Nova Budva: Ubjedljivo najveći broj žena na listi

“To praktično znači da je Nova Budva predvidjela da najveći broj žena bude prvi na redu kada se određuju odbornici. Stručnjaci u oblasti ravnopravnosti polova i promocije većeg uključivanja žena u društveni i politički život su javno ocijenili da Crna Gora ne pamti ovako kvalitetno rodno izbalansiranu listu na lokalnom nivou”, dodaje Rucović

3126 pregleda 245 reakcija 5 komentar(a)
Bojana Rucović, Foto: Nova Budva
Bojana Rucović, Foto: Nova Budva

Grupa birača Nova Budva na lokalne izbore 30. avgusta izlazi sa listom “Nova Budva - Ilija Gigović”.

Navodeći da je u pitanju nova građanska snaga usmjerena prevashodno na lokalna pitanja Budve i blagostanje njenih građana, Bojana Rucović, druga na listi kandidata za odbornike , kazala je da je Nova Budva smjelo zakoračila na političku scenu sa listom koja sadrži najveći broj žena.

„U istoriji budvanskog parlamentarizma nije zabilježen veći broj pripadnica ženskog pola koje su se našle na izbornoj listi za odbornike. Daleko je premašen zakonski minimum, jer na listi “Nova Budva - Ilija Gigović” čak 42 odsto čine upravo kadidatkinje“, kazala je Rucović.

Rucovićeva ističe da u najvažnijem, prvom dijelu liste, žene predstavljaju čak i 50%, te da je svaki drugi kandidat na listi upravo ženskog pola.

“To praktično znači da je Nova Budva predvidjela da najveći broj žena bude prvi na redu kada se određuju odbornici. Stručnjaci u oblasti ravnopravnosti polova i promocije većeg uključivanja žena u društveni i politički život su javno ocijenili da Crna Gora ne pamti ovako kvalitetno rodno izbalansiranu listu na lokalnom nivou”, dodaje Rucović.

Ona je naglasila da su veoma ponosni na znanje, iskustva i dostignuća svih kandidata za odbornike koji se nalaze na listi, a da su posebno ponosni na kvalitet kandidata ženskog pola.

“Njih redom odlikuje ne samo odlično obrazovanje već i vizija jedne nove i bolje Budve, strateško promišljanje, kao i snažna emocija i vezanost za Budvu. Nova Budva očekuje da to bude podstrek i primjer za ugled.”

Istakla je da vjeruje da je zaokret moguć ako se problemi rješavaju u korijenu.

„Ponosna sam što imamo ovako veliki broj žena na listi, ali to za Novu Budvu nikada nije bila posebna tema već svakodnevna realnost. Ravnopravnost je u potpunosti prisutna, svi radimo kao jak tim i svi kandidati posjeduju izvanredne kvalifikacije za odbornike. Ali, ne zanemarujemo činjenicu da dobrom praksom otvaramo put i drugima da konkretno rade na većim aktiviranju žena u politici.” kazala je Bojana Rucović i zaključila Grupa birača Nova Budva na lokalne izbore 30. avgusta sa listom „Nova Budva - Ilija Gigović“, pod brojem 7.

Bonus video: