Vuković: Stavljanje odluke za ustupanje zemljišta CPC-u za izgradnju hrama van snage neutemeljene

"Mi u gradskoj upravi se s posebnom pažnjom odnosimo prema tim pitanjima, poštujući intimna osjećanja sugrađana, bez obzira na to za koju su vjersku organizaciju vezani", kazao je Vuković

8626 pregleda 56 reakcija 56 komentar(a)
Vuković, Foto: Screenshot/Youtube
Vuković, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 18.12.2020. 11:29h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je istakao da se Glavni grad ponio odgovorno prema onome što je legitimni interes ljudi, koji pripadaju Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) i da su tako postupali i u drugim slučajevima.

Vlada Crne Gore poništila je juče odluku prethodne Vlade, kojom se dozvoljava Skupštini Glavnog grada da dodjeli plac Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju hrama ispod Gorice. Premijer Zdravko Krivokapić je poručio da "niko nema pravo da krčmi državnu imovinu", te da je ta odluka donijeta u

On je to odgovorio na pitanje “Vijesti” da prokomentariše jučerašnja dešavanja povodom Odluke Skupštine Podgorice da dodijeli zemljište CPC i Vlade da poništi prethodno datu saglasnost.

“Vrlo smo ponosni na izuzetnu saradnju sa većinom vjerskih zajednica, koje funkcionišu, koje rade na teritoriji Glavnog grada. Crnogorska pravoslavna crkva je jedina vjerska organizacija, koja nema objekat koji je potreban za organizaciju bogosluženja, odnosno potreba ljudi koji pripadaju toj vjerskoj organizaciji, kako bi ostvarivali ono pravo, koje im garantuje i Ustav i univerzalna deklaracija UN-a o ljudskim pravima. I Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Dakle, mi smo se ponijeli odgovorno u tom smislu”, kazao je Vuković.

On je istakao da juče do kraja dana nisu dobili nikakav zvanični dokument od Vlade.

“Ono o čemu govorite saznali smo iz medija, što samo po sebi govori o ozbiljnosti te inicijative. Ja sam kazao da je ta inicijativa pravno neutemeljena i vrlo problematična sa stanovništa diskriminacije jednog broja naših građana.

Premijer je u svome ekspozeu na početku rada Vlade, kazao da će biti premijer svih građana. Deset dana nakon što je počeo rad aktuelne Vlade, vidimo da to neće biti slučaj”.

Naglasio je da “treba biti oprezan, jer ovo nije identitesko pitanje, nije pitanje favorizovanja bilo koje vjerske organizacije”.

“Ovo je prosto pitanje elementarnih ljudskih prava i mi kao ozbiljna, demokratska država, moramo omogućiti svim našim građanima da uživaju ta prava”, kazao je Vuković

Bonus video: