Đukanović: Izbori krajem avgusta ili početkom septembra

Đukanović je nakon sastanka sa liderima partija vlasti rekao da ga ne iznenađuje nedolazak lidera opozicije, te da time prave alibi za izborni ishod

30650 pregleda 711 reakcija 90 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.06.2020. 19:46h

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori biće održani krajem avgusta ili početkom septembra, kazao je predsjednik države Milo Đukanović nakon konsultacije sa predsjednicima dijela parlamentarnih partija.

Đukanović je novinarima u Vili Gorica rekao da se traži optimalan termin.

"Vjerujem da ćemo kroz komunikaciju doći do preciznog termina ovih dana", kazao je Đukanović.

Istakao je da su smjernice takve da lokalni i parlamentarni izbori budu održani istog dana.

Konsultacijama nijesu prisustvovali predsjednici opozicionih parlamentarnih stranaka.

Đukanović je nakon sastanka sa liderima partija vlasti rekao da ga ne iznenađuje nedolazak lidera opozicije, te da time prave alibi za izborni ishod.

"Nijesam iznenađen niti jednim njihovim gestom kada pokazuju nedovoljnu odgovornost prema nacionalnim interesima. Ne vjerujem da to iznenađuje niti bilo koga od vas i većinu crnogorske javnosti. Ono što je malo iznenađujeće je da ne pokazuju samo ignorisanje crnogorskih nacionalnih interesa, nego pokazuju i ignorisanje demokratskih standarda koji su univerzalni, koji prevazilaze granice nacionalnih politika. Jedan od tih standarda jeste da svi oni koji pretenduju da učestvuju na izborima, bilo iz pozicije vlasti, bilo iz opozicione perspektive, u susret izborima razmjenjuju mišljenja o važnim aspektima izbornog procesa, jedan od važnih aspekata je svakako i optimalan termin za organizaciju izbora, međutim, mislim da je ovdje riječ o namjeri opozicije, koja opet nije nova, da kroz izbjegavanje komunikacije sa predstavnicima vlasti blagovremeno krene u formiranje alibija za možda očekivani izborni ishod".

Đukanović je kazao da je njegova ponuda "bila potpuno jasna, otvorena, jednaka prema svima".

"Oni koji su željeli komunikaciju su dobili priliku da saopšte svoje stavove, imaću prema tim stavovima maksimalno poštovanje, i naravno, nastaviti da vršim svoje ustavne nadležnosti tako što ću u narednih nekoliko dana u daljoj komunikaciji sa drugim državnim organima definisati termin izbora i o tome blagovremeno obavijestiti javnost".

Istakao je da su izborni uslovi unaprijeđeni u odnosu na 2016. godinu, ali da će učiniti da budu još bolji i da je poziv za to otvoren.

"Varaju se svi koji misle da litije i bilo kakvi skupovi izazivaju strah vlasti"

Govoreći o odnosu sa SPC, rekao je da su pokušali da razgovaraju da se nađe rješenje i prevaziđu problemi.

On je kazao da je SPC pokazala da joj nije najvažnija sadržina Zakona o slobodi vjeroispovijesti, već da manipulisanjem vjerskim osjećanjima ljudi žele da dovedu do promjene vlasti u Crnoj Gori.

Đukanović
Đukanovićfoto: Savo Prelević

"Varaju se svi koji misle da litije i bilo kakvi skupovi izazivaju strah vlasti i da mogu ugroziti temeljne vrijednosti društva", kazao je.

On je kazao da predsjednik države, bio on vjernik ili ateista, ima pravo da pronalazi rješenja za pitanja koja opterećuju crnogorsko društvo.

Đukanović je kazao da se SPC izjasnila da želi da nastavi sa uličnim pritiskom prema aktuelnoj vlasti.

"To je drugačiji pristup od našeg. SPC je pokazala da za nju nije najvažnija sadržina članova, već da je očigledno njihova želja da stvarajući pritisak na vlast dovode do njene promjene”, kazao je Đukanović.

On je rekao da je položaj crkve trebalo ostaviti van dnevne politike.

Kako je kazao, SPC se opredijelila da "skine rukavice" i da govori iz pozicije političkog subjekta.

"Na nama je da ih pobijedimo i to ćemo sa zadovoljstvom učiniti, ali oni će podnijeti odgovornost jer će teret njihovog poraza imati tragove na ono što je dalje pitanje crkve", rekao je Đukanović.

Kako je naveo, niko ne treba da se nudi za hapšenje, ali svako ko misli da može ostati van domašaja pravnog sistema Crne Gore "grdno se prevario".

On je kazao da su osnovni prigovori iz crkvenih krugova da li neko ko nije vjernik može da se bavi crkvenim pitanjima.

"Nema težeg izazova za Crnu Goru nego da prevaziđe svoju podijeljenost. Ako ste na vlasti, preporučljivo je da budete odgovorni. Problem je nastajao, učvršćivao se i narastao tokom vjekova i trebaće malo duže vremena da problem prevaziđemo", kazao je Đukanović.

On je rekao da je Crna Gora pokazala da je multietnička demokrtija na Balkanu moguća.

"Unutar pravoslavnog stanovništva imamo najdublju moguću podjelu. Je li odgovorno ignorisati? Odgovornost kao predsjednika države mi nalaže da se time bavim", kazao je Đukanović.

Đeljošaj: Izbori što prije

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj rekao je da parlamentarni izbori treba da budu održani što prije.

Đeljošaj i Đukanović
Đeljošaj i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

"Zbog svega što je Crna Gora prošla tokom pandemije koronavirusa", rekao je Đeljošaj nakon razgovora sa Đukanovićem.

On je kazao da njegovo iskustvo koje je imao kroz rukovođenje u toj situaciji u opštini Tuzi pokazuje da može doći do iste situacije u drugom dijelu godine.

"Moja ideja je bila da iskoristimo prvi mogući datum kako bi građanima dali pravo da biraju ko će rukovoditi državom", kazao je Đeljošaj.

Cungu i Đukanović
Cungu i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

Predsjednik Crne Gore razgovarao je i sa predsjednikom FORCE Nazifom Cunguom.

Zenka i Đukanović
Zenka i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

Prethodno predsjednik Crne Gore razgovarao je sa predsjednikom Demokratske unije albanaca Mehmetom Zenkom.

Husović i Đukanović
Husović i Đukanovićfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Vuksanović i Đukanović
Vuksanović i Đukanovićfoto: Predsjednik.me

Ranije danas, predsjednik Crne Gore sastao se sa predsjednikom Hrvatske građanske inicijative Adrijanom Vuksanovićem, Liberalne partije Andrijom Popovićem, Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem i predsjednikom Socijaldemokrata Ivanom Brajovićem.

Brajović i Đukanović
Brajović i Đukanovićfoto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Na današnje razgovore povodom datuma održavanja parlamentarnih izbora, ne ide nijedna opoziciona partija nakon što je juče i Socijaldemokratska partija (SDP) odbila poziv Đukanovića.

Bonus video: