Danilović: Veljović ne može ucjenjivati Vladu, razriješite ga, bezbroj puta je kršio zakon, ljudska prava...

On smatra da ministar i Vlada mogu samo sebe poniziti ako budu čekali da on (Veljović) stupi na novu dužnost u kabinetu predsjednika Crne Gore, što je, kako tvrdi Danilović, očigledna namjera Veljovića, pa da potom ostavi upražnjeno mjesto direktora Uprave policije

14501 pregleda 42 reakcija 36 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Direktor Uprave policije Veselin Veljović ne može ucjenjivati Vladu, a ni on ni njegovi pomoćnici ne mogu ni na jedan način usporiti ili onemogućiti izbor novog upravljačkog tima u Upravi policije, saopštio je danas Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG).

On je dodao da ohrabruje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i Vladu Crne Gore da beskompromisno koriste svoja zakonska ovlašćenja koja su u ovom slučaju adekvatna značaju sektora bezbjednosti.

"Siguran sam da će skupštinska većina stati u potpunosti iza takvih odluka. Bilo bi smiješno da direktor Uprave policije ili neko od njegovih pomoćnika mogu na zakonit način ucjenjivati izbor novog tima, pa i u prelaznom periodu. Dakle, tačno je da, da nakon razrješenja direktora Uprave policije na njegovo mjesto mora biti izabran pomoćnik iz postojećeg sastava. Zakon je jasan. Pomoćnik može biti v.d. direktora najduže šest mjeseci ali to znači da najkraće može biti šest minuta, ako je to procjena Vlade", istakao je Danilović.

On poziva izvršnu vlast da obrati pažnju na član 9. Zakona o unutrašnjim poslovima.

"U slučaju razrješenja direktora prije isteka vremena na koji je imenovan ili u slučaju spriječenosti direktora da iz bilo kojih drugih razloga stalno ili na duži rok obavlja svoju dužnost, ministar će, uz prethodnu saglasnost Vlade, odrediti jednog od njegovih pomoćnika da obavlja poslove direktora, najduže na period od šest mjeseci." Dakle, razriješite direktora jer je to zaslužio, ako je i jedan državni službenik u ovoj zemlji. Zahtjev za razrješenje Vladi upućuje ministar UP i Vlada će ga razriješiti u roku od 24 sata, jer je Veljović, samo u posljednjih pola godine, bezbroj puta kršio zakon, osnovna ljudska prava, prava službenika policije i tako redom", rekao je Danilović.

On smatra da ministar i Vlada mogu samo sebe poniziti ako budu čekali da on (Veljović) stupi na novu dužnost u kabinetu predsjednika Crne Gore, što je, kako tvrdi Danilović, očigledna namjera Veljovića, pa da potom ostavi upražnjeno mjesto direktora Uprave policije.

"Smiješno je da od njega bilo ko i bilo šta zavisi, jedino je pravedno da bude razriješen i to narod očekuje. Ne trebaju nam nikakvi njegovi ustupci. Zakonska procedura je jasna. U tom trenutku, Zakon kaže, "ministar će odrediti jednog od pomoćnika da obavlja poslove direktora". Pomoćnik ne može, bez ozbiljnih zakonskih posledica, odbiti postavljenje makar i na jedan dan. To ne znači da će Veljovićev pomoćnik biti v.d.direktora sve dok se na konkursu ne izbere novi direktor - bilo bi smiješno i žalosno ako iko misli da tako mora. U istom trenutku kada uz prethodnu saglasnost Vlade ministar "odredi" jednog od pomoćnika, Vlada može, pa i mora, odrediti profesionalca i nekompromitovanog policijskog službenika na upražnjeno mjesto pomoćnika direktora. Taj čovjek u roku 24 sata može biti "određen" da obavlja poslove direktora policije. Da ne govorim o tome koliko je taj posao smjene lako sprovesti u djelo ako je neko od trenutnih pomoćnika direktora, a ima ih i više nego je potrebno, u v.d. stanju. Koliko me pamćenje služi najmanje jedan ili dvojica jesu", rekao je predsjednik UCG.

Po njegovim riječima, Vladina obeveza je u tom slučaju da na to mjesto, u kratkoj, jednodnevnoj, zakonskoj proceduri razriješi takvog službenika i postavi novog koji istog trenutka može biti postavljen da obavlja poslove direktora.

"Na kraju, zahtjev svih nas koji su izabrali novu Vladu je; završite ovaj posao u najkraćem roku, toliko dugujemo narodu, jer Vladu ne može ucjenjivati ni direktor policije niti i jedan njegov pomoćnik", zaključio je Danilović.

Bonus video: