Barska opozicija: Glas za budžet "glas za lisicu koja čuva opštine"

Predsjednik Opštine Zoran Srzentić kazao je da je budžet razvojni, jer mu je kapitalni dio veći 60 odsto od prethodnog, a rashodi smanjeni
98 pregleda 0 komentar(a)
Zoran Srzentić, Foto: Radomir Petrić
Zoran Srzentić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 28.12.2017. 18:49h

Odbornici vladajuće koalicije u Bar, sa 19 glasova usvojili su budžet za 2018. godinu, planiran na 20,11 miliona eura.

Protiv su bili devetoro odbornika opozicije.

Kapitalni dio iznosi 8,11, tekući 10,469.940, a za otplatu duga planirano je 1,53 miliona eura.

Predsjednik Opštine Zoran Srzentić kazao je da je budžet razvojni, jer mu je kapitalni dio veći 60 odsto od prethodnog, a rashodi smanjeni.

Istakao je da je u lokalnoj samoupravi u odnosu na prethodnu godinu pedesetak radnika manje: “I kroz ova vrata svakodnevno prolazi 197 zaposlenih”.

“Od postrojenja za preradu otpadnih voda nismo odustali, ali sada za to nije vrijeme. Smatramo da imamo prioritetnije ciljeve u opštini, jer godišnje održavanje košta milion eura, a projekat 16 miliona i nije riješeno odlaganje kanaalizacionog mulja. Pri tome, postrojenje je planirano za 65.000 ljudi, a na njega bi zbog reljefa mogli biti priključeni samo Topolica, Šušanj, Polje i Stari Bar. Na hrvatskom primorju takvo postrojenje ima samo Split, a od njihovog ulaska u EU dobili su grant da renoviraju postrojenje i sagrade još jedno u Dubrovniku”, rekao je pored ostalog Srzentić.

Opozicija je permanentno napadala predloženi budžet. Savo Vujošević ocijenio je da je taj predlog nezakonit, a Ismail Doda (DSCG) da ne može glasati za taj akt: “Jer bi to bilo kao da dam glas lisici da mi čuva kokoške”.

Dejan Đurović (DF) pitao je zašto i pored sudske presude, u kapitalnom budžetu nema devet miliona eura od komunalija za Maljevik: “Za koje je i ministar Radulović rekao da će leći na račun opštine“.

Aleksandar Lekić rekao je da se opet u krug vrte neispunjena obećanja vlasti - od rekonstrukcije Doma kulture, do azila za pse.

Snežana Jonica (SNP) je rekla da u opštini ima 40 pravnika „a svaka odluka pred odbornike dolazi nepotpuna“.

“Tražim imena najvećih dužnika za komunalije i za porez na nepokretnosti, to sigurno nisu oni koji duguju po 100-200 eura i žive od bijedne penzije ili poljoprivrede, tosu bogataši koji su privatizovali barska preduzeća”, rekao je Osman Subašić (SDP).

Opštinski sekretar za imovinu i zastupanje Vido Dabanović replicirao je da je pokrenut izvršni postupak za Maljevik, koji je prekinut do odluke suda po žalbi kompanije Sonuba Montenegro: “Nakon odluke suda nastavljamo postupak... Opštini se duguje oko 13 miliona eura, najviše Sonuba - 9,5 miliona. Deset najvećih dužnika imaju obaveze od 11 miliona eura”, rekao je Dabanović.

Bonus video: