Rudović: Zašto je neko čašćen oko 100.000 eura, a ima pet puta veću platu od prosječne; Marković: Očekivao sam dobronamjernu sugestiju

Znamo da postoje državni stanove i zašto se oni ne dodjeljuju na korišćenje funkcionerima nego im se daju stanovi koji oni kasnije prodaju?”, pitao je između ostalog Rudović
14212 pregleda 15 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Screenshot
Neđeljko Rudović, Foto: Screenshot

Poslanik Neđeljko Rudović je u ime Kluba SNP-Demos, pitao premijera Duška Markovića je li Vlada preduzela mjere za poništavanje odluka Komisije za stambena pitanja u slučajevima kada nije poštovana Odluka o kriterijumima, koje sankcije će biti za članove Komisije i zašto se dokumenti o radu Komisije za period 2006-2016. kriju od javnosti.

"Odavno su se stekli uslovi da ta odluka bude javna i da vidimo ko je sve stekao ekstra profit, zašto je neko čašćen oko 100 hiljada eura, a ima pet puta veću platu od prosječne. Koliko je stanova za službene potrebe u državnoj svojini? Koliko je njihova procijenjena vrijednost i kvadratura? Koliko je stanova koji ne potpadaju pod definiciju stana za službene potrebe, koje kvadrature i vrijednosti, zabilježeno u Upravi za imovinu. Znamo da postoje državni stanove i zašto se oni ne dodjeljuju na korišćenje funkcionerima nego im se daju stanovi koji oni kasnije prodaju?”, pitao je Rudović.

On je pitao Markovića hoćete li makar u vremenu krize zamoliti funkcionere da plaćaju kredite za stanove u punom iznosu.

Rudović je podsjetio da kada su prije nepunu godinu u parlamentu razgovarali na tu temu Vlada je napravila određeni korak i Marković je odlučio da obustavi dodjelu funkcionerskih stanova.

Marković je odgovorio da su u julu prošle godine razgovarali na ovu temu i da je objavljen spisak funkcionera koji su dobili stanove po povoljnim za mandata aktuelne Vlade.

"Tokom našeg prethondog razgovora u parlamentu, rekao sam da ću uvažiti svaku dobronamjernu sugestiju za izmjenu kriterijuma za dodjelu stanova po povoljnim uslovima. Od Vas je nijesam dobio, a očekivao sam i to dobronamjernu", rekao je Marković.

On je dodao da ako je postojalo kršenje zakonskih procedura, o tome vode računa nadležne instituciju.

Duško Marković
Duško Marković(Foto: Screenshot)

"Koliko znam SDT je radilo po krivičnoj prijavi protiv članova komisije i da je ona odbačena", naveo je Marković.

Ponovio je da Vlada treba da brine o zaposlenima i najbiljim kadrovima i da dodjelu stanova ne vidi kao privilegiju nego kao potrebu.

Marković je rekao da što se tiče stanova za službene potrebe evidentiran su dvije nekretenine, prema podacima Uprave za imovine, dok 44 stana ne potpadaju pod definiciju stana za službene potrebe.

Naveo je i da Uprava pokreće proceduru za procjenu vrijednosti ovih stanova prema zakonu, a površina tih stanova je 3.249 kvadrata.

Nedavno sam se upoznao sa izvještajem Radne grupe za preispitivanje pravnog okvira rješavanja stambenih potreba funkcionera i državnih službenika.

"Nijesam do kraja zadovoljan rezultatima Radne grupe pa sam izvještaj vratio na doradu, kako bi do kraja odgovorio na sva pitanja kaja će doprinijeti legitimitetu i cjelishodnosti odluka koje se u budućnosti budu donosile. Do tada stambena politika Vlade je stopirana i apsolutno nijedan cent neće biti isplaćen po ovom osnovu", kazao je Marković.

Bonus video: