Više sadašnjih i bivših predsjednika opština nije prijavilo hiljade eura prihoda od DPS

Agencija potvrdila da su u periodu parlamentarnih izbora 2016. godine predsjednici opštinskih odbora DPS-a prekršili Zakon

18801 pregleda 199 reakcija 13 komentar(a)
ASK, Foto: Screenshot
ASK, Foto: Screenshot

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da više sadašnjih i bivših predsjednika opština nije prijavilo hiljade eura prihoda koji su dobili od Demokratske partije socijalista (DPS) u periodu parlamentarnih izbora 2016. godine i time prekršilo Zakon o sprečavanju korupcije.

Mada se u odlukama Agencije ne pominju mjesta na kojima su, među onima za koje je utvrdila da su prekršili Zakon na ovaj način su Zorica Kovačević, Siniša Kusovac, Srđan Mašović, Vlatko Vuković...

Kovačevićeva i Vuković su predsjednici danilovgradske i šavničke, a Kusovac i Mašović bili su na čelu tivatske i andrijevačke opštine.

Mašović
Mašovićfoto: Arhiva Vijesti

“Vijesti” su sredinom 2017. godine objavile da je Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila da je DPS isplatio više od 22.000 eura predsjednicima opštinskih odbora za izbore, ali da to nije prijavljeno u njihovim imovinskim kartonima. “Zbog povećanog obima posla u periodu izbornih kampanja shodno rješenjima isplaćene su naknade predsjednicima opštinskih odbora (za 19 lica za period od šest mjeseci u mjesečnom iznosu od 200 eura)”, navodi se u izvještaju DRI o DPS-u.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da u svom imovinskom kartonu prijavi sve prihode i imovinu.

Za one koji to ne urade, zaprijećena je novčana kazna do 2.000 eura.

Mada su Agenciji bila poslata pitanja 2017. godine, institucija kojom je tada rukovodio Sreten Radonjić se ovim slučajem nije bavila.

Njegova nasljednica na čelu Agencije Jelena Perović odlučila je da poslije tri i po godine od pisanja, ovaj predmet postavi za jedan od prioriteta.

“Konstatovano je da u ovom predmetu nije sproveden upravni postupak i nije donijeta odluka Agencije. Predmet će prioritetno biti uzet u rad”, rečeno je “Vijestima” iz Agencije u novembru.

Agencija je juče objavila osam odluka u ovom predmetu.

Kovačevićeva, koja je predsjednica danilovgradskog odbora, kazala je da ne spori navode koji se odnose na neprijavljivanje 1.200 eura prihoda koje je ostvarila u periodu od maja do oktobra 2016. godine od DPS-a, te da je nepostupanje “nastalo usljed nemarnosti, a ne namjere da prikrije podatak”.

Kovačević
Kovačevićfoto: PR Centar

Bivša predsjednica OO DPS Bar Branka Nikezić potvrdila je da je i ona u istom periodu dobila 1.200 eura, ali da taj iznos nije smatrala ličnim prihodom “jer su bila namijenjena za povećani obim posla i materijalne troškove u kancelariji partije”.

Odluka je donijeta i u sučaju tadašnjeg predsjednika golubovačkog odbora Spasa Popovića, koji je kazao da je prilikom popunjavanja obrasca zbog tehničkog razloga izostavio prihod od 1.200 eura iz partije.

Predsjednik šavničkog odbora Vlatko Vuković rekao je da je nenamjernim propustom izostavio prihod i da nije imao namjeru da prikrije 1.200 eura od partije.

Vuković
Vukovićfoto: Željko Vuksanović

Kusovac, koji je bio predsjednik tivatskog odbora, kazao je da je u konkretnom slučaju “napravio previd, koji je nastao usljed prilagođavanja novom obrascu izvještaja o prihodima i imovini koji je tad uveden”.

Kusovac
Kusovacfoto: Siniša Luković

Među imenima je i ono Slobodana Radovića, koje odgovara onome predsjednika hercegnovskog odbora.

On je kazao da je propustio da prijavi prihode i da nije imao namjere da ih prikrije.

Agencija je utvrdila da je, na primjer, cijele izborene 2016. godine od DPS-a po 200 eura dobijao i Suljo Alivodić, ali da to nije prijavio u svom imovinskom kartonu.

Umjesto obrazloženja zašto to nije uradio, Alivodić je u pisanom izjašnjenju naveo da je “nastupila apsolutna zastara za vođenje prekršajnog postupka”. DPS sjutra organizuje vanredni deveti Kongres.