I Perović se pakuje?

Direktor Obavještajnog bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane navodno je spreman na ostavku, u suprotnom sprema mu se smjena, potvrđeno “Vijestima” iz više izvora

63607 pregleda 462 reakcija 45 komentar(a)
Perović, Injac i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore
Perović, Injac i Abazović, Foto: Vlada Crne Gore

Direktor Obavještajnog bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljan Perović spreman je da podnese ostavku na tu funkciju, a ukoliko to ne bude učinio narednih dana nova Vlada će naći načina da ga zakonski smijeni.

To bi u najkraćem bio rezime razgovora sa ministarkom odbrane Oliverom Injac i vicepremijerom Dritanom Abazovićem prije nedjelju dana, sa koga je Vlada izvijestila da će “uskoro doći do promjena na rukovodećim mjestima u Ministarstvu odbrane”, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Pored Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije, Obavještajni direktorat MO važna je karika u sektoru bezbjednosti. Počev od toga da je vezan za NATO, pa do činjenice da mu Zakon o odbrani daje odriješene ruke da pod firmom zaštite Vojske prisluškuje znatan dio građana.

Perović nije partijski funkcioner, ranije je pokrivao visoke pozicije u Upravi policije i Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, ali je na čelo Obavještajnog direktorata došao glasovima vladajuće koalicije i prije svega podrškom DPS-a.

Da je MO i politički zloupotrebljavano, potvrdio je slučaj aktivistkinje DPS-a Dušice Vulić tokom koga su u javnosti isplivali podaci o dostavljanju ličnih podataka građana DPS-u, a što Državno tužilaštvo tokom procesuiranja slučaja nije istražilo.

Zato je nastavak promjena u vrhu bezbjednosnog sektora neophodan i hitan, na čemu insistiraju i partije vladajućeg saveza, ali i dio civilnog sektora. Tako su čelnici Demokratskog fronta ponovo zaprijetili pitanjem povjerenja Vladi ukoliko pomoćnici direktora Uprave policije (UP), posebno Zoran Lazović, i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne budu hitno smijenjeni.

IZ DF-a nijesu bili spremni da govore za “Vijesti”, dok je član skupštinskog Odbora za bezbjednost Dragan Krapović (Demokrate) ukazao da su hitne smjene neophodne.

“Iako donedavni čelnici UP i ANB-a, (Veselin) Veljović i (Dejan) Peruničić, nijesu više na tim pozicijama, demontaža bezbjednosnog sektora je uistinu tek počela. Nužne su, u što je moguće kraćem roku, i druge, brojne kadrovske promjene, i u UP i u ANB, kako se to već popularno kaže - po dubini. Ovo tvrdim bez imalo rezerve jer je svima poznato da je doskorašnja, trodecenijska nepromijenjena vlast DPS-a od ovih bezbjednosnih institucija stvorila prvenstveno partijski bastion DPS-a za očuvanje njihove vlasti i vladanja bez kontrole i rizika od sankcija zbog nezakonitog rada”.

Sve ovo rađeno je, podsjeća Krapović, uprkos izričitom ustavnom i zakonskom određenju da su bezbjednosne službe depolitizovane i politički neutralne. Kada je riječ o Obavještajnom direktoratu MO, čini se, kako kaže, da je tamo situacija još gora i politički i nepotistički opterećenija.

“Kako drugačije karakterisati činjenicu da su u VBA zaposleni sinovi velikog broja visokopozicioniranih funkcionera DPS-a i bezbjednosnog sektora”, navodi on, ne pominjući konkretna imena.

“Postoje kadrovi koji se mogu uspješno i časno nositi sa ogromnim izazovima”: Krapović
“Postoje kadrovi koji se mogu uspješno i časno nositi sa ogromnim izazovima”: Krapovićfoto: Demokrate

Poslanik kaže da se nada da će ministarka odbrane “znati da se na pravi način odnese prema potrebi reformisanja Obavještajnog direktorata, koristeći iskustvo zemalja razvijene demokratije koje su saveznice Crne Gore u okviru NATO-a”.

Vlada Zdravka Krivokapića izabrana je početkom decembra, a u međuvremenu je imenovala vršioce dužnosti direktora ANB Dejana Vukšića i UP Veska Damjanovića.

Bivši direktor policije Veljović je na molbu zvaničnika nove vlasti podnio ostavku i sada je savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića. MUP je dobio saglasnost Vlade i sada treba da se raspiše konkurs za direktora UP. Kada je u pitanju ANB, premijer treba da predloži novog direktora, a za sada nije odlučeno da li će to biti Vukšić ili neko drugi, rečeno je “Vijestima”. Vukšić, koji još nije razriješen sa mjesta predsjednika SO Kotor, u međuvremenu je smijenio šefove četiri sektora u ANB.

Vlada je u četvrtak imenovala novi sastav Vijeća na nacionalnu bezbjednost u kome više nema članova iz bivše vlasti.

To bi i trebalo da bude među prvim koracima reformi obavještajnog sektora, poručeno je ranije iz NVO Institut alternativa (IA).

U analizi “Nova Vlada i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala” IA, koja je upućena članovim Vlade i premijeru, piše da bi na prvim sjednicama Vlade trebalo uspostaviti novo Vijeće za nacionalnu bezbjednost i Biro za operativnu koordinaciju kako bi se omogućio pristup njihovim izvještajima, informacijama, odlukama koje mogu biti korisne za kreiranje odluka od važnosti za reformu bezbjednosno-obavještajnog sektora.

Poziv Vladi na saradnju kako njeni kandidati ne bi ostali bez podrške poslanika

Krapović je ocijenio da demontaža obavještajnog sektora nije sama sebi cilj, već uslov da se na najodgovornija mjesta u UP i ANB-u bira i postavlja novi kadar koji i formalno i suštinski ispunjava uslove za te pozicije.

“Kako pokretanje procedure izbora direktora UP i direktora ANB ubrzo slijedi, u ime Demokratske Crne Gore ponavljam poziv svim kadrovima koji ispunjavaju uslove i, što je još važnije, koji su spremni da odvažno, hrabro, profesionalno i bezrezervno uđu u beskompromisni obračun sa svim vidovima kriminala i korupcije i u zaštitu nacionalnih interesa Crne Gore od svih oblika bezbjednosnih prijetnji, da se prijave na javni konkurs za direktora UP, odnosno da premijeru Krivokapiću prijave svoje interesovanje, kada je u pitanju ANB. Znamo da postoje kadrovi koji se mogu uspješno i časno nositi sa ogromnim izazovima na čelnim pozicijama u UP i ANB-u”.

Krapović je pozvao Vladu na saradnju sa predstavnicima parlamentarne većine, prije nego što utvrdi predloge kandidata za direktore UP i ANB-a i dostavi ih Skupštini na davanje mišljenja.

“Ovo iz razloga da bi se zajedničkim naporima došlo do najkvalitetnijih predloga, ali i da bi se, na taj način, izbjegla neželjena situacija da kandidati koje utvrdi Vlada ne dobiju pozitivno mišljenje Skupštine”, rekao je član Odbora za bezbjednost koji daje mišljenje o kandidatima za direktore ANB, UP i Obavještajnog direktorata MO.

Bonus video: