Demokrate: Ukinuti sve privilegije, a ne samo smanjiti zarade funkcionera

Ukidanje dijela zarada, a ostavljanje privilegija u punom iznosu i punom kapacitetu predstavlja "prvorazredni skandal i neiskrenu i populističku mjeru Vlade", ocjenjuju u Klubu poslanika Demokrata
2688 pregleda 15 komentar(a)
Klub poslanika Demokrata, Foto: Demokratska Crna Gora
Klub poslanika Demokrata, Foto: Demokratska Crna Gora

Demokratska Crna Gora predložila je da se svim funkcionerima iz grupe A i B ukinu sve privilegije jer, kako ocjenjuju u toj partiji, ukidanje dijela zarada, a ostavljanje privilegija u punom iznosu i punom kapacitetu predstavlja "prvorazredni skandal i neiskrenu i populističku mjeru Vlade".

Premijer Duško Marković je prošle sedmice najavio smanjenje plata funkcionerima koji su u okviru grupe A i B u Zakonu o zaradama u javnom sektoru za 50 odsto, dok traje drugi paket mjera pomoći.

"U fokusu pažnje javnosti je najavljeno smanjenje polovine zarada, ali ne i ukidanje privilegija koje sa sobom povlače pojedine funkcije. Vlada dakle, predlaže odricanje polovine zarada dva mjeseca, a ne predlaže odricanje od privilegija ili njihovo ukidanje," navodi se u saopštenju Kluba poslanika Demokrata.

Dodaju da se u grupama A i B, u kojima je Vlada najavila smanjenje zarada za 50 odsto nalazi se oko 220 funkcionera.

"Ako uzmemo za primjer troškove poslanika u Skupštini za 2019. godinu, dolazimo do podataka da je poslanicima isplaćeno 152.000 eura po osnovu službenih putovanja, 170.000 eura po osnovu putnih troškova za dolazak na plenume i sjednice radnih tijela, 40.000 eura za gorivo, 24.000 eura za smještaj, a budžetom za 2019. godinu predviđeno je čak 74.000 eura za telefone, što je dodatnih 500.000 eura mimo troškova zarada. Ako se se ovaj iznos raspodijeli na 70 poslanika koji nijesu bojkotovali rad Skupštine, dolazimo do toga da se svakom poslaniku isplati, u prosjeku, 7.200 eura godišnje, odnosno oko 600 eura mjesečno, mimo redovnih primanja. Slijedeći tu računicu, dolazimo do podatka da su poslanici Demokrata u Skupštini Crne Gore štedjeli oko 4.800 eura na mjesečnom nivou, onosno oko 58.000 eura na godišnjem nivou. Uz ovo treba dodati i činjenicu da su se poslanici Demokrata odrekli i pripadajuća dva službena vozila i time uštedjeli po osnovu registracije i održavanje najmanje 2000 eura godišnje. Na osnovu ovih podataka dolazimo do računice od 60 000 eura godišnje uštede novca u korist građana Crne Gore. Dakle poslanici Demokrata uštedjeli su od početka mandata do sada već značajno preko 200.000 eura po tom osnovu", navode iz te partije.

Kada bi se, kako dodaju, svi poslanici odrekli privilegija, "kao što su to učinili poslanici Demokrata", došlo bi se do ušteđene sume od 50.000 eura na mjesečnom nivou.

"Da poslanicima iz redova vlasti to ne pada na pamet, govore i podaci da su najviše novca na službena putovanja potrošili Predrag Sekulić – preko 14.600 eura, Ivan Brajović – oko 10.800, dok je Obrad Stanišić potrošio oko 8.500 eura, a sjetimo se samo i slučaja Branimira Gvozdenovića kojem je Skupština u 2017. godini platila račune za telefon u iznosu od preko 3.000 eura. Dok su drugi stvarali bespotrebne troškove i nedomaćinski gazdovali novcem svih građana, Demokrate, čiji su se poslanici odrekli svih privilegija, obišle su oko 200.000 domaćinstava širom Crne Gore. Takođe, poslanici Demokrata su od svojih zarada obnovili 4 škole, realizovali brojne humanitarne akcije među kojima i pomoć nakon zemljotresa u Albaniji i Bosni i Hercegovini, donorali dio svojih zarada crvenom krstu, malim preduzetnicima, poput krojačke radnje Sara iz Nikšića, zatim čitav iznos poslaničke plate samohranim majkama, desetini hiljada majki pružili besplatnu pravnu pomoć, podnijeli na desetine krivičnih prijava iz oblasti korupcije i organizovanog kriminala, ali i aktivno učestvovali u svim političkim procesima u prethodne četiri godine", navode Demokrate.

Iz te partije predlažu da se svim funkcionerima iz grupe A i B ukinu sve privilegije.

"Predmet ove analize bili su samo poslanici, a šta je sa ministrima i svim drugim funkcionerima, angažovanim u ime partije. Zašto se i oni ne odreknu privilegija, vozača, putovanja, reprezentacija, stanarine. Ukidanje dijela zarada, a ostavljanje privilegija u punom iznosu i punom kapacitetu predstavlja prvorazredni skandal i neiskrenu i populističku mjeru Vlade. Predlažemo da se svim funkcionerima iz grupe A i B ukinu sve privilegije, viška vozila, telefona, dnevnica, stanova, putovanja, reprezentacija, dodataka, naknada po osnovu članstva u komisijama, goriva i ostalih prinadležnosti po osnovu javne funkcije koju obavljaju. Ukoliko vlast usvoji ovaj predlog i ukine privilegije državnim funkcionerima, time bi se stekli uslovi da se ne smanjuju plate zaposlenim u pravosuđu, kako tužioci i sudije ne bi postali još zavisniji od ove autokratske vlasti", zaključuju iz Kluba poslanika Demokrata

Bonus video: