"neće učestvovati u radu tijela Skupštine sve dok se sudski organi ne izjasne"

DPS traži ocjenu ustavnosti odluka koje su sinoć donesene u Skupštini

"Da bi se utvrdio kvorum neohodno je fizičko prisustvo 41 poslanika. Poslanici su imali samo 40 prisutnih, jedan je bio u izolaciji..Druga veoma važna stvar je to da je flagrantno prekršen Zakon o izboru poslanika i odbornika na način što je Skupština potvrdila mandat novoj poslanici, kojoj Državna izborna komisija prethodino nije utvrdila mandat", rekao je Rakočević na konferenciji za novinare.

35757 pregleda 1259 reakcija 200 komentar(a)
Sa presa, Foto: Biljana Matijašević
Sa presa, Foto: Biljana Matijašević

Poslanici DPS-a najavili su da će nadležnim sudskim instancama uputiti inicijativu za ocjenu ustavnosti odluka koje su sinoć donesene u Skupštini.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je na konferenciji za novinare da će inicijativu uputiti danas ili sjutra.

Naveo je da su za DPS sporne odluke o utvrđivanje kvoruma za jučerašnju sjednicu parlamenta, kao i verifikovanje mandata poslanici GP URA Suadi Zoronjić.

"Da bi se utvrdio kvorum neohodno je fizičko prisustvo 41 poslanika. Poslanici su imali samo 40 prisutnih, jedan je bio u izolaciji. Mi smo i tada kazali da predlažemo da odgode sjednicu za januar ili februar, kada bi nesumnjivo imali 41 poslanika fizički prisutnog u Skupštini. Druga veoma važna stvar je to da je flagrantno prekršen Zakon o izboru poslanika i odbornika na način što je Skupština potvrdila mandat novoj poslanici, kojoj Državna izborna komisija prethodino nije utvrdila mandat", rekao je Rakočević na konferenciji za novinare.

Kazao je da postoji sudska praksa iz 2012. kada se DPS na sličan način, kako je sud zaključio, neustavno i nezakonito ponašao i donio odluku da su sve odluke koje su na takvoj sjednici donesene ništavne.

"To znači da vjerujemo da će i ovakva odluka koja je istovjetna ovoj iz 2012, biti proglašena neustavnom, pa samim tim da su svi zakoni i odluke koje su sinoć donesene ništavne", rekao je Rakočević.

Objasnio je da 2012. Opštinska izborna komisija nije potvrdila mandat i da su poslanici tadašnje većine, mimo odluke OIK-a, potvrdili taj mandat. Kasnije je Upravni sud odlučio da su sve odluke ništavne.

Dodao je i da poslanici DPS-a neće učestvovati u radu Skupštine sve dok se sudski organi ne izjasne.

"Dok se sudski organi ne oglase nećemo učestvovati u radu parlamenta, jer potencijalno imamo 41. poslanika većine koji je nelegitimno izabran. Kakva god odluka suda da bude mi ćemo nastaviti naš rad u parlamentu", kazao je Rakočević.

Poslanik DPS Andrija Nikolić rekao je da tumači ponašanja parlamanetarne većine tako da sve što su sinoć radili bilo je u funkciji poklona SPC za Božić i pravoslavnu Novu godinu.

"Oni koji su nas optuživali, sinoć su uradili istu stvar, samo što smo mi radili po zakonu, a oni nezakonito i neustavno, pod velom noći u tri sata ujutro su izglasali Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Za nas taj zakon i sva druga akta nijesu izglasana", kazao je Nikolić.

Pozvao je predsjednika parlamenta Aleksu Bečića, koji je, kako kaže, u zoni krivične odgovornosti, da kaže šta je sinoć u parlamentu u kasnim večernjim satima u njegovom kabinetu radio lider DF-a Andrija Mandić i da li je ova "nasilna procedura sprovedena uz određene ucjene".

"Koja su to prava koja navodno ugroženi Srbi u Crnoj Gori imaju, a pravoslavni Crnogorci nemaju?", pitao je Nikolić.

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković rekla je da je juče i sinoć u Crnoj Gori izvršen državni udar, uspostavljena je vlada nepravde i desila se "ustavna ukopacija".

"Otimači crnogorskih svetinja Zakonom o slobodi vjeroispovijesti su ozakonili lopovluk sinova i šćeri onih koji su srušili tron Petrovića, Njegoševu kapelu, crnogorsku državu i svetu crnogorsku crkvu i predstavili nam to kao odbranu svetinja. Čijih svetinja? U Crnoj Gori su svetinje crnogorske i otvorene su za sve Crnogorce, Srbe, Muslimane, Bošnjake, Hrvate, Albance, Rome i sve građane", kazala je Vuković.

Preporučujemo za Vas