Vujović: Sa ovakvom vlašću Crna Gora ne može ući u EU

"EU jasno vidi problem korupcije i po dubini vlada i administracija, kao i kriminalom i korupcijom zarobljene države i traži od nas da se izborimo protiv te vrste okupacije"
73 pregleda 21 komentar(a)
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ivan Vujović, Foto: SDP
Ažurirano: 06.02.2018. 16:34h

Strategijo za proširenje EU na Zapadni Balkan Brisel šalje jasnu poruku da proces integracija ulazi u fazu u kojoj će se tražiti konkretni rezultati posebno u oblasti vladavine prava. To dalje znači da više nema prostora za simuliranje i izigravanje procesa i reformi što je veoma loša vijest za balkanske autokrate pa tako i za crnogorsku vlast. Zato je ovaj novi pristup EU veliko ohrabrenje za sve progresivne snage u Crnoj Gori, ocijenio je član predsjedništva SDP-a Ivan Vujović.

Evropska komisija usvojila je u Strazburu "Vjerodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu" kojom je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrijednostima.

"Veoma jasno je saopšteno da dok se ne obračunamo sa kriminalom i korupcijom a posebno spregom kriminala i političkih elita nećemo moći računati na brzi napredak prema EU. Nikada do sada nijesmo imali ovako jasnu optužbu EU o vezama vlasti i organizovanog kriminala što je ključna prepreka napredovanju ka EU. Ono što građani svakodnevno vide. EU počinje da saopštava jasno i direktno. EU jasno vidi problem korupcije i po dubini vlada i administracija, kao i kriminalom i korupcijom zarobljene države i traži od nas da se izborimo protiv te vrste okupacije", saopštio je Vujović.

Dodaje da EU naglašava ono što SDP u kontinuitetu ponavlja o zarobljenim institucijama koje, umjesto u javnom, djeluju u interesu pojedinaca ili uskih grupa povezanih sa vlastima.

"Iz teksta Strategije potpuno jasno proizilazi da sa ovakvom vlašću Crna Gora ne može ući u EU", zaključio je Vujović.

Bonus video: