MANS: Odluka ASK-a u slučaju Markovića i bivših ministra zakašnjela i ne donosi pravdu

"Nemamo ni najmanju sumnju da su nedostatak kapaciteta ASKa i moguće pravno neznanje direktorice Perović imali bilo kakvog udjela u prolongiranju ove odluke, već da se radi isključivo o svjesnoj namjeri da se Marković i pomenuti bivši ministri što duže zadrže u takvom konfliktu interesa i pozicijama u izvršnoj vlasti", rekao je Dejan Milovac.

8788 pregleda 18 komentar(a)
Milovac, Foto: PR Centar
Milovac, Foto: PR Centar

Odluka da su bivši premijer, a sada poslanik, Duško Marković i više ministara prethodne vlade prekršili Zakon o sprječavanju korupcije je zakašnjela, prije svega zbog načina na koji se Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) odnijela prema očiglednom konfliktu interesa pomenutih javnih funkcionera, saopštili su iz nevladine organizacije MANS.

Oni su podsjetili da je ta organizacija krajem oktobra prošle godine ASK-u podnijela inicijativu za pokretanje postupka protiv bivšeg premijera Duška Markovića, te ministara Milutina Simovića, Predraga Boškovića, Melvudina Nuhodžića, Dragice Sekulić, Nikole Janovića, Suzane Pribilović i Damira Šehovića, zbog kršenja Zakona u dijelu nespojivosti funkcije poslanika i člana Vlade Crne Gore.

"Iako je prva reakcija direktorice AKSa, Jelene Perović, bila da se ta institucija neće baviti time jer nije nadležna, sredinom novembra je ipak objavljeno da ASK pokreće postupak protiv Markovića i bivših ministara. Kompletan posao Agencije u ovom slučaju je bio da konstatuje da su Marković i ministri u Skupštini verifikovali poslaničke mandate, te da u roku od 30 dana nisu vratili jednu od dvije javne funkcije koje su u tom momentu obavljali", rekao je Dejan Milovac, direktor istraživačkog centra MANS.

Oni smatraju da su u Agenciji morali znati da ne postoji pravni institut, te da ne može biti od značaja za donošenje konačne odluke o postojanju konflikta interesa "u odnosuna famozna izjašnjenja Markovića" i ministara da će „zamrznuti funkciju poslanika“.

"Ipak, za razliku od drugih slučajeva koje ASK ekpresno rješava, u slučaju bivših članova Vlade Crne Gore iz redova DPS-a i SD-a su bili potrebni mjeseci da se konstatuje ono što je svima bilo jasno od samog početka – da su funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti nespojive", saopštio je Milovac.

Kako ističe Milovac nemaju ni najmanju sumnju da su nedostatak kapaciteta ASK-a i moguće pravno neznanje direktorice Perović imali bilo kakvog udjela u prolongiranju ove odluke, "već da se radi isključivo o svjesnoj namjeri da se Marković i pomenuti bivši ministri što duže zadrže u takvom konfliktu interesa i pozicijama u izvršnoj vlasti".

Milovac podsjeća da su poslanik Marković i njegove kolege ministri-poslanici od verifikacije mandata u Skupštini Crne Gore održali 14 sjednica vlade i usvojili na desetine uredbi, odluka i rješenja i odlučivali o pitanjima čija realizacija je bila daleko izvan mandata takozvane odlazeće vlade.

"Tako su Marković i bivši ministri do zadnjeg dana u takvom mandatu zapošljavali, raspolagali državnim i prirodnim resursima, ali i budžetom za 2020. godinu, bez ikakvog ograničenja", rekao je Milovac.

Ovakvo postupanju ASK-a i odluci njene direktorice da pitanje konflikta interesa ostavi za vrijeme nakon izbora nove vlade, Milovac vidi, kao odluku koja neće proizvoditi bilo kakve suštinske efekte na vladavinu prava.

"Kao i u slučaju novogodišnjeg leta predsjednika Mila Đukanovića za Pariz, u ASK navode da su postupke protiv Markovića i bivših ministara po službenoj dužnosti, što je ponovo neistina kojom se direktorica ove institucije koristi kako bi kreirala privid da je ASK u svom radu nezavisna i proaktivna", kazao je Milovac.

On na ASK gleda kao na jednu od ključnih prepreki u institucionalnom odgovoru Crne Gore na nagomilane probleme sa korupcijom, a da je ova odluka nastavak prakse takozvane zakašnjele reakcije na očigledna kršenja zakona.

Bonus video: