razgovarali sa mekalisterom, butikoferom, ilseom i bekmanom

Bečić: EU je prioritet svih prioriteta vlasti; Abazović: Organizovani kriminal i korupcija najveći izazovi

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, principima na kojima će počivati nova demokratska vlast, kao i njenim prioritetima. Poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na odnose Crne Gore sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i na dinamiku integracionog procesa"

20057 pregleda 449 reakcija 8 komentar(a)
Bečić, Foto: Boris Pejović
Bečić, Foto: Boris Pejović

Evropska unija (EU) je prioritet svih prioriteta nove demokratske vlasti u Crnoj Gori, saopštio je predsjednik Skupštine i lider Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da su Bečić i poslanik u Skupštini Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović razgovarali juče sa predsjedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta i potpredsjednikom Evropske narodne partije (EPP), Dejvidom Mekalisterom, članom Evropskog parlamenta i Odbora za spoljne poslove Rajnhardom Butikoferom, direktorom beogradske kancelarije Fondacije "Hajnrih Bel", Simonom Ilseom i direktorom predstavništva Fondacije "Konrad Adenauer" za Crnu Goru i Srbiju, Norbertom Bekmanom.

"Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, principima na kojima će počivati nova demokratska vlast, kao i njenim prioritetima. Poseban akcenat tokom razgovora stavljen je na odnose Crne Gore sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i na dinamiku integracionog procesa", navodi se u saopštenju Demokrata.

U saopštenju se navodi da je Bečić ukazao na principe iz Sporazuma koji su potpisala tri lidera pobjedničkih koalicija (Bečić, Abazović i noslialc liste Koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić), a na kojima će počivati nova vlast u Crnoj Gori.

"Tri lidera su se obavezala da će nova demokratska vlast u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodno preduzete obaveze, jačati i unapređivati saradnju sa NATO savezom, ubrzano, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, da će izvršiti potpunu depolitizaciju ključnih institucija vlasti radi obezbeđivanja beskompromisne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, da će poštovati Ustav Crne Gore i u tom smislu neće pokretati bilo kakve inicijative ili postupke sa ciljem promjena državne zastave, grba i himne", istakao je Bečić.

On je kazao da je dio Sporazuma i to da nova vlast u Crnoj Gori neće pokretati postupak za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, da neće sprovoditi revanšizam po političkom ili bilo kom drugom osnovu i da će sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima, a sa ciljem što brže integracije Crne Gore u EU.

"Opredjeljenje nove demokratske vlasti je da omogući učešće u vlasti manjinskim partijama bez obzira da li imaju parlamentarni status ili ne. Nova vlast će biti procrnogorska, prozapadna i proevropska. Skupština Crne Gore će biti dom demokratije, centar demokratije i arena u kojoj će se argumentovano razmjenjivati mišljenja i tragati za rješenjima i odgovorima na najsloženije probleme i izazove", kazao je on.

U saopštenju piše i da je "Bečić upoznao sagovornike sa ključnim prioritetima novog saziva parlamenta i iskazao uvjerenje da će svi politički subjekti biti privrženi reformama i evropskim vrijednostima".

"Osnovni zadaci Skupštine Crne Gore u naredne četiri godine biće rad na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i na reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva", kazao je Bečić.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno i da je Bečić "u svjetlu ekonomske krize sa kojom se suočava Crna Gora i velikim izazovima sa kojima će se suočiti nova Vlada, posebno istakao značaj investicionog plana za Zapadni Balkan koji je prezentovao u nedavnoj posjeti crnogorskom Parlamentu komesar Varhelji".

U saopštenju Demokrata piše i da je Abazović posebno afirmisao Sporazum koji su potpisali Abazović, Bečič i Krivokapić, a koji je, kako se navodi, garant čvrstog prozapadnog opredjeljenja nove demokratske vlasti u Crnoj Gori.

"Lideri kao potpisnici Sporazuma su svojevrsni branitelji proevropskog i prozapadnog kursa Crne Gore", kazao je Abazović.

Abazović
Abazovićfoto: Boris Pejović

On je, kako je saopšteno, istakao značaj jačanja međunarodne pozicije Crne Gore.

"Posvećena, dosljedna i efikasna realizacija svih preuzetih obaveza najbolje će jačati međunarodnu poziciju Crne Gore. Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju naše najveće izazove u narednom periodu. Isključivo beskompromisnom borbom i odlučnim djelovanjem nezavisnih pravosudnih institucija i izvršne vlasti, moramo savladati sve prepreke i izvesti neophodne reforme u cilju ubrzanog napretka ka članstvu Crne Gore u EU", naglasio je Abazović.

U saopštenju Demokrata piše i da su sagovornici izrazili posebno intersovanje za prioritete nove demokratske vlasti u Crnoj Gori.

"Takođe, u posebnom fokusu interesovanja gostiju bila je dinamika pregovora o formiranju nove vlasti. Oni su izrazili očekivanja da do formalizacije izborne volje građana dođe u što skorijem roku imajući u vidu brojne izazove, ali i brojne obaveze koje čekaju Crnu Goru, naročito u dijelu integracionih procesa. U središtu pažnje gostiju bili su i prioriteti zakonodavne vlasti u naredne četiri godine. Sagovornici su imali nepodijeljeno pozitivno mišljenje kada su u pitanju dostignuća Crne Gore, uz ocjenu da se od nove vlasti očekuje jače i brže sprovođenje reformi na putu punopravnog članstva u Evropskoj uniji. Oni su izrazili očekivanja da će nova Vlada Crne Gore posvećeno i efikasno ispunjavati sve obaveze i potpuno sprovoditi reforme, kako bi Crna Gora u najkraćem roku bila dio velike porodice evropskih naroda okupljenih u EU", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Preporučujemo za Vas