Ćalović: Ključno je da nema nekažnjivih

Od posebnog značaja je pomoć međunarodne zajednice koja može da obezbijedi eksperte sa iskustvom u radu na konkretnim slučajevima, smatra Ćalović

45827 pregleda 260 reakcija 21 komentar(a)
“Pritisak na pravosuđe koje kontroliše DPS”: Ćalović, Foto: Boris Pejović
“Pritisak na pravosuđe koje kontroliše DPS”: Ćalović, Foto: Boris Pejović

Najava potpredsjednika Vlade da će biti formirano posebno tijelo za borbu protiv korupcije na visokom nivou je dobar znak i najavljuje da će nova vlast imati drugačiji pristup od bivšeg režima, smatra izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović Marković.

Međutim, koordinator u Građanskoj alijansi Zoran Vujičić ocjenjuje da je pitanje koliko će Nacinalni savjet imati uticaja.

Formiranje Nacionalnog savjeta je, kako su „Vijesti“ objavile, predlog kabineta potpredsjednika Vlade za bezbjednost i borbu protiv korupcije Dritana Abazovića, a ta inicijativa mogla bi se već u četvrtak naći pred ostalim ministrima.

Abazović je „Vijestima“ kazao da bi Nacionalni savjet trebalo da se bavi najsloženijim i najizazovnijim slučajevima u kojima postoji indicija da je bilo koruptivnih radnji i da se „vodi samo jednim motom: više nema nedodirljivih”.

Ćalović Marković smatra da je ispravna odluka da to tijelo bude fokusirano na visoku korupciju, jer su posljedice koje ona ima po građane i državne interese najveće.

"Posebno je važno što se to tijelo, prema najavama, neće baviti samo prošlošću, već biti i kontrolni mehanizam, odnosno sprečavati pojavu korupcije u novoj izvršnoj vlasti. Ključno je da nema nedodirljivih“, kazala je ona.

Pojašnjava da osim što najava formiranja ovog tijela predstavlja iskaz političke volje, u ovom trenutku ona je i nužnost.

"Naime, pravosuđe je pod kontrolom bivšeg režima i dokazalo je da nije spremno za iskrenu borbu protiv visoke korupcije. Zbog toga je važna ova inicijativa izvršne vlasti kroz koju treba da, u sklopu svojih nadležnosti, prikupi činjenice i dokaze koji ukazuju na moguća krivična djela i tako izvrši dodatni javni i institucionalni pritisak na tužilaštvo da postupa po zakonu“, ističe Ćalović Marković.

Poručuje da je vrlo važno vidjeti kako će biti definisane nadležnosti tog tijela i koji mehanizmi će mu biti na raspolaganju da otkriva i prevenira korupciju na visokom nivou.

"Članovi tog tijela bi trebalo da budu nezavisni i nepristrasni jer samo na taj način mogu imati održive rezultate u borbi pritiv korupcije. Od posebnog značaja je pomoć međunarodne zajednice koja može da obezbijedi eksperte sa iskustvom u radu na konkretnim slučajevima“, zaključuje Ćalović Marković.

Nacionalni savjet biće savjetovno tijelo, ali i kontrolni mehanizam za borbu protiv korupcije na visokom nivou, a u njegovim redovima trebalo bi da budu predstavnici civilnog sektora koji se godinama bore protiv ove društvene anomalije, ekonomski i pravni stručnjaci...

Vujičić
Vujičićfoto: Savo Prelević

Vujičić, pak, smatra da Crna Gora ima formirane sve legislativne i institucionalne mehanizme.

"I ne vidim potrebu za novim tijelima. Koliko se može vidjeti iz medijskih najava, u pitanju je tijelo sa kontrolnom i savjetodavnom ulogom, pa se postavlja pitanje, koliko će imati uticaja i da li se to može postići kroz najavljeno poboljšanje sa civilnim, akademskim sektorom, bez formiranja novih tijela“, ističe on.

Vujičić podsječa da ni Evropska unija u svojim izvještajima, ali i javnim stavovima, kao nijedan drugi akter, nije ukazao na potrebu za formiranjem novog tijela.

"Smatram da energiju treba koristiti za stvari koje pišu u Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori, a za one za koje je preduslov kvalifikovana većina, treba uložiti napore u ostvarivanju dijaloga, kako bi se desile neophodne promjene koje bi dovele do značajnijih rezultata, u prvom redu hapšenja i osuđujućih presuda“, zaključuje Vujičić.

Potpredsjednik Abazović ranije je kazao „Vijestima“ da je „neophodno je da imamo tijelo koje će da se pozabavi bahaćenjem i javašlukom kroz tri decenije i štetom koja je nastala po državu i građane“.

"Nacionalni savjet treba da pošalje snažnu poruku da krčmljenje državne imovine neće proći nekažnjeno”, poručuje Abazović.

Naglasio je da nije namjera da se Nacionalni savjet miješa u rad policije, tužilaštva i sudstva:

"Već da zajednički dođemo do rezultata koji su za našu zemlju u svakom smislu ključni. Posebno su ključni za put Crne Gore u Evropsku uniju i zatvaranje poglavlja 23 i 24”.

Abazović očekuje i da će premijer Zdravko Krivokapić već sjutra u Briselu najaviti formiranje Nacionalnog savjeta i da će nakon toga otpočeti procedura kad su u pitanju budući članovi tog tijela”. Kazao je i da za formiranje ovakvog tijela postoji i međunarodna podrška.

Bonus video: