"činjenice u slučaju Budve nijesu na strani Vlade"

IA, CGO, CIN, Media Centar odgovorili Vladi: Poštujte zakon i ne kočite naš put ka EU

Oni su dodali da "upravna inspekcija je nezakonitim postupanjem naložila radnje izvan opsega svojih nadležnosti, a onda je to izvršavala uz asistenciju ogromnog broja policajaca"

10293 pregleda 229 reakcija 7 komentar(a)
Detalj jučerašnjih događaja u Budvi, Foto: Screenshot
Detalj jučerašnjih događaja u Budvi, Foto: Screenshot

Institut alternativa (IA), Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN CGO) i Media Centar poručili su "da činjenice u slučaju Budve nijesu na strani Vlade, a vrijedi na njih podsjetiti jer upravo to Vlada pokušava zamaskirati".

Oni su dodali da "upravna inspekcija je nezakonitim postupanjem naložila radnje izvan opsega svojih nadležnosti, a onda je to izvršavala uz asistenciju ogromnog broja policajaca".

IA, CGO, CIN, Media Centar su reagovali na saopštenje Vlade Crne Gore, koja im je poručila da umjesto što prozivaju Evropsku uniju pošalju poziv "izgrednicima koji su izazvali nasilje i nerede u Budvi.

Grupa NVO je juče apelovala na institucije da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se situacija u Budvi razriješila u okvirima zakona, a bez političkog uplitanja, a na EU je apelovala da upozori najviše zvaničnike na neprimjereno miješanje Vlade i policije u politička pitanja i poslove lokalne samouprave.

"Ukratko, ono što u razvijenim demokratskim državama rješavaju sudovi kod nas su pokušali rješavati nenadležni organi kojima rukovode lica sa očiglednim partijskim interesom u cijeloj stvari. Cijela Crna Gora, ali i šira zainteresovana javnost, vidjela je kako je ta asistencija izgledala. Savjet za građansku kontrolu rada policije je već utvrdio zloupotrebe i prekoračenja sile u postupanju policije", navodi u današnjem saopštenju IA, CGO, CIN, Media Centar.

Oni su dodali da "druge aspekte neozbiljnog, ali prijetećeg reagovanja Vlade nećemo komentarisati jer ono takvo predstavlja najbolju potvrdu svih naših navoda, ali i zabrinutosti što je javni interes marginalizovan selektivnom primjenom zakona, snažnim partijskim uticajem i namjernim dizanjem tenzija u već uzavrelom društveno-političkom ambijentu u Crnoj Gori".

"Uostalom, reagovanje ambasadorki UK i SAD, kao i portparolke EK je diplomatskim jezikom snažno upozorenje na iste ove stvari a mi pozivamo Vladu Crne Gore da ne odgovara na to onako kako je nama odgovorila, da poštuje zakon i da nas prestane kočiti na putu ka EU", zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali predsjednica CIN CG Milka Tadić Mijović, direktor Media centra Goran Đurović, izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević i predsjednik upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk.