Ivanović: Istrajaćemo u namjeri da smijenimo čelnike Budve makar to bilo tri dana prije lokalnih izbora

Predsjendik budvanskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović naglasio je i da pored toga što je sinoćnja sjednica bila donekle pristojnija, i dalje je bilo puno vrijeđanja, neprimjernog ponašanja, čega su svjesni organizatori skupštinskog zasijedanja

14947 pregleda 155 reakcija 58 komentar(a)
Milašević, Ivanović i Bulatović, Foto: Vuk Lajović
Milašević, Ivanović i Bulatović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.06.2020. 14:47h

Liderka Crnogorske Anđela Ivanović kazala je danas da će ta partija istrajati u svojoj namjeri i da će smijeniti gradske čelnike Budve makar to bilo tri dana prije lokalnih izbora.

SO Budva nije glasala o smjeni predsjednika SO Budva Krsta Radovića, nakon što je u ponoć istekao zakonski rok od 30 dana da se izjasni. Vlast je sinoć pokazala dokument sa jednim, a DPS sa 17 potpisa na dokumentu predloga za razrješenje Radovića.

"Nakon verbalnog i pravnog nasilja koje smo moji odbornici i ja doživjeli na prethodnoj sjednici Skupštine opštine, želim da obavijestim javnost ne samo Budve, nego i čitave Crne Gore da ćemo na zakonit način, poštujući Poslovnik, Statut Skupštine opštine i sve druge propise Crne Gore, istrajati u svojoj namjeri. Za nas je nakon onog njihovog ponašanja zaista veliki interes da ih smijenimo sa vlasti, makar to bilo tri dana prije izbora", kazala je Ivanović na konferenciji za novinare.

Predsjendik budvanskog odbora Crnogorske Vladimir Bulatović naglasio je i da pored toga što je sinoćnja sjednica bila donekle pristojnija, i dalje je bilo puno vrijeđanja, neprimjernog ponašanja, čega su svjesni organizatori skupštinskog zasijedanja.

"Želim da se zahvalim MUP Crne Gore koji je prije svega na adekvatan način obezbjeđivao prostor i omogućio koliko-toliko odbornicima da vrše svoj posao na zakonit način. Posljedice svega što smo vdijeli je da je grad Budva nastavio da gubi, ponašanjem i govorom pojedinaca. To je ono što je za nas opredjeljujući faktor da istrajemo u našem zahtjevu da se izvrši smjena predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine opštine na jedan zakonit način. Svjesni smo bili da će scenario koji se dešavao na prvoj sjednici kod smjene predsjednika Opštine da se ponovi i na ovoj drugoj, ali smo bili ubijeđeni da se neće ići toliko flagrantno u kršenje zakonskih normi sa očiglednom namjerom", kazao je Bulatović.

On je naglasio da očekuje da će se nadležni državni organi baviti sjednicom Skupštine opštine.

"Da ustanove šta je urađeno, a šta nije po zakonu i na kraju da omoguće ono što je osnovno, da se odbornici izjasne o incijativama i da glasamo", rekao je Bulatović.

Naglašavajući da je punih 24 godine po vokaciji pravnih, odbornik Crnogorske Predrag Milašević je kazao da su juče tokom sjednice prekršeni svi pozitivno pravni propisi Crne Gore.

"Počev od Ustava Crne Gore koji se pogrešno tumači, pa preko zakona, do podzakonskih akata koji su obavezujući. Što se tiče Ustava Crne Gore u članu 2 je propisano da građani ostvaruju vlast preko slobodno izabranih predstavnika. Nedozvoljavanje glasanja odbornika je svakako zabrana glasanja narodu. Što se tiče validnosti odborničkih mandata zakonodavac je jasno propisao koji su uslovi za prestank mandata, podnošenjem ostavke, ako je pravosnažno osuđen kaznom zatvora u trajanju najmanje od šest mjeseci, ako je pravosnažnom odlukom lišen poslovne sposobnosti, ako se zabrani rad stranke sa čije izborne liste je izabran", naveo je između ostalog Milašević.

On je kazao da može sa "moralne i emotivne strane da shvati da je jedan odbornika napustio listu", ali to nije predmet skupštinske procedure.

"Skupština se ne može pretvoriti u javno suđenje, to je bila njihova greška jer je on(nezavisni odbornik Stevan Džaković), bio na njihovoj izbornoj listi i zbog toga ne može trpjeti loklani parlament. Ne možete zbog toga uskratiti pravo da neko glasa. Bili ste svjedoci da je juče uskraćeno čak da se glasa i što se Poslovnika tiče", kazaoa je Milašević.

Što se tiče toga da li je tokom prve sjednice na kojoj je bila inicijativa za smjenu gradonačelnika Marka Carevića prekršen zakon, Milašević je kazao da postoji javno obavještenje Ministarstva javne uprave.

"Tumačenje zakona u Crnoj Gori shodno važećim pravnim propisima mogu da daju dva organa. To su zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore i resorno ministarstvo, odnosno MJU. Ono se oglasilo saopštenjem da je prilikom odlučivanja o smjeni gradonačelnika prekršen zakon i Statut Opštine Budva", naglaiso je on.

Prema njegovim riječima na dvijema sjednicama po sili zakona je moralo biti omogućeno odbornicima da glasaju.

"Zakonodavac propisuje rokove i oni su sastavni dio svih zakona u Crnoj Gori. Obaveza je bila loklanog parlamenta da donese odluku u roku od 30 dana uz poštovanje pravilnika i poslovnika. Saglasan sam da mora da se čuje glas odbornika i to je nesporno. Ali glas odbornika mora da su čuje i odluka donese u zakonom predviđenom roku. Zašto bi postojali rokovi, ako se oni ne poštuju“, kazao je Milašević.

On je ponovio da je prekršen i Krivični zakon .

"Ne možete uskratiti nekome pravo glasa, jer je to flagrantno kršenje Ustava", zaključio je Milašević.

Bonus video: