"dokaz toga tonski zapis sačuvan u Skupštinskoj službi"

Božović: Optužuju novu vlast za himnu koju ni sami nikad nisu puštali

Reagujući na ta dešavanja, Božović je danas saopštio da se oko zbivanja na konstitutivnoj sjednici digla „ogromna fama koja se potpuno pogrešno konotira” zahvaljujući medijskim izvještajima RTCG i gasila bliskih odlazećoj vlasti, „a sve zbog niza podlih neistina serviranih od strane DPS-a i odbornice Jovanke Laličić

22168 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Szs Tivat
Ilustracija, Foto: Szs Tivat

Demokratska partija socijalista zahvaljujući Javnom servisu RTCG i „nizu portala koji protežiraju odlazeći kriminalni režim”, servirala je javnosti niz „podlih neistina” u vezi sa dešavanjima na konstitutivnoj sjednici novog saziva SO Tivat, sa ciljem kompromitacije nove lokalne vlasti u tom gradu koju su preuzele građanske liste nard Pobjeđuje (NP), Bokeški Forum (BF) i Goran Božović-ćasno i odgovorno za bolji Tivat (GB).

To je danas ustvrdio Goran Božović, odbornik i nosilac izborne liste GB.

Na konstitutivnoj sjendici SO u ponedjeljak, za novog predsjednika lokalnog parlamenta u Tivtu glasovima odbornika tri građanske liste i odbornika SDP koji im daje podršku u parlamentu, izabran je Andrija Petković (BF).

Time je počelo demontiranje vlasti koju je 24 godine u tom gradu držao DPS sa svojim koalicionim partnerima.

To je sve međutim, ostalo u sijenci činjenice da je DPS u svojim nastupima na sjednici i saopštenju izdatom nakon nje kao i dio medija koji naginju toj partiji, u svojim izvještajima akcentovao to što je konstitutivna sjednica SO Tivat počela bez intoniranja himne Crne Gore.

Iz nove lokalne vlasti objasnili su da aktuelni Poslovnik o radu SO Tivat uopšte ne predviđa da se na konstitutivnoj sjendici novog saziva, intonira himna i da oni nisu uradili ništa protivno zakonu.

Iako je i sama priznala da je stanje upravo tako i da Poslovnik ne traži intoniranje himne, SDP koja novoj vlasti tri građanske liste daje natoplovičnu većinu u aktuelnom radsporedu snaga u SO, sinoć je najavila da „neće učestvovati u izboru predsjednika Opštine Tivat ukoliko na narednoj sjednici ne bude ispravljena greška sa današnje vezano za intoniranje himne, i ukoliko se na simboličkoj ravni ne iskaže poštovanje prema državi kroz poštovanje njenih simbola.”

Reagujući na ta dešavanja, Božović je danas saopštio da se oko zbivanja na konstitutivnoj sjednici digla „ogromna fama koja se potpuno pogrešno konotira” zahvaljujući medijskim izvještajima RTCG i gasila bliskih odlazećoj vlasti, „a sve zbog niza podlih neistina serviranih od strane DPS-a i odbornice Jovanke Laličić.”

On je Jovanki Laličić koja je predsjednica OO DPS Tivat poručio da je „tužno je gledati na što se spali, kad ste preuzeli modus operandi vašeg prethodnika na čelu OO DPS Tivat.”

„Nažalost, konstatujemo da su u proteklom dužem periodu laži, manipulacije, zamjene teza i spletkarenja postale dominantne karakterisitke vašeg javnog diskursa... U Poslovniku o radu Skupštine Opštine Tivat nije navedeno da se državna himna intonira na konstitutivnoj sjednici. Zašto Vi, lažni DPS patrioti, nijeste to propisali u Poslovniku za 24 godine vršenja vlasti u Tivtu!? Nije istina da je intoniranje državne himne na konstitutivnoj śednici, kako navodite u saopštenju, dosadašnja praksa. Ni Vi prije četiri godine na konstitutivnoj sjednici nijeste intonirali državnu himnu, a jasan dokaz toga je tonski zapis koji je sačuvan u Skupštinskoj službi i koji sam ja lično danas preslušao! Državna himna se intonira na svečanoj sjednici povodom Dana opštine, i to nikome nije sporno.”- poručio je Božović šefici tivatskog DPS-a koja je juče izrazila žaljenje „što se prekida sa dobrom praksom” puštanja himne na konstitutivnoj sjednici, a njena partija potom saopštila da je to dokaz da nova tivatska lokalna vlast nema namjeru da poštuje državne simbole Crne Gore.

Božović je naveo da je jučerašnju konstitutivnu sjednicu novog saziva SO Tivat organizovala upravo odlazeća DPS vlast i njeni kadrovi- dosadašnji predsjednik SO Ivan Novosel (DPS) i sekretar SO Goran Babović (DPS).

Oni, kako je istakao „nijesu obavijestili sve odbornike o bilo kakvom planu vezano za intoniranje državne himne na početku sjednice, niti u pozivu niti u dnevnom redu, o čemu dokaz dostavljam u prilogu.”

„U članu 21 Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore je tačno propisano u kojim prilikama se izvodi državna himna, te je jasno da je neintoniranjem državne himne ovom prilikom poštovan navedeni Zakon, s obzirom na činjenicu da to nije propisano Poslovnikom niti bilo kojim drugim aktom SO Tivat. Niti jednom riječju ni ja, a novi predsjednik SO Andrija Petković, nijesmo rekli da ne želimo intoniranje državne himne na početku sjednice zbog izbjegavanja tenzija, kako ste vi to plasirali u svom saopštenju. Odgovorno tvrdim da je to laž i podmetačina, jer me o tome dojučerašnji sekretar skupštine Babović, niti bilo ko drugi, nijednom riječju nije obavijestio prije sjednice. Dakle, gđo Laličić, što bi narod rekao, džabe ste krečili, a u suštini ste sebi dobro naudili. Jasno je da je sva ova priča proizvod podmetačine DPS-a, plasirana i iskrivljena u medijima odlazećeg režima, koji ne može da se pomiri sa činjenicom da je smijenjen sa vlasti, i da im slijede brojni sudski procesi pred novim, lustriranim institucijama sistema, u kojima će biti adekvatno sankcionisani za sva nepočinstva, te da vam neće pomoći ni ogrtanje lažnim patriotizmom. Vi koji ste paradigma uništavanja Tivta i Crne Gore ste nepozvani da procjenjujete bilo što, a kamoli odanost pojedinaca Crnoj Gori ili poštovanje prema našoj državi.”- istakao je Božović.

On je naglasio da Crna Gora „treba da slavi jučerašnji dan kao vodilju za buđenje građanske svijesti i hrabrosti.”

„ Juče se desio istorijski čin, kojim je smijenjena nikad štetnija vlast u Tivtu koji je slovio za bastion DPS-a. Započeta je stvarna decentralizacija vlasti, jer će vlast vršiti lokalne građanske liste koje neće dozvoliti da se o Tivtu odlučuje van Tivta, i koja će časno i odgovorno konačno raditi u najboljem interesu svakog građanina bez razlike. Građani Tivta mogu biti sigurni da je lojalnost ove lokalne vlasti državi Crnoj Gori neupitna, jer su prve dvije tačke koalicionog sporazuma, koji je prvi put u Tivtu pa i šire objavljen javno, upravo striktno poštovanje Ustava, zakona i svih propisa u pravnom prometu Crne Gore, i poštovanje državnih simbola Crne Gore (zastave, grba, himne) u skladu sa Ustavom i zakonom.”- naveo je Božović.

On je istakao da će „upravo da bi izbili svaki podmukli adut iz ruku DPS-u u spletkarenju, a ne samo iz razloga što to zahtjeva SDP kao politički subjekat koji podržava novu lokalnu vlast u Tivtu”, na narednoj sjednici lokalnog parlamenta biti intonirana državna himna i pokrenuće se postupak za promjenu Poslovnika „gdje će tačno biti propisana obaveza intoniranja državne himne na konstitutivnoj sjednici Skupštine opštine Tivat, što velike DPS patriote nijesu bile kadre učiniti 24 godine.”

Dodao je da njegovo obraćanje javnosti podržavaju i čelnici ostale dvije grašanske liste Željko Komnenović (NP) i Andrija Petković (BF) i da oni zajedno poručuju DPS-u da mu neće dopustiti da ih zavadi.

„Nećemo iznevjeriti povjerenje i istorijsku šansu koju su nam pružili građani Tivta da vratimo povjerenje u izabrane predstavnike naroda, pravdu, slobodu, čast, dostojanstvo, moralni sistem vrijednosti, i sve ono za čim naši građani vape decenijama.”- zaključio je Božović.

Preporučujemo za Vas