Mrčela: Političari treba da služe, a ne da vladaju ljudima

Marin Mrčela poručio da će povjerenje u politiku biti još niže ako političari ne pojačaju poštovanje standarda integriteta

2090 pregleda 57 reakcija 5 komentar(a)
GRECO objavio izvještaj za 2019: Predsjednik Marin Mrčela, Foto: Rfe
GRECO objavio izvještaj za 2019: Predsjednik Marin Mrčela, Foto: Rfe

Predsjednik Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) Marin Mrčela zabrinut je zbog raširenih optužbi za korupciju čelnika javnih institucija, koje su prisutne posljednjih godina u mnogim zemljama.

„Nijedna osoba, država ili institucija nije imuna na korupciju. Političari, bez obzira na političku pripadnost, moraju se voditi primjerom i od njih se očekuje da budu primjer. Političari treba da služe, a ne da vladaju ljudima“, rekao je Mrčela povodom objavljivanja godišnjeg izvještaja GRECO za 2019. godinu, a koji se tiče članica Savjeta Evrope.

Prema izvještaju, u 2019. je poštovanje preporuka GRECO-a u okviru četvrtog kruga evaluacije blago poraslo. Tako je 36 odsto preporuka u potpunosti implementirano do kraja godine. Sa najnižim nivoom usaglašenosti su preporuke parlamentarnim zastupnicima (27 odsto), dok je nivo poštovanja bio veći kod sudija (37 odsto) i tužioca (46 procenata).

„Ovo u velikoj mjeri objašnjava zašto je povjerenje ljudi u politiku vrlo malo i biće još niže ako političari ne pojačaju poštovanje standarda integriteta“, rekao je predsjednik GRECO-a.

U izvještaju je ocijenjeno da bi vlade i nosioci javnih funkcija trebalo da djeluju na primjeren način poštujući antikorupcijske mjere i standarde transparentnosti.

Dokument takođe uključuje informacije o nivou usaglašenosti zemalja u kojima je GRECO objavio izvještaj o usaglašenosti 2020. godine, kao što je Crna Gora koja je imala izvještaj o usaglašenosti u februaru 2020.

Tada je navedeno da nijesu ispunjene preporuke koje se odnose na sprečavanje korupcije među sudijama. „Alarmantna je činjenica da ne postoji napredak kada su u pitanju sastav i nezavisnost Sudskog savjeta, kao ni u pogledu revidiranja disciplinskog okvira za sudije“, navodi se u izvještaju.

Kada su u pitanju tužioci, napredak se uočava u pogledu informacija koje se tiču disciplinskih postupaka.

Kada je u pitanju Crna Gora, GRECO zaključuje da je ona postupila na zadovoljavajući način primjenjujući osam od ukupno 11 preporuka sadržanih u Izvještaju o četvrtoj rundi evaluacije. Od preostalih preporuka, jedna je djelimično primijenjena, a dvije nijesu. I to one koje se odnose na preduzimanje dodatnih mjera za jačanje nezavisnosti Sudskog savjeta, za dalji razvoj disciplinskog okvira za sudije radi jačanja njihove objektivnosti, srazmjernosti i efikasnosti i objavljivanje informacija o primljenim žalbama, preduzetim disciplinskim radnjama i sankcijama protiv sudija, uključujući moguće objavljivanje relevantne sudske prakse, uz poštovanje anonimnosti.

Djelimično je primijenjena preporuka da se obezbijedi mehanizam koji bi ujedno promovisao Etički kodeks poslanika i podizanje njihove svijesti o standardima koji se od njih očekuju, kao i primjenu takvih standarda gdje se ukaže potreba za tim.

U Izvještaju je naglašeno da Skupština sama treba da uspostavi namjensku obuku za Etički kodeks kojom će se obuhvatiti svi poslanici na redovnoj osnovi.

Bonus video: