Mandić: Sveštenstvo ulaže napore da ublaži opravdani bijes; Vuković: Litija u Nikšiću je politizovana

"Ja sam pozvao pristalice da dođu kod manastira, bili svi zajedno i mislim da je važno da održimo kolegijum i pronađemo rješenje dobro za sve građane Crne Gore", rekao je Mandić
20241 pregleda 50 komentar(a)
Andrija Mandić, Foto: Screenshot
Andrija Mandić, Foto: Screenshot
Ažurirano: 13.05.2020. 11:48h

Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić kazao je da sveštenstvo Mitropolije crnogorsko primorske "ulaže napore da ublaži opravdani bijes kod pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori".

On je tražio od predsjednika Skupštine Crne Gore, Ivana Brajovića, da se održi Kolegijum predsjednika Skupštine kako bi se pronašao način za prevazilaženje "problema".

"Čitava Crna Gora zna da su u pritvoru vladika Joanikije i sedam sveštenika i nije nepoznata reakcija građana Nikšića i čitave Crne Gore na to. Skupština se bavi najvažnijim problemima. Mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije nisu željeli da se organizuje, niti su planirali da se organizuje litija, već građani Nikšića. Ja sam pozvao pristalice Demokratskog fronta da dođu kod manastira u Nikšiću, bili svi zajedno i mislim da je važno da održimo kolegijum i pronađemo rješenje dobro za sve građane Crne Gore", rekao je Mandić.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović rekao je da je Crna Gora u teškoj političkoj situaciji.

"Neprihvatljivo je da se vladika Joanikije drži u pritvoru. To je urađeno i 12. maja 1941. To je ružna paralela koja ne priliči Crnoj Gori. Policija i tužilaštva da se ne igraju vatrom", rekao je Damjanović.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković navela je da je Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) trebao da se održi prije nekoliko dana, ali da su čelnici SPC poštujući mjere države Srbije odgodili Sabor za 14. maj.

Aleksandra Vuković
Aleksandra Vuković(Foto: Screenshot)

"Pravila se poštuju u susjednoj Srbiji, a ovdje imamo situaciju u kojoj crkva i poslanici pozivaju na okupljkanje. Ono što se desilo pod Ostrogom svi su saglasni da su se tamo poštovala pravila, da su se građani i sveštenstvo odgovorno ponašali. I onda šta se desilo u Nikšiću.... litija je politizovana. Mi smo ođe za hrišćansto i pravoslavlje a ne srboslavlje", rekla je Vuković.

Skupština je prekinuta zbog održavanja Kolegijuma.

Bonus video: