Knežević nezakonito osuđen za incident

Ustavni sud utvrdio da je poslaniku DF-a povrijeđeno pravo na pravično suđenje kada je dobio četiri mjeseca koje je odslužio u kućnom pritvoru

50137 pregleda 690 reakcija 61 komentar(a)
NIje bilo posljedica: Knežević i Vuković (arhiva), Foto: Savo Prelević
NIje bilo posljedica: Knežević i Vuković (arhiva), Foto: Savo Prelević

Ustavni sud Crne Gore utvrdio je juče da je poslaniku Demokratskog fronta Milanu Kneževiću povrijeđeno pravo na pravično suđenje kada je osuđen za nasilničko ponašanje u Skupštini.

Knežević je bio u kućnom pritvoru i nosio nanogicu, jer su podgorički Osnovni, a zatim i Viši sud presudili četiri mjeseca kazne zbog nasilničkog ponašanja prema poslanicima DPS-a u holu Skupštine 2017. godine. On i nekoliko poslanika DF-a, su prema presudi, nasrtali i vrijeđali poslanike Miodraga Vukovića, Aleksandru Vuković, Miodraga Radunovića i Ljuiđa Škrelju. Branko Radulović, Marina Jočić i Milutin Đukanović dobili su uslovne kazne.

Incident se desio nakon skidanja imuniteta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva koje ih je tada optužilo za organizovanje kriminalne organizacije i pokušaj terorističkog napada 16. oktobra 2016.

Ustavni sud juče je jednoglasno prihvatio ustavnu žalbu koju je za Kneževića uložio advokat Goran Rodić, saznaju “Vijesti”.

Utvrđeno je da je presudama Višeg i Osnovnog suda u Podgorici Kneževiću povrijeđeno pravo iz Evropske konvencije za ljudska prava, kojom se garantuje pravilno suđenje. Sud je prihvatio navode advokata, između ostalog, da krivično djelo nasilničkog ponašanja podrazumijeva uznemirenje javnosti - kojih u ovom slučaju nije bilo. Takođe i da se ono desilo na javnom prostoru, što hol Skupštine nije, kako se navodi, jer postoje pravila na osnovu kojih se može ući u parlament.

Sudija izvjestilac u ovom predmetu bio je Miodrag lličković i ovo je jedan od rijetkih presedana da Ustavni sud donosi jednogasnu odluku.

Sud je, međutim, odbio predloge da bivša predsjedavajuća sutkinja Desanka Lopičić vrati razliku u zaradi za nekoliko mjeseci, koliko je neustavno obavljala tu funkciju.

Ustavni sud je početkom prošle godine izabrao Lopičić za predsjedavajuću sutkinu, a zatim je krajem prošle godine promijenio stav i utvrdio da je ona nezakonito i neustavno na tom mjestu.

Skupština je bila odobrila isplatu razliku u zaradi sutkinji. Sud je odbio i predlog da se proglase nevažećim odluke koje je Lopičić donijela kao predsjedavajući sudija.

Odbačena inicijativa opozicije koja je osporavala izbor članova DIK-a

Ustavni sud jednoglasno je odbacio predlog za ocjenu ustavnosti odluke o izboru devet članova Državne izborne komisije, koju je podnijelo petoro poslanika opozicije. Oni su kao argument naveli da tokom izbora nije bilo kvoruma u skupštinskoj sali.

Ustavni sud je odbacio inicijativu sa obrazloženjem da odluka parlamenta nema karakter opšteg pravnog akta ili drugog propisa o kome raspravlja, već je to pojediničani akt, objasnio je izvor.

Sudija izvjestilac takođe je bio Miodrag Iličković.

Bonus video: