URA Budva: Na zakonski i demokratski način suprotstavićemo se prekrajanju izborne volje građana

"Budvanski odbor URA očekuje od nadležnih organa da profesionalno postupaju i donose zakonite odluke i ne ostavljaju prostor za bespravno postupanje i zloupotrebljavanje izborne volje građana", kazala je potpredsjednica budvanskog odbora URA Milijana Vukotić Jelušić

5397 pregleda 21 reakcija 9 komentar(a)
Sa konferencije za novinare GP URA Budva, Foto: Vuk Lajović
Sa konferencije za novinare GP URA Budva, Foto: Vuk Lajović

Budvanski odbor Građanskog pokreta URA saopštio je da će se na zakonski dozvoljen i demokratski način u četvrtak suprotstaviti prekrajanju izborne volje građana.

U skupštinsku službu juče je dostavljen je zahtjev sa 16 potpisa, za sazivanje sjednice SO Budva od strane novoformirane većine u lokalnom parlamentu, koju čine DPS, SD, Crnogorska i nezavisni odbornik Stevan Džaković, na čijem dnevnom redu je razrješenje predsjednika Opštine Budva i Skupštine opštine Budva, Marka Carevića i Krsta Radovića.

Potpredsjednica budvanskog odbora URA Milijana Vukotić Jelušić kazala je da opštinski odbor URA "neće učestvovati na nelegitimno sazvanim sjednicama i ostaće lojalan datoj riječi i potpisanom sporazumu, koji je proizvod volje građana iskazanoj na izborima".

"Budvanski odbor URA očekuje od nadležnih organa da profesionalno postupaju i donose zakonite odluke i ne ostavljaju prostor za bespravno postupanje i zloupotrebljavanje izborne volje građana. Stava smo da se na inicijativu koju su podnijeli odbornici DPS-a, Crnogorske i nezavisni odbornik Stevan Džaković, ispravno i blagovremeno reagovalo činjenicom da su zakazane sjednice na kojima se raspravljalo o smjeni predsjednika opštine i predsjednika skupštine. Te sjednice nisu završene, jer su u međuvremenu ostale bez kvoruma za rad i iste su zakazane za novi termin, 29. juna kada se i očekuje nastavak zasijedanja", kazala je Vukotić Jelušić na današnjoj konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da u skladu sa članom 46 stav 1 Zakona o lokalnoj samoupravi) predsjednik skupštine predstavlja skupštinu, saziva sjednicu skupštine, predsjedava i rukovodi njenim radom i stara se o realizaciji njenih odluka i drugih akata.

"U ovom trenutku, on je jedino ovlašćeno lice da sazove sjednicu i najavi njeno održavanje u velikoj sali. Članom 40 stav 1 i 2 istog zakona propisano je da skupštinu saziva predsjednik skupštine po potrebi, a najmanje jednom u tri mjeseca i to po sopstvenoj inicijativi, na zahtjev predsjednika opštine, jedne trećine odbornika i na inicijativu građana, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, odnosno inicijative. S obzirom da je saziv 33 i 34 sjednice u toku, da one nisu okončane, jer nije okončana rasprava po tačkama dnevnog reda, a da su iste sazvane u skladu i sa inicijativom odbornika, svako drugo zakazivanje sjednice je nelegitimno i protivzakonito", kazala je ona.

Da li je bilo kršenja Poslovnika, Statuta i Zakona, kako tvrde podnosioci inicijative za smjenu oba predsjednika, kako je naglasila Vukotić Jelušić pitanje je koje treba da rješava nadležni Ustavni sud.

"Sa žaljenjem ističemo da je nepovjerenje prema sudskoj vlasti veliko, a posljednjim dešavanjima u vezi sa blokadom opštinksih računa, bez sprovođenja zakonskog roka za odlučivanje po prigovoru kao pravnom lijeku, to se i potvrdilo. Ovdje je apsurdna situacija da unaprijed pretpostavljate da je moć u rukama onih koji traže pomenute smjene.U prilog nepovjerenju je i posljednji slučaj blokade opštinskih računa prema rješenju Privrednog suda o sprovođenju privremene mjere. Da ne ističemo posebno aktuelni socijalni, ekonomski i zdravstveni kontekst, zar nije bilo logično da se država sa opštinom koja duguje dogovori oko načina izmirenja obaveze, ukoliko ona uopšte postoji, s obzirom da se ne radi o bankarskoj garanciji nego o ugovoru o jemstvu", naglasila je Vukotić Jelušić.

Rađenović: Gospodo, ako želite da mijenjate izbornu volju građana skratite mandat i idemo na izbore

Funkcioner budvanskog odbora URA Blažo Rađenović kazao da će ta partija ostati vjerna koaliconom sporazumu iz 2016. , te da volju građana Budve niko ne smije prekrajati.

"Građanski pokret URA ostaće dosljedan sporazumu koji je zaključila u Budvi 2016., kada su građani iskazali volju za promjene. Mi smo te promjene potpisali i do kraja ćemo ispoštovati, iako smo nezadovoljni mnogim odlukama koje su bile u budvanskoj opštini, počevši od predsjednika Opštine, nekih sekretara do direktora preduzeća. Mi smo o tome pričali, ukazivali, ali volju građana Budve niko ne smije prekrajati. Dakle, mi ćemo sve ono što je zakonom propisano, na demokratski način učiniti da spriječimo prekrajanje izborne volje građana u četvrtak. Ukoliko je potrebno nešto dodatno uraditi mi smo tu, ali sve u skladu sa pozitivnim zakonima Crne Gore i principom koji je potpisan 2016. Tada je izborna volja bila liste DF, Demokratske Crne Gore, SNP, DEMOS i koalicije Budva mora – SDP, URA i Liberali, koji su formirali većinu od 17 odbornika. Mi smo tu većinu podržali i mi ćemo do kraja ostati dosljedni. Ukoliko neko želi da mijenja izbornu volju, imamo izbore, mogu da se skrate mandati. Izvolite gospodo, skratite mandate, idemo na izbore, neka pobijedi bolji i mi ćemo čestitati", poručio je Rađenović.

Bonus video: