kAZAO DA JE Odluka Vlade da ne predloži Zakon o budžetu ruganje državi

Rakočević: Krivokapić da preuzme odgovornost, klubovi poslanika da razmotre interpelaciju ministra finansija

"Odluka je zakonski veoma upitna, a ekonomski i politički neozbiljna. Premijer Krivokapić i njegov tim moraju da podnesu odgovornost, već u ovoj fazi, jer za kratko vrijeme pokazuju neprofesionalnost i stvaraju ambijent nesigurnosti i nepovjerenja", rekao je Rakočević

25789 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Rakočević, Foto: DPS
Rakočević, Foto: DPS

Odluka Vlade da neće uopšte predlagati Skupštini Zakon o budžetu za 2021. godinu je ruganje državi i njenim građanimam, rekao je Nikola Rakočević, poslanik i član Predsjedništva Demokratske partije socijalista (DPS).

Rakočević objašnjava da privremeno finansiranje, koje je predviđeno u skladu sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, ukoliko se ne usvoji Zakon o budžetu, predviđa da Ministarstvo finansija odobrava sredstva za ministarstva u Vladi do iznosa 1/12 izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini.

"To bi bilo jednostavno da su ministarstva u novoj Vladi ostala ista i u istom broju kao i u prethodnoj Vladi, a da konfuzija bude veća, više nemamo ni Ministarstvo finansija, kako ga zakon prepoznaje, već Ministarstvo finansija i socijalnog staranja. Odluka je zakonski veoma upitna, a ekonomski i politički neozbiljna. Premijer Krivokapić i njegov tim moraju da podnesu odgovornost, već u ovoj fazi, jer za kratko vrijeme pokazuju neprofesionalnost i stvaraju ambijent nesigurnosti i nepovjerenja", rekao je Rakočević.

Kako kaže, najava da će budžet biti predložen do 20. decembra, a nakon samo jednog dana da uopšte neće biti predložen je skandalozna.

"Zbog nesposobnosti Vlade da uopšte predloži Skupštini Zakon o budžetu, Vlada mora da ide na testiranje povjerenja. Opozicioni klubovi poslanika moraju da razmotre, već u ovoj fazi, interpelaciju ministra finansija, odmah", zaključuje Rakočević.

Preporučujemo za Vas