Opozicija optužila predsjednika države da se "sprda sa Skupštinom"

Opozicija najavljuje pokretanje inicijative - da li je predsjednik države prekršio Ustav zbog postupanja sa zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru

13467 pregleda 9 komentar(a)
Detalj iz parlamenta, Foto: Savo Prelević
Detalj iz parlamenta, Foto: Savo Prelević

Predsjednik države Milo Đukanović time što nije potpisao ukaz o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru i vratio ga na ponovno odlučivanje je prekšio Ustav i sprda se sa Skupštinom koju posmatra kao parlamentarnu karikaturu.

To za “Vijesti” ocjenjuju predstavnici parlamentarne opozicije koja najavljuje pokretanje parlamentarne inicijative - da li je predsjednik države prekršio Ustav.

“Đukanović posmatra nekadašnju parlamentarnu diktaturu kao sadašnju parlamentarnu karikaturu u koju se Skupština pretvorila za nepune četiri godine ovog saziva. Zato se i sprda sa parlamentom, imajući u vidu mnogobrojne ‘terete’ onih najodgovornijih funkcionera Skupštine, koji bi prvi trebalo da sačuvaju kredibilnost zakonodavne vlasti”, kaže predsjednik posebnog kluba poslanika Aleksandar Damjanović.

Strah od Đukanovića

I SDP tvrdi da je predsjednik Skupštine Ivan Brajović pretvorio Skupštinu u parlamentarnu karikaturu. Potpredsjenik SDP-a Bojan Zeković je ocijenio da situacija sa zakonom o javnom redu i miru potvrđuje njihovu tezu da je Skupština prešla put od “parlamentarne diktature“ do parlamentarne karikature.

“Kada možete zaboraviti petlju i priključenje na auto-put, mnogo je lakše, gotovo očekivano, ‘zaboraviti’ da usvojeni zakon nije objavljen. Skupština čitav mandat ne vrši svoju zakonodavnu ulogu”, kazao je Zeković.

Damjanović ističe da je Đukanović prekšio Ustav, a rukovodstvo Skupštine koje je to znalo i dugo krilo od javnosti, niti je htjelo, a još manje smjelo da podsjeti Đukanovića na njegovu ustavnu obavezu i pomogne mu da ne prekrši Ustav.

“Što se tiče inicijative povodom povrede Ustava, posebni kluba poslanika biće u funkciji poštovanja Ustava i zakona, a nadam se i sa ostalim kolegama procesuiranja ovog slučaja, shodno članu 98 Ustava”, kazao je Damjanović.

Zeković kaže da ne očekuju čin sopstvene odgovornosti kada su u pitanju Đukanović i Brajović jer ga ni do sada nije bilo u sličnim situacijama, a nerealno je očekivati ni drugačije ponašanje parlamenta čiji predsjednik je više kod tužioca nego za predsjedavajućim stolom.

Skupština je Đukanoviću proslijedila zakon koji je usvojen 27. decembra prošle godine, a Brajović o postupanju Đukanovića nije obavijestio javnost i poslaničke klubove. Na sajtu parlamenta piše da je zakon i dalje “u proceduri”, iako je usvojen prije skoro pola godine glasovima vladajuće većine. Đukanović i Brajović o ovome ćute.

Prema Ustavu (član 94), predsjednik Crne Gore je dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je usvojen po hitnom postupku, ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

Ako to ne učini - krši Ustav. Ako Skupština ponovo izglasa isti zakon, kako je definisano Ustavom, predsjednik države ga mora potpisati. Prema Ustavu, 25 poslanika može pokrenuti inicijativu kako bi se ispitalo da li je predsjednik države povrijedio Ustav.

Država je tim zakonom za neustajanje na himnu i druge oblike nepoštovanja državne himne predvidjela novčane kazne od 300 do 15.000 eura, ali i dva mjeseca zatvora ako se procijeni da je neko narušio teritorijalni integritet države... Zakon za građane predviđa kaznu od 300 do 1.500 eura, ili zatvorsku do dva mjeseca ako se na javnom mjestu, putem oglasa i reklamnih objekata i panoa, objavljuju neprimjereni i obmanjujući sadržaji koji izazivaju uznemirenost i negodovanje, a pod njima se podrazumijevaju oni koji narušavaju teritorijalni integritet države, ili se u njima zastupaju fašističke, šovinističke ili nacističke ideje ili ideologije....

Država privatno vlasništvo

Stav Demokrata je da je Đukanović pogazio Ustav. Njihov poslanik Danilo Šaranović kaže da, pošto su u bojkotu, ne mogu pokrenuti inicijativu za utvrđivanje Đukanovićeve odgovornosti.

“On niti je potpisao zakon, niti ga je vratio na ponovno odlučivanje. Skupština je prekršila obavezu da mu ga ponovo dostavi na odlučivanje, a za šta je direktno odgovoran Brajović. Ovo je flagrantan primjer ponašanja autokrata koji državu posmatraju kao privatno vlasništvo, istovremeno grubo kršeći i ignorišući Ustav i zakone”, rekao je poslanik Demokrata Danilo Šaranović.

Klub poslanika SNP-Demos smatra da su se stekli uslovi za pokretanje inicijative za opoziv Đukanovića. Predsjednica kluba Danijela Pavićević se nada da će aktivnosti opozicionih partija u narednim danima ići u tom pravcu.

U DF-u kažu da je Đukanović diktator koji poznaje samo jezik sile i kao što se vidi svakodnevno koristi silu da bi njegov režim opstao na vlasti. Poslanik DF-a Jovan Vučurović kaže da je toliko afera vezano za ime Đukanovića, toliko dokaza ima protiv njega u tim aferama, ali pošto u Crnoj Gori ne funkcionišu institucije, a tužilaštvo i sudstvo su partijski organi DPS-a, ne može se očekivati da predsjednik DPS-a preko noći postane neko ko poštuje zakone.

“Od nekoga ko je opljačkao stotine miliona eura i počinio brojna druga nepočinstva ne znači ništa to što nije potpisao neki zakon. On ne funkcioniše po zakonu i pravdi, nego po logici delinkventa”, kazao je Vučurović.

Vlada i parlamentarna većina ćute

“Vijesti” su pitale potpredsjednika Vlade za politički siistem Zorana Pažina da li je Vlada od Đukanovića tražila objašnjenje o njegovom postupanju i da li su Brajovića pitali zašto Skupština u skladu sa svojim nadležnostima nije reagovala. Pitanja za Pažina su koji će biti dalji potezi Vlade povodom ove situacije i da li je Đukanović prekršio Ustav. Do zaključenja teksta Pažin nije odgovorio.

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju odgovor na pitanja od bivšeg predsjednika države Filipa Vujanovića da li je dok je bio na toj poziciji, odbio da potpiše ukaz o nekom zakonu i da li smatra da je Đukanović povrijedio Ustav.

Ni poslanički klubovi DPS-a i SD -a nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o postupanju Đukanovića i Brajovića. Šef kluba manjinskih partija Adrijan Vuksanović kazao je da će biti narednih dana u mogućnosti da komentarišu.

Bonus video: