SD: Loša edukativna kampanja dovela do potpunog pada povjerenja građana

Iz Socijaldemokrata pozvali ministarku zdravlja i Vladu „da se okanu politike i spašavaju glave građanima

6679 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Loša edukativna kampanja dovela je do potpunog pada povjerenja građana u rad u vezi sa pandemijom, što može da dovede do lošeg odziva za vakcinu, ocijenile su Socijaldemokrate (SD).

Iz te partije kazali su da Crna Gora u ovom momentu nema vakcine koje se najavljuju još od prošle godine, i da je dokument Strategija za primjenu COVID 19 vakcina objavljen na sajtu Instituta za javno zdravlje prije svega nekoliko dana.

„Uz to, izuzetno loša edukativna kampanja već je dovela do potpunog pada povjerenja građana u rad u vezi sa pandemijom. Što, posljedično, može dovesti i do lošeg odziva za vakcinu onda kad jednom stigne“, kaže se u saopštenju.

Kako su naveli iz SD-a, sad je samo pitanje ima li Vlada kapaciteta da ih makar djelimično amortizuje, „ili će nas svojim neznanjem, neodgovornošću i bahatošću uvesti u potpuni haos“.

Iz te partije pozvali su ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović i Vladu „da se okanu politike i spašavaju glave građanima“.

Kako su naveli, sumnja se da u Crnoj Gori ima nekoliko desetina oboljelih od novog soja koronavirusa.

„I to, gle čuda, brzo nakon što je ministarka dala dozvolu da gotovo svako ulazi u Crnu Goru bez ikakve kontrole“, rekli su iz SD-a.

Prema njihovim riječima, u domovima za stare bukti epidemija, a stari se liječe u domovima umjesto u bolnicama.

„Gledamo druge zemlje kako vojnički organizovano vakcinišu na desetine hiljada ljudi dnevno, a mi nemamo informaciju ni kad će, niti koja će vakcina kod nas“, kaže se u saopštenju.

Iz SD-a su kazali da do sada nema nijedne konzistentne informacije o vakcini koja će prva biti dopremljena.

„Šetalo“ se u javnim istupima od Fajzerove, preko Sinofarmove. Takođe, nemamo odgovor na to šta ako prva stigne neka, u EU neodobrena vakcina“, rekli su iz SD-a.

Kako su kazali, izgleda da će prva stići AstraZeneca, čiji je dolazak putem Covax inicijative dogovorila prethodna vlada.

Iz SD-a su naveli da je Borovinić Bojović „pri ovolikom kašnjenju, našla za shodno da od donatora galantno odbije deset hiljada vakcina koje nijesu provjerene, iako se ispostavilo da će i ona dopremiti iste vakcine“.

„Kad se pak našla u nebranom grožđu od strane javnosti zbog svog nepromišljenog postupka, rekla je da ih nije baš odbila, ali da donator treba da joj ih sam dopremi i oposli joj još neke dodatne provjere, ako nije problem“, kaže se u saopštenju SD-a.

Bonus video: