"I DANAS NE BI SMETELA OKUPACIJA"

Đukanović: Amfilohije na tragu Lipovca koji je ostao zapisan kao najpoznatiji saradnik okupatora

Predsjednik Crne Gore je komentarišući pisanja pojedinih medija u Srbiji o njemu u negativnom kontekstu, a posebno Glasa javnosti istakao da iza toga stoji "odgovoran čovjek iz bezbjednosnog sektora u Srbiji, čovjek broj dva u bezbjednosno informativnoj agenciji Marko Parezanović"

47491 pregleda 702 reakcija 109 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Izjava mitropolita Amfilohija je potpuno na tragu onoga što je o ljudima koji su učesnici božićne pobune 1919. i Trinaestojulskog ustanka 1941. govorio prethodnik mitropolita Amfilohija, mitropolit Joanikije Lipovac koji je ostao zapisan kao najpoznatiji saradnik italijanskog okupatora.

To je danas u Kotoru kazao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Joanikije Lipovac je govorio o Božićnim ustanicima i o Trinaestojulskim ustancima kao o otpadnicima koji su spremni na prolivanje bratske krvi, a i Božićni ustanici, a posebno Trinaestojulski ustanici su bili ljudi koji su se odvažno, nepokolebljivo, spremni na najveće moguće žrtve borili za slobodu, borili protiv okupatora i domaćih izdajnika. Dakle, kvalifikovati borce protiv okupatora i domaćih izdajnika kao otpadnike koji prolivaju bratsku krv može samo onaj kome okupacija nije smetala i kome ni danas ne bi smetala okupacija Crne Gore", rekao je Đukanović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je prije dva dana da je za ovaj trenutak "najbitnije da svi Crnogorci izađu da glasaju na izborima".

"Ali da glasaju za vječno ljudsko dostojanstvo i za one koji su hodili tim putem vječnog ljudskog dostojanstva, a ne za one koji su krvlju obagrili Božić i 1919. i 1941. godine i koji i danas temelje na toj i takvoj lažnoj ideologiji, bezbožnoj i antibožnoj, budućnost Crne Gore", rekao je Amfilohije.

On je komentarišući pisanja pojedinih medija u Srbiji o njemu u negativnom kontekstu, a posebno Glasa javnosti istakao da iza toga stoji "odgovoran čovjek iz bezbjednosnog sektora u Srbiji, čovjek broj dva u bezbjednosno informativnoj agenciji Marko Parezanović".

"Koji je nominalno dio bezbjednog sistema Srbije, a suštinski najeksponiraniji ruski agent u Srbiji", rekao je Đukanović.

On je kazao da već od ranih 90-ih do danas "imamo takvu praksu rada određenih medija i u Crnoj Gori i izvan Crne Gore".

"To su mediji koje uglavnom vode neki anticrnogorski interesi, i interesi koji ne vide Crnu Goru kao samostalnu, suverenu, nezavisnu državu, ne vide budućnost Crne Gore u evropskim integracijama, i koji pokušavaju da stvore atmosferu beznađa u Crnoj Gori da bi došlo do promjene vlasti jer vjeruju da bi kroz promjenu vlasti mogli brže da Crnu Goru navedu na taj povratak unatrag, i u tome je poenta. Kao što ste već kazali, nije u pitanju samo jedan medij, to je jedna prilično brojna lepeza medija i u Crnoj Gori i izvan Crne Gore. Pomenuli ste Glas javnosti, pratim naravno sve što se događa na medijskog sceni i Crne Gore i regiona, pročitao sam i taj tekst o kojem ste govorili, to je još jedna od konstrukcija kojima se želi pospješiti utisak beznađa i bezakonja u Crnoj Gori kako bi se motivisali građani da na ovim izborima okrenu leđa Demokratskoj partiji socijalista i meni koji sam na čelu te parije".

Đukanović je naveo da je "iz veoma dobro obaviještenog izvora iz Beograda veoma bliskog vrhu vlasti dobio informaciju da je Glas javnosti dobio zadatak da bude lansirna rampa iz Beograda za ono što su anticrnogorski interesi, ne samo velikosrpskog nacionalizma nego i ruskog imperijalizma", te da je "ne samo Glas javnosti dobio taj zadatak nego i odgovoran čovjek iz bezbjednosnog sektora u Srbiji".

"Čovjek broj dva u bezbjednosno informativnoj agenciji Marko Parezanović koji je nominalno dio bezbjednog sistema Srbije, a suštinski najeksponiraniji ruski agent u Srbiji i odakle je dobio taj zadatak da kontinuirano kreira i usmjerava upravo preko Glasa javnosti kao lansirne rampe najgore moguće neistine o Crnoj Gori sa ciljem da te neistine budu prihvaćene i u drugim petparačkim medijima i u Srbiji i u Crnoj Gori kako bi se ostvario onaj efekat o kojem sam Vam već govorio. Kako bi se pospješio utisak beznađa među građanima Crne Gore i nužnosti za promjenom vlasti , a ta promjena vlasti bi onda valjda dovela i do onakve Crne Gore kakvu kreatori anticrnogorske politike žele da je vide".

Preporučujemo za Vas