Nikolić: Glavni grad nije ništa uradio u rješavanju nelegalnih naselja

Inženjer građevinstva je ukazao da "iako smo kalendarski u 2020. godini, u ovom segmentu realnost vraća vjekovima unazad, dok se vlast prema tom pitanju svjesno odnosni kalkulantski"
1140 pregleda 0 komentar(a)
Nikolić, Foto: URA
Nikolić, Foto: URA

Iako je Crna Gora potpisnik Bečke deklaracije, koja ima za cilj regulisanje neformalno sagrađenih naselja, država do danas ništa nije uradila po tom pitanju, a poseban problem je višedecenijsko neodgovorno djelovanje Glavnog grada - Podgorice, ukazao je inženjer građevinstva i REV - Evropski prepoznati procjenitelj, Predrag Nikolić, saopšteno je iz građanskog pokreta URA.

Iz ove partije su dodali da je Nikolić u njihovo ime ukazao da "iako smo kalendarski u 2020. godini, u ovom segmentu realnost vraća vjekovima unazad, dok se vlast prema tom pitanju svjesno odnosni kalkulantski".

Nikolić podsjeća da na teritoriji glavnog grada Podgorice imamo pet neformalnih naselja, gdje su objekti sagrađeni na državnom zemljištu (Vranići, Malo Brdo, Kakaricka gora, Park šuma Zagorič i Dajbabska gora) i da ni u jednom od tih naselja nije riješen problem.

„Znamo da je sa dolaskom DPS-a na vlast eskaliralo bujanje ove vrste gradnje, sa uništavanjem parkova i generalno dijela prostora – prostora koji je jedino što ne može da se proizvede i jeste potencijal razvoja. Objekti koji su sagrađeni na uzurpiranom zemljištu – sagrađeni su generalno mimo pravila građevinske struke što je očigledno prilikom inspekcijskih pregleda objekata koji nijesu u potpunosti završeni. Valja podsjetiti da je Podgorica u zoni seizmičkog rizika VIII po MCS skali i da, imajući u vidu da su građani najveći resurs ove zemlje, posao treba da se završi kvalitetno“, ukazao je Nikolić.

Nikolić popdsjeća da se analizirajući „slijed dešavanja od 1990. na ovamo, vezano za neformalna naselja i uzimajući u obzir važeće zakone – omogućilo i ohrabrivalo sistemsko kršenje zakona, ne samo od uzurpatora državnog zemljišta, već i od institucija sistema“.

„Protivno zakonu ti objekti su ne samo priključeni na elektro i vodovodnu mrežu, nego su od strane Uprave za nekretnine upisani kao vlasništvo. A da pritom država nije omogućila pravilnu legalizaciju tih objekata i sistemsko rješavanje tog problema.Ono što slutimo jeste da DPS čeka povoljan trenutak za legalizaciju, bez temeljnog sagledavanja problema, što generalno vlasnike tih objekata dovodi u opasnost u trenutku očekivanog seizmičkog rizika", ukazao je Nikolić.

On podsjeća da naznake te moguće zloupotrebe stižu na žalost i iz struke – gdje će se legalizacija vršiti na osnovu izjave sad već vlasnika nekretnina u neformalnim naseljima “da su sagradili objekte u skladu sa građevinskom strukom“.

Nikolić ističe da obaveza tih građana treba da bude nadoknada cijene uzurpiranog zemljišta Glavnom gradu, a obaveza Glavnog grada da, kako kaže, obezbjedi potpunu potrebnu infrastrukturu tim naseljima uz potrebne ograde u dijelu da pojedini objekti - po procjeni komisije koja bi trebalo da se formira - nijesu građevinski spremni da izdrže VIII stepen seizmičkog rizika po MCS skali.

„Potrebno je odrediti novi rok za rješenje ovog problema na jedini mogući način – da se pita struka, jer se URA zalaže za rješenja koja će biti funkcionalna, a ne za ona koja će biti populistička – u interesu prije svega vlasnika objekata u neformalnim naseljima“, zaključuje Nikolić.

Bonus video: