Đukanović: Opredjeljenje Crne Gore je da bude dio evropskog sistema vrijednosti

Urban je ponovio da će Crna Gora imati punu političku i stručnu pomoć na putu ka EU, i izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti sve ono što je uz evropsku podršku urađeno u procesu reformi i izgradnje institucija

12874 pregleda 13 komentar(a)
Urban i Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Urban i Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Opredjeljenje Crne Gore je da bude dio evropskog sistema vrijednosti.

To je kazao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom susreta sa ambasadorom Češke Karelom Urbanomi.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, Đukanović je uz visoke ocjene međudržavnih odnosa, zahvalio Urbanu na inicijativi za razgovor, "i kontinuiranoj nedvosmislenoj podršci Češke evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Crne Gore i regiona".

Predsjednik Crne Gore je iskazao zahvalnost i za podršku koju region ima od Višegradske grupe, čemu Češka daje značajan ton i impuls.

"Predsjednik je uspješnom ocijenio i saradnju dvije zemlje u okviru NATO-a, uz izraženu nadu da će to uskoro biti i u okvirima EU, kao rezultat opredjeljenja Crne Gore da bude dio evropskog sistema vrijednosti i kontinuiranog razvoja demokratije, što je vrednovano i članstvom u Alijansi. Na toj liniji, ukazao je na značaj nastavka procesa pridruženja i punog ujedinjenja EU u cilju snaženja geopolitičke pozicije Evrope i revitalizacije evro-atlantskog partnerstva-važne tekovine i zajedničke vrijednosti Evrope i SAD", navodi se u saopštenju.

Đukanović je, dodaje se, uz očekivanje da uslovi što prije dovedu do realizacije ranije dogovorenih posjeta na najvišem nivou, zahvalio za ekspertsku podršku te zemlje evropskom putu Crne Gore, posebno u oblasti pravde, unutrašnjih poslova i finansija.

"Uz sve dobro do sada, možemo ići i dalje u pravcu jačanja saradnje u ekonomiji u obostranom interesu", ocijenio je Đukanović.

Urban je uz zahvalnost za prijem potvrdio da Zapadni Balkan i politika proširenja ostaju jedno od najviših prioriteta češke vanjske politike.

Urban je, saopšteno je, ocijenio da je Crna Gora uvijek bila dobar primjer stabilnosti i napretka, što se ilustruje i vidljivim rezultatima.

On je iskazao uvjerenje da će Crna Gora nastaviti prozapadnu i proevropsku vanjsku politiku, uz ocjenu da je bezbjednost i stabilnost ZB, koji je i geografski i kulturološki dio Evrope, zajednički vitalni interes ne samo EU, već i cijele Evrope.

Urban je ponovio da će Crna Gora imati punu političku i stručnu pomoć na putu ka EU, i izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti sve ono što je uz evropsku podršku urađeno u procesu reformi i izgradnje institucija.

Saopšteno je i da su Đukanović i Urban razmijenili mišljenja o aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori i regionu.

"U razgovoru je istaknuta važnost dobre saradnje institucija dvije zemlje u vremenu pandemije, koja je kako je ambasador Urban kazao, bila odlična i na evropskom nivou. Predsjednik je zahvalio na vrijednoj medicinskoj pomoći Češke crnogorskom zdravstvenom sistemu za borbu protiv pandemije", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: