Demokrate: Suhih i Brajović dužni da građanima pravdaju propuste

Iz Demokrata su kazali da je Suhih ispravno razumio da je namjera saopštenja Demokrata ukazivanje na nedosljednosti Državne izborne komisije (DIK), a ne napad na njega kao predsjednika Skupštine Glavnog grada

5337 pregleda 2 komentar(a)
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokrate
Demokrate (Ilustracija), Foto: Demokrate
Ažurirano: 19.01.2021. 10:15h

Predsjednik Skupštine Glavnog Grada Đorđe Suhih i predsjednik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović dužni su da građanima Crne Gore pravdaju propuste, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Oni su reagovali na saopštenje Suhiha koji je između ostalog poručio da "Demokrate upoređivanjem dvije potpuno različite situacije pokušavaju da opravdaju svoje propuste".

Demokrate su saopštile da je predsjednik Skuštine Crne Gore Aleksa Bečić postupao u skladu sa Ustavom i Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

"I ovu istinu ne mogu srušiti vaše zlonamjerne konstrukcije", kazale su Demokrate.

Iz te partije su kazali da je Suhih ispravno razumio da je namjera saopštenja Demokrata ukazivanje na nedosljednosti Državne izborne komisije (DIK), a ne napad na njega kao predsjednika Skupštine Glavnog grada.

Oni tvrde da je Suhih ono što je ispravno razumio, na pogrešan način predstavlja javnosti. "Naime, nije suština u tome da li je kvoruma bilo ili nije, niti je to problematizovano našim saopštenjima. Problematizovan je odnos izborne komisije Glavnog grada koja, premda je znala ili mogla znati da su neki odbornici u sjednici učestvovali online, nije ni pravila pitanje oko postojanja kvoruma, niti konstatovala da ga ima ili nema kao što je to DIK učinio u slučaju državnog Parlamenta. Nedosljednost je očigledna, tim prije, gospodine Suhih, što ste vi dobili izvještaj OIK-a bez konstatovanja ostavke odbornika", piše u saopštenju Demokrata.

Poručili su Suhihu da kad je već otvoren za davanje pojašnjenja, neka kažite kompletnoj crnogorskoj javnosti, kako je izvještaj Opštinske izborne komisije (OIK) dobio bez konstatacije ostavke i kako je OIK mogao u neviđeno znati da će na sjednici postojati kvorum i dostaviti mu izvještaj.

"Osim toga, kad već, ničim izazvani, govorite o kvorumu i saopštavate da ga je bilo, kažite nam i da li je bilo kvoruma na sjednicama Skupštine Crne Gore od marta do juna. Podsjećamo, jednu od tih sjednica je Vaš predsjednik otvarao riječima: "Poštovane kolege poslanici, počinjemo sa radom. Otvaram Petu sjednicu Prvog redovnog proljećnjeg zasijedanja u 2020. godini Skupštine Crne Gore 26. saziva"", rekle su Demokrate. Iz te partije su kazali da Suhih nije odgovorio da li je na sjednici Skupštine Glavnog grada postojala poslovnička mogućnost učestvovanja na daljinu, učestvovanja iz susjednih sala ili online.

"Nije, gospodine Suhih, i vi znate dobro da nije. Da li je Poslovnik Skupštine Glavnog grada omogućavao boravak odbornika i učešće u radu sa više lokacija, odnosno sa više mjesta? Nije, gospodine Suhih, zna se šta je plenarna sala. A ako sve ovo jeste postojalo i bilo predviđeno Poslovnikom, citirajte nam gdje to piše? Koji član, stav, tačka...",zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: