"lično sam bio prisutan"

Medojević: Perović postavljao uslove, prijetio i da će povući Krivokapića sa liste

Lider PzP-a tvrdi da se sveštenik Gojko Perović miješa u formiranje Vlade

44831 pregleda 1281 reakcija 227 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović
Medojević, Foto: Boris Pejović

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da je bio prisutan kada je sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Gojko Perović u telefonskom razgovoru sa jednim od lidera Demokratskog fronta Andrijom Mandićem postavio uslov da tri predstavnika crkve budu na listi "Za budućnost Crne Gore", kako bi MCP podržala tu izbornu listu.

Tvrdi da je Perović tada "čak i zaprijetio" povlačenjem Zdravka Krivokapića sa liste, ako DF na nju ne uvrsti još tri osobe bliske crkvi.

"Gojko Perović nema problem sa mnom, nego sa istinom. Ja sam rekao da je on dio grupe koja se nelegitimno i surotno ustavnim i demokratskim principima miješa u kreiranje naše izborne liste “Za budućnost Crne Gore” i sada se miješa u formiranje Vlade. Rekao sam to jer je ISTINA. Lično sam bio prisutan za istim stolom kada je Gojko Perović u telefonskom razgovoru sa Andrijom Mandićem uslovljavao “podršku Crkve” sa stavljanjem tri njihova predstavnika na listu. Kako je meni i Milanu Kneževiću, Andrija prenio. Gojko Perović je tada čak i zaprijetio povlačenjem Krivokapića sa liste, ako ne prihvatimo još trojicu “njegovih”. Andrija mu je tada vrlo oštrim tonom rekao 'Povucite, ako je tako'," napisao je Medojević na Fejsbuku.

Upravo Perović, kako dodaje lider DF-a, "manirom DPS, komunističkog režima i Đukanovića" poistovjećuje sebe sa Crkvom.

"Ja nijesam pominjao Crkvu, nego njega lično, jer sam se lično uvjerio da se miješa u dnevnu politiku i pokazuje izraženu strast prema moći, vlasti i uticaju. Kao da je zaboravio riječi Mitropolita Amfilohija koji je rekao: “Vlastodršci nisu država, kao što ni on nije Crkva. Crkva je ovaj narod, sveštenstvo, a država je Sveti Petar Cetinjski, Sveti Petar Lovćenski Tajnovidac, Kralj Nikola, i ovaj narod”. Crkva je Gojko Peroviću NAROD. A NAROD traži pravdu, promjene, demontažu totalitarnog režima, diskontinuitet od komunističkog uređenja, otvaranje dosijea UDBE, lustraciju, zabranu rada DPS, odgovornost za pljačku drzave i naroda i konfiskaciju opljačkane imovine i vraćanje narodu. Ja sam poslanik koji je hapšen zbog odbrane Crkve, zajedno sa kolegama iz DF", napisao je Medojević.

On je istakao da se zalaže za odvojenost Crkve od države i poštovanje kanona Crkve. "Tako se zalažem i za postovanja Ustava SPC i jedinstvo SPC. Sve do kad Crkva ne odluči drugačije", navodi Medojević.

"U okviru reformi vezanih za demontažu bivšeg režima, zalažem se za pravnu, moralnu, materijalnu i političku rehabilitaciju žrtava komunističkog režima među kojima je i bivši Mitropolit Joanikije i 120 pobijenih sveštenika. Zalažem se za pravednu restituciji imovine koju su komunisti oteli Crkvi. Zalažem se i za otvaranje dosijea UDBE bez kojeg nema moralnog ni duhovnog pročišćenja našeg naroda. To bi bilo ljekovito posebno za našu svetu Crkvu koju je UDBA godinama držala pod mjerama i vrbovala neke sveštenike. Otvaranjem dosijea i Crkva bi se pročistila od ostavštine komunističkog režima i mogla punim plućima da širi pravoslavlje i radi na duhovnoj obnovi naseg NARODA. Sve što ja radim, radim za dobro mog naroda, a samim tim i moje Crkve. Tako mi Bog, Sveti Petar Cetinjski i Sveti Vasilije pomogli. Jer Crkva nije Gojko Perovic, nego NAROD", zaključio je Medojević.

Preporučujemo za Vas