Krivokapić o Božoviću: Ako je neko ambasador, mora da vodi računa o svom iskazu

"Ja sam čak sklon ka tome da mi univerzalno napravimo princip da nikom ne možemo zabraniti ulazak u Crnu Goru ako taj neko nije terorista niti ne znam ja šta, jer vi znate da je bezbjednost iznad svega, ali da li nečije mišljenje može da ugrozi bezbjednost, ja to još nisam čuo", kazao je Krivokapić

43420 pregleda 356 reakcija 51 komentar(a)
Foto: Gov.me
Foto: Gov.me

Svako ima pravo na mišljenje, ali ukoliko je neko ambasador onda mora da vodi računa o svom iskazu, kazao je premijer Zdravko Krivokapić, odgovarajui u Briselu na pitanja novinara.

Ministarstvo vanjskih poslova krajem novembra je ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića proglasila za personu non grata.

"Ako taj iskaz vrijeđa nezavisnost i suverenitet neke zemlje, naravno da ćete preduzeti odgovarajuće mjere bez obzira ko je ambasador", kazao je Krivokapić, prenosi portal RTCG.

Ranije je iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno da je "nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo".

"Razmišljamo o ukidanju zabrane za Bećkovića i Georgieva, ako takva odluka uopšte postoji"

Krivokapić kazao da "apsolutno razmišlja" o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru licima poput Matije Bećkovića i Vlada Georgieva.

"Pravo slobode kretanja je nešto što je čovjeku dato od njegovog nastanka na Zemlji i ne postoji nijedan razlog niti mišljenje koje treba da bude prerpeka da čovjek bude slobodan i dođe gdje hoće”, rekao je Krivokapić novinarima u Briselu, prenosi portal RTCG.

Poručuje da će "posmatrati sve ono što u ovom trenutku nije poznato".

"Mi u ovom trenutku ne znamo ni ko je ni kako ni zbog čega donio takvu odluku, ako takva odluka uopšte postoji. Ja sam čak sklon ka tome da mi univerzalno napravimo princip da nikom ne možemo zabraniti ulazak u Crnu Goru ako taj neko nije terorista niti ne znam ja šta, jer vi znate da je bezbjednost iznad svega, ali da li nečije mišljenje može da ugrozi bezbjednost, ja to još nisam čuo", kazao je Krivokapić novinarima u Briselu.

"Vijestima" je u novembru 2018. iz Vlade saopšteno da zvanični spisak osoba čiji je ulazak u Crnu Goru zabranjen ne postoji, ali da ima mišljenje za neke osobe koje su nepoželjne i da je u tom dokumentu, između ostalih, i ime akademika Matije Bećkovića...

"Za njih postoji bezbjednosna procjena da njihovi nastupi ruže državu Crnu Goru i njihove institucije i da su nepoželjni na njenoj teritoriji, objašnjeno je tada "Vijestima".

Tokom skupštinskog zasijedanja u julu prošle godine, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić je kazao da, između ostalih, nema nikakve zabrane ulaska za Bećkovića.

Advokatska kancelarija Tomanović nedavno je saopštila da je Georgievu Uprava policije Herceg Novi zabranila ulazak u Crnu Goru i to na period od 10 godina.

U rješenju o zabrani ulaska Georgieva u Crnu Goru, koje je izdao Sektor granične policije, Uprave policije, nigdje se ne navodi da je muzičaru zabranjen ulazak na 10 godina. U rješenju u koje su "Vijesti" imale uvid navodi se da je Georgievu 27. avgusta zabranjen ulazak u Crnu Goru na graničnom prelazu Sitnica.

U obrazloženju rješenja zabrane ulaska muzičaru se navodi da "to zahtijevaju razlozi nacionalne, odnosno unutrašnje bezbjednosti ili javnog zdravlja".

Bonus video: