Orlandić: Krivokapić pokazao potpuno odsustvo empatije

"Budući premijer jednostavno ne može da razumije da svojim postupanjima šalje pozivajuće poruke o osjećaju neuništvosti, i pored smrti koja svakog dana kuca na vrata Crne Gore i svijeta", smatra potpredsjednik SD-a

15515 pregleda 185 reakcija 60 komentar(a)
Orlandić, Foto: Boris Pejović
Orlandić, Foto: Boris Pejović

Dati premijersko mjesto u ovom momentu nekome ko, svjesno ili nesvjesno, gaji i širi iracionalna i dogmatska ubjeđenja o svemoći i neuništivosti pred globalnom zarazom, možda znači tačku nakon koje nema povratka, poručio je potpredsjednik Socijaldemokrata, Mićo Orlandić.

"Na torturu kojoj je zdrav razum izložen posljednjih mjeseci, a kojom se u kontinuitetu poručuje da nije ništa strašno da se jedna sekularna vlada upoređuje sa apostolima i sastavlja u manastiru, te da u vrijeme masovnih umiranja od zarazne bolesti pričešćivanje stotina duša iz iste kašičice takođe ne da nije ništa strašno već je i poželjno, taj zdrav razum ne smije da pisne. On je satjeran u ćošak, nazivaju ga "građanistom" i "psećim nakotom", a dodatno je pritisnut podržavanjem iracionalnih postupaka od strane zvaničnika, na prvom mjestu mandatara Krivokapića. Istovremeno, izvjesni strani državljani, deklarisani neprijatelji Crne Gore, sa skupa u Podgorici najavljuju rušenje mauzoleja na Lovćenu, pozivajući, na taj način, i na rušenje Crne Gore kao države", kazao je Orlandić.

On je ocijenio da mandatar "uporno odbijajući da makar i oslušne taj preplašeni zdrav razum", i prije preuzimanja premijerske stolice demonstrira "zapanjujuću količinu neosjetljivosti za druge ljude koje će predstavljati".

Krivokapić, kako je kazao Orlandić, "pored svih mjera, molbi, apela, kumljenja i moljenja" nadležnih zdravstvenih institucija, prisustvuje bez maske masovnim skupovima.

"Međutim, crnogorska i šira javnost je zapanjena da se mandatar u zemlji koja je članica NATO i pred vratima EU, naočigled javnosti, pričešćuje kašičicom iz koje se prije njega pričestilo na stotine građana i nakon njega još stotina, među kojima i djeca i stari. Taj gest ima težinu koja je sa malo čime uporediva jer pokazuje: potpuno odsustvo empatije. Potpuno odsustvo zrna svijesti da on time, kao nažalost budući prvi čovjek Vlade, šalje poruku: izvolite, ništa vam se neće desiti"," ističe Orlandić.

"Stigao je dotle da bez pardona ministre nove vlade upoređuje sa apostolima, a zaposlenima u upravi je onda očigledno namijenio ulogu malih propovjednika carstva Božijeg u okađenim državnim prostorijama. Što znači da je za sebe odredio ulogu Isusa. A po tome kako prolazi onaj koji se suprotstavi iracionalnom ponašanju, ne bismo bili u koži toga ko među njima bude proglašen Judom. Budući premijer, dakle, jednostavno ne može da razumije da svojim postupanjima šalje pozivajuće poruke o osjećaju neuništvosti, i pored smrti koja svakog dana kuca na vrata Crne Gore i svijeta. Zato premijersko mjesto u ovom momentu dati nekome ko, svjesno ili nesvjesno, gaji i širi iracionalna i dogmatska ubjeđenja o svemoći i neuništivosti pred globalnom zarazom, možda znači tačku nakon koje nema povratka. No, građanska, strpljiva, razumna i gospodska Crna Gora je tu gdje je uvijek bila: svoja na svome, da da sve od sebe kako bi osigurala da ovakve epizode nikad, kao što nijesu ni do sada, ne gurnu preko te tačke bez povratka. A oni koji će podržati njegov izbor definitivno gube epitet građanske i progresivne političke ponude i saučesnici su u urušavanju temeljnih odrednica savremene Crne Gore a to su njen građanski, sekularni i antifašistički karakter. Mada, svi ovi događaji su već doprinijeli da se pokaze pravo lice nekih u retoričkom smislu pomiriteljskih i “umivenih” političara", dodaje potpredsjednik SD-a.

Orlandić je ocijenio kako je krajnje vrijeme da se građanska Crna Gora, "svi mi koji ovu zemlju iznad svega volimo i koji nemamo rezervnu otadžbinu, konačno osvijestimo i shvatimo šta nam se od države radi".

"Jer kako mi koji joj želimo dobro, tako i oni koji joj žele loše, moramo znati, istorija je to pokazala, da je Crna Gora vječna i neuništiva. Ta Crna Gora će, uvjeren sam, prevazići i ovu situaciju iz koje će izaći još jača, čvršća i snažnija. Na nama je da joj u tome pomognemo", zaključuje Orlandić.

Bonus video: