"IZBJEĆI POLITIČKU KORUPCIJU i prekrajanje izborne volje"

DF potpisao dokument: Podržavamo otvorene liste, stekli se uslovi da Džaković vrati mandat

DF je dokument sa potpisima dostavio predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ivanu Brajoviću

19982 pregleda 418 reakcija 39 komentar(a)
Lider DF, Nebojša Medojević, Milan Knežecić i Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković
Lider DF, Nebojša Medojević, Milan Knežecić i Andrija Mandić, Foto: Luka Zeković

Poslanici Demokratskog fronta (DF) potpisali su dokument kojim podržavaju otvorene izborne liste, saopšteno je danas iz tog političkog saveza.

DF je dokument sa potpisima dostavio predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ivanu Brajoviću.

Kako je saopšteno iz DF, poslanici tog političkog saveza podržavaju Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika koji je predložio nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, a kojim se definiše uvođenje otvorenih lista.

Dokument koji su potpisali poslanici DF
Dokument koji su potpisali poslanici DFfoto: DF

"Poslanici DF su na čak sedam sjednica Skupštine Crne Gore glasali za proširenje dnevnog reda i uvrštavanje u skupštinsku raspravu gore pomenutog predloga zakona koji tretira otvorene liste čime su se stekli uslovi da odbornik u Skupštini opštine Budva Stevan Džaković vrati mandat DF-u i izbjegne političku korupciju i prekrajanje izborne volje građana Budve", kazali su iz DF.

Predlog Damjanovića znači da Skupština Crne Gore raspravlja o otvorenim listama.

To bi značilo da poslanici i odbornici budu vlasnici mandata koji bi dobili na državnim i lokalnim izborima, a ne partije, kao što je slučaj sada.

Pokret za promjene (PzP), koji je i član DF objavio je juče dokument Skupštine Crne Gore iz koga se vidi da većina poslanika iz vladajuće koalicije nije bila spremna da podrži predlog da izborne liste budu otvorene.

Oni su juče takođe pozvali Džakovića da vrati mandat.

Nezavsini odbornik u Skupštini opštine (SO) Budva Stevan Džaković je prekjuče poručio predsjednicima DF i Demokratske Crne Gore, Andriji Mandiću i Aleksi Bečiću kao i ostalim predsjednicima parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori da sa svim njihovim poslanicima potpišu Predlog izmjene izbornog Zakona koji je u Skupštinu Crne Gore prije dvije godine predao poslanik Aleksandar Damjanović.

"Imate 48 sati, do preksjutra veče do kraja dana, da sa svim vašim poslanicima potpišete Predlog izmjene izbornog Zakona koji je u Skupštinu Crne Gore prije dvije godine predao poslanik Aleksandar Damjanović, i na taj način kako vi kažete, spasite Budvu. U suprotnom vi ste krivi za promjenu vlasti u Budvi", kazao je prekjuče Džaković.