pozdravili formiranje Nacionalnog savjeta

Zeković: SDP spreman da pomogne u borbi protiv korupcije

Iz SDP-a kazali da je za pohvalu spremnost Vlade da otvori vrata i predstavnicima nevladinog sektora koji su do sada bili prepoznati po borbi protiv korupcije

4566 pregleda 36 reakcija 34 komentar(a)
Zeković, Foto: SDP
Zeković, Foto: SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) pozdravila je formiranje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou. Iz te partije su poručili da ostaju spremni da kroz političku podršku i parlamentarni rad konkretno pomognu borbi protiv korupcije.

Član Glavnog odbora SDP-a Bojan Zeković kazao je da je za pohvalu spremnost Vlade da otvori vrata i predstavnicima nevladinog sektora koji su do sada bili prepoznati po borbi protiv korupcije i ukazivali na "konkretne zloupotrebe funkcionera dominantno bivše, ali i pojedinaca iz aktuelne vlasti."

"Vijesti" su jutros objavile da su direktorica Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović Marković i predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa Stevo Muk izabrani za članove Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije. Odluku je donio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Zeković je kazao da se u SDP-u, kao partiji iza koje ne stoji niti jedan centar moći, raduju "odgovornosti svih koji su kršili zakon i zloupotrijebili poziciju i politički uticaj". Poručio je da očekuju u primjerenom roku i konkretne rezultate u borbi protiv korupcije na visokom nivou i da svi koji su na nezakonit način i na štetu građana stekli bogatstvo krivično odgovaraju, a nezakonito stečena imovina da se vrati u državno vlasništvo.

Iz SDP-a ističu kako se nadaju i da će Vlada na primjeru najvećeg dokazanog slučaja korupcije na visokom nivou – Svetozara Marovića, sa riječi preći na djela. "Posebno cijeneći bliske odnose sa vlastima u Srbiji, koji kod pojedinih lidera aktuelne vlasti imaju vazalni karakter, i obezbijediti da se konačno završi sa “ruganjem pravdi” i da Svetozar Marović prije zastare izvršenja bude izručen Crnoj Gori, kako bi odslužio zatvorsku kaznu."

Najava izvršne vlasti da će se boriti proitiv korupcije je za pohvalu, ali istovremeno kontrolna uloga Skupštine mora biti osnažena, kako se kao u prethodnom sazivu ne bi svela na sevis izvršne vlasti, zaključio je Zeković.

Preporučujemo za Vas