalo da odbije da izvrši vjerski obred pokojniku, što je direktno miješanje države u unutrašnje stvari vjerskih zajednica. Inače je takva ambicija DPS vlasti prepoznatljiva naročito u poslednjih godinu dana. Jedino moguće objašnjenje koje se nameće nakon današnje situacije jeste da policija i tužilaštvo ponovo suspenduju Ustav Crne Gore. Zar je moguće da su i sahrane, na način koji poštuje Ustav i propisane mjere, problem? I to je logično ako znamo da je prije nekoliko dana gospodin Nrekić napao i biskupa jer je vršio vjerski obred na najveći hrišćanski praznik. Da li je policiji i tužilaštvu u ovoj situaciji pretpostavljeni gospodin Nrekić ili Nacionalno koordinaciono tijelo koje nijednom odlukom nije zabranilo vršenje vjerskih obreda na način koji ne ugrožava nikoga", saopštio je Kolić.

Kaže da Demokratska Crna Gora najoštrije osuđuje današnji čin policije i tužilaštva.

"I ne samo taj čin, nego svaku prijavu koja se podnese protiv bilo kog građanina Crne Gore, sve dok svoj pravni epilog ne dobiju prekršaji građevinske mafije, sve dok se ne kazne njihovi počinioci, sve dok se ne kazne mozgovi operacija zvanih puni autobusi bez poštovanja socijalne distance, bez nošenja zaštitnih maski. Jer niko više od njih, za cio period trajanja pandemije i važenja mjera i zabrana, nije kršio iste. Stoga pozivamo policiju i tužilaštvo da se uozbilje i da već jednom prestanu sa progonom vjerskih zajednica i progonom vjernika svih konfesija", zaključio je Kolić.

Bonus video: