Mugoša: Nepostojećom odredbom kaznili Markovića i ministre

U Agenciji za sprečavanje korupcije očigledno nisu pogledali odluku Ustavnog suda koji je 2018. ukinuo odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, na osnovu kojih je utvrđeno da su prekršili zakon, kaže pravnik Predrag Mugoša

46040 pregleda 171 reakcija 38 komentar(a)
Simović, Marković i Sekulić, Foto: Savo Prelević
Simović, Marković i Sekulić, Foto: Savo Prelević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da su bivši premijer Duško Marković i sedam ministara, obavljajući istovremeno poslaničke i funkcije članova Vlade, prekršili zakon na osnovu odredbe koju je ranije ukinuo Ustavni sud.

To tvrdi urednik portala Auditorium, pravnik Predrag Mugoša i ističe da je Ustavni sud 2018. godine ukinuo odredbe člana 5 i 101 Zakona o izboru odbornika i poslanika, u dijelu koji glasi “odnosno poslaniku”.

Inicijativu su podnijeli on i advokat Vladimir Čejović, a “Vijesti” su imale uvid u odluku Ustavnog suda.

To znači da je riječ “poslanik” izbrisana iz tih odredbi. Osporena odredba člana 5 Zakona glasila je “mandat odborniku, odnosno poslaniku, može prestati i ranije u skladu sa ovim zakonom”.

U osporenoj odredbi člana 101 pisalo je da “odborniku, odnosno poslaniku, mandat prestaje prije isteka vremena na koji je izabran” ako nastupi jedan od slučajeva nespojivosti funkcije “odbornika, odnosno poslanika sa drugom funkcijom”...

Mugoša je za “Vijesti” rekao da u ASK-u očigledno nijesu ni pogledali odluku Ustavnog suda i mislili su da je zakonodavac zaboravio da riječ “poslanik” stavi tu gdje ASK misli da bi trebalo da je bude.

“Jer da su pogledali tu odluku, oči bi im se otvorile, shvatili bi da je sve tako prosto, prostije nego obično. Shvatili bi da se zabrana ‘nespojivosti funkcije’ ne tiče poslanika a, s druge strane, tada bi, vjerovatno, ukapirali da su premijer i ostala sedmorica, kojima je mandat inače istekao momentom prestanka mandata Skupštine, po Ustavu obavezni da nastave rad do izbora nove Vlade. Shvatili bi da premijer i članovi Vlade, kojima je prestao mandat, ne mogu više ni podnijeti ostavke, a i da su mogli, opet bi, po Ustavu, morali da nastave sa radom, do izbora novih”, pojasnio je Mugoša.

Povezani članci

15. Januar 2021.

Marković i sedam ministara prekršili zakon

ASK je zaključio da Marković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, odbrane Predrag Bošković, ekonomije Dragica Sekulić, javne uprave Suzana Pribilović, prosvjete Damir Šehović i sporta Nikola Janović nisu mogli ostati više od dva mjeseca na pozicijama u Vladi nakon što su postali poslanici u Skupštini. Svi su i sada poslanici osim Simovića, koji je izabran za predsjednika Opštine Nikšić...

Parlamentarni izbori održani su 30. avgusta i na njima je DPS sa svojim koalicionim partnerima izgubio vlast. Novi skupštinski saziv konstituisan je 23. septembra, čime je počeo poslanički mandat Markoviću i njegovim saradnicima...

U obrazloženju ASK-a se navodi da Ustav propisuje nespojivost funkcije, ali i da je “Zakonom o izboru odbornika i poslanika, između ostalog, navedeno da poslaniku prestaje mandat prije isteka vremena ako nastupi jedan od slučajeva nespojivosti funkcije sa drugom”.

Mugoša navodi da je u osnovnom tekstu tog zakona, kako je usvojen i objavljen 1998. godine, tačka 4 sadržala i riječ “poslanika“, koja je tu stajala sve do odluke Ustavnog suda, objavljene 16. februara 2018. godine.

“Tada je Ustavni sud usvojio inicijativu nekih nas zaludnjaka (portal Auditorium) i odlučio da riječ ‘poslanika’ u tač. 4 st. 1 čl. 101 Zakona nije u skladu sa Ustavom Crne Gore. Da ne pravdam Ustavni sud, suština je bila da se ‘nespojivost’ kao Ustavom propisana zabrana obavljanja funkcije, ne odnosi na poslanike već na druge funkcije (člana Vlade, sudiju, tužioca, sudiju Ustavnog suda, člana DRI). Znači, za razliku od članova Vlade, sudija i ostalih, poslanik nije ograničen nespojivošću funkcije, funkcija poslanika se ne dovodi u pitanje, nju je Ustav stavio iznad te zabrane, što je, valjda, normalno ako ih već bira narod, na izborima”, rekao je Mugoša.

On je kazao da mu je žao što je podnosio inicijativu Ustavnom sudu i što ovaj momenat nije dočekan sa izvornom, neustavnom, sadržinom Zakona o izboru odbornika i poslanika, “haos bi bio pravi”.

Bonus video: