Božović: Opština Tivat priznala da DPS duguje novac za zakup

Božović se Rajki Jovićević (DPS) javno zahvalio „što ste priznali da dug DPS-a postoji, da tolerišete taj dug mjesecima, da DPS-u Opština dozvoljava ponovna korišćenja sale uprkos neplaćanju dugova za zakup od avgusta prošle godine“

871 pregleda 50 reakcija 0 komentar(a)
Božović, Foto: Facebook
Božović, Foto: Facebook

Nosilac istoimene građanske liste za predstojeće lokalne izbore u Tivtu Goran Božović zahvalio se juče nadležnima iz Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode Opštine Tivat na kako kaže, pojašnjenju da dio duga DPS-a za zakup multimedijalne sale u Opštini nije otpisan i na priznavanju da tolerišu višemjesečno neizmirivanje obaveza te partije prema gradu radi korišćenja opštinske imovine.

On je prije dva dana saopštio da u periodu od 5. avgusta prošle do 12.06.2020. evidentirano devet zaduženja OO DPS Tivat za plaćanje korišćenja multimedijalne sale u zgradi Opštine od strane te partije, „kao i da ne postoji niti jedna uplata od strane DPS u tom periodu pa sve do 1. juna ove godine.“

foto: Privatna arhiva

Božović je istakao da po tom osnovu DPS Tivta Opštini bez zatezne kamate duguje 2.117,5 eura, ali i da opštinari tvrde da su neplaćena ostala samo četiri

posljednja zadušenja u ukupnom iznosu od 968 eura.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Opozicionar je naveo i da je to nezakonito otpisivanje dugova vladajućoj partiji od strane lokalne uprave kojoj prema njegovim podacima, i druga članica vladajuće koalicije – Socijaldemokrate, trenutno za neplaćeno korišenje multimedijalne sale Opštine, duguju 242 eura.

foto: Privatna arhiva

Njegove tvrdnje u petak su djelimično negirali iz Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode, pravdajući se navodnim softverskim ograničenjima u programu koji koriste za naplatu ovakvih usluga, odnosno tehničkim greškama prilikom izrade faktura.

“Opština Tivat nije otpisala niti dio, niti ma koji iznos dugovanja DPS-u. Opština Tivat ni u kom slučaju ne otpisuje dugovanja i ne „lažira“ dokumenta, a sva dugovanja će biti namirena", poručili su iz Sekretarijata za finansije na čijem je čelu Rajka Jovićević (DPS).

„Zaključak da dug nije otpisan ipak nije moguće logički izvesti iz dostavljenih dokumenata, s obzirom na činjenicu da „ukupno za zakup ooslovnog prostora“ na određeni datum bi trebalo da znači UKUPAN DUG na taj datum, te ostaje nejasno zašto je „izostavljeno prethodno stanje“, kako sami rekoste. Da li je problem u neznanju službenika, manjkavosti softvera ili pak pokušaju prikrivanja dijela duga, to je ipak vaš problem koji ste dužni pojašnjavati kad izdate nepotpun dokument, ako odlučimo da vjerujemo Vama, a ne svojim očima, što je morate priznati, teško kada mjesecima krijete i odbijate dostaviti podatke, kršeći zakon", odgovorio je danas Božović tivatskog sekretarki za finansije.

On se Jovićevićki javno zahvalio „što ste priznali da dug DPS-a postoji, da tolerišete taj dug mjesecima, da DPS-u Opština dozvoljava ponovna korišćenja sale uprkos neplaćanju dugova za zakup od avgusta prošle godine.“

"I tako devet puta, koliko ste ih puta i zadužili, u ukupnom iznosu od 2.117,50 eura, iako je, po vašem objašnjenju, potrebno posmatrati više izvoda da bi se do pravog stanja ukupnog duga došlo. Nije vam uspio pokušaj opravdavanja i relativizacije klasičnog javašluka i neodgovornog ponašanja vaših službenika koji izdaju manjkave račune za naplatu zakupa. Kakav je to izgovor da je došlo do tehničke greške u unošenju podataka vezano za vrstu usluge i godinu jer u martu mjesecu nijesu podešeni parametri za 2020. godinu? Kakve veze ima podešavanje parametra za unošenje godine sa upisivanjem vrste usluge, pa navodite „Električna energija“ umjesto „Multimedijalna sala“?“- zapitao se Božović ocjenjujući takve Jovićevićkine navode kao „smiješan pokušaj vrijeđanja inteligencije.“

„I opet ste obmanuli javnost kazavši da te, po vama beznačajne greške nijesu imale uticaj na iznos računa, jer je konkretno u prezentovanom računu koji bilježi deveto zaduženje, unešen dug za prethodnih sedam zaduženja. Iznos od 242 eura za jedan od zakupa je izostavljen nemarom službenika, pa ni „nesrećni“ DPS više ne zna koliko je dužan. Ali, kao što bi Vaši šefovi rekli „jedan gore dolje nije bitno, državno je svačije i ničije, ajde boga ti ne sitničari“. Toliko o „miješanju“ službenika u svoj posao", istakao je opozicionar.

On je Jovićevićki poručio da neće uspjeti da sakrije nenaplačivanje računa i dugovanja vladajuće partije prema Opštini, uprkos njenoj „očiglednoj beskonačnoj tolerancija i osjetljivosti prema partijskom budžetu i strahu od partijskih šefova kojima ne smijete naplatiti dug i „zamjeriti“ se partiji“.

„Da je pravde i zakona, pokrenuli biste postupak prinudne naplate, jer su vaši partijski budžeti vrlo likvidni, nijesu osjetljivi na korona blokade, a i javnost je upoznata da su vaše partijske kolege iz cijele Crne Gore izdašno uplaćivale donacije DPS-u Tivat za kampanju. Očekujem da i SD izmiri dug, iako za Vas sitan, jer su salu koristili prije četiri mjeseca", zaključio je Božović.

Bonus video: