SD Nikšić: Nove mjere za suzbijanje širenja koronavirusa licemjerne i diskriminatorske

Oni su kazali da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović dozvolila ulazak par stotina građana u COVID odjeljenje KCCG u kojem se liječe pacijenti sa najtežim simptomima, a rekli su i da je prisustvovala sahrani preminulog mitropolita pritom ne noseći masku

5026 pregleda 146 reakcija 21 komentar(a)
SD, Foto: Socijaldemokrate
SD, Foto: Socijaldemokrate

Opštinski odbor Socijaldemokrata (SD) Nikšić saopštilo je danas da su nove mjere za suzbijanje širenja epidemije koronavirusa licemjerne i diskriminatorske

"U nevjerici smo juče čitali i slušali o novim mjerama za suzbijanje širenja epidemije novog koronavirusa, kao i o odgovoru Instituta za javno zdravlje predsjedniku Opštine Nikšić u vezi sa dopisom kojim je tražena dozvola za održavanje gradskog bazara i rad postavljenog klizališta u centru grada. Kao neko ko je od samog početka epidemije poštovao sve donesene mjere, nevezano za to da li smo bili vlast illi opozicija, prvenstveno smatramo licemjernim da nam slovo o tome drži ministarstvo na čelu sa gospođom Jelenom Borovinić Bojović koja je, prije svega kao specijalista pulmologije, načelnica klinike u KCCG, pa tek onda kao čovjek i kao ministarka, poznata crnogorskoj javnosti po najgrubljem kršenju mjera", ističe se u saopštenju SD Nikšić.

Oni su dodali da je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović dozvolila ulazak par stotina građana u COVID odjeljenje KCCG u kojem se liječe pacijenti sa najtežim simptomima, a rekli su i da je prisustvovala i sahrani preminulog mitropolita pritom ne noseći masku.

"Činjenica je da je grad lijepo uređen i da se, vjerovatno i zbog svih ovih ograničenja uzrokovanih epidemijom COVID-19, odavno nije osjećala ovakva praznična atmosfera. Tome, u značajnoj mjeri, doprinose i postavljene kućice za najavljeni bazar, klizalište i ringišpil za djecu. Neće valjda, gospodo, biti da je veća mogućnost da se zaraza raširi na novogodišnjem bazaru na najvećem trgu u Crnoj Gori nego u ili ispred vjerskih objekata, za Badnje veče, kada svi znamo da se veliki broj vjernika okupi kako bi prisustvovao nalaganju badnjaka", rekli su iz SD Nikšić.

Oni sk kazali da ne mogu da se ne zapitaju i gdje su sad oni koji su, tada kao opozicija, stajali na stranu crnogorskih ugostitelja.

"Gdje je, u krajnjem, logika da za vrijeme Božića i Badnjeg dana po gregorijanskom kalendaru, 24. i 25. decembra, ne rade ugostiteljski objekti u Nikšiću, Pljevljima, Rožajama...? Nije valjda nadležne strah da će stanovnici ovih gradova masovno pohrliti u kafiće i restorane da proslavljaju Božić po gregorijanskom kalendaru? Gdje je, dalje, logika da se 24. i 25. decembra, radnim danima, zabranjuje međugradski saobraćaj između, recimo, Plava i Gusinja, Berana i Bijelog Polja, Podgorice i Nikšića ili Cetinja? Svi znamo da veliki broj stanovnika Nikšića i Cetinja svakodnevno putuje na posao za Podgoricu i nakon radnog vremena se vraća nazad. Neće valjda sad cjelokupna državna administracija i privatni sektor da naredna dva dana provedu pišući zaposlenima dozvole za kretanje kako bi mogli obavljati svoj posao?", poručili su iz SD Nikšić.

Poručili su i da je nevjerovatan izuzetak od zabrane izlaska iz objekta stanovanja od 22 do 5 časova narednog dana tokom vjerskih praznika radi prisustvovanja tradicionalnim vjerskim obredima.

"Da ne bude zabune, nemamo ništa protiv vjerskih obreda bilo koje vjerske zajednice, ali je opšte poznato da je mogućnost širenja zaraze upravo tada najveća jer se građani u velikom broju okupljaju ispred ili unutar svojih bogomolja, kako bi proslavili praznike. I na kraju, ne možemo a da ne primijetimo da su ovim izuzetkom u građane drugog reda svrstani ateisti, agnostici i ostali nevjerujući građani jer oni, očigledno, nemaju pravo na izuzetak s obzirom da ne prisustvuju tradicionalnim vjerskim obredima. Moglo bi se još mnogo toga reći o ovim mjerama. Na kraju, u jednoj rečenici, o novoj Vladi i resornom ministarstvu najbolje govori činjenica da su zabranili održavanje svih stručnih i naučnih skupova, a dozvolili vjerske obrede", zaključuje se u saopštenjU SD Nikšić.

Bonus video: